Lietuvė, savo šokiais užkariavusi pasaulį: įspūdinga karjera ir akimirkos, atperkančios visą sunkų darbą

Šokėja iš Lietuvos, susišlavusi aukščiausius titulus šokių pasaulyje. Moteris, gyvenusi trijuose skirtinguose žemynuose. Pasaulio čempionė, kuria tapo būdama vos keturiolikos metų. Nepaisant visų kvapą gniaužiančių pasiekimų, Andros Vaidilaitės vardas mūsų šalyje žinomas nedaugeliui. Tad kas ši įspūdingas karjeros aukštumas pasiekusi lietuvaitė ir kaip atrodė jos kelionė, atvedusi iki ten, kur ji yra dabar?

Įsimylėjo šokį dar vaikystėje

Andros šokėjos karjera prasidėjo dar ankstyvoje vaikystėje. Būdama ketverių metukų ji pradėjo šokti žymiajame Klaipėdos Lotynų Amerikos sportinių šokių kolektyve „Žuvėdra“. Jau nuo pat mažumės mergina treniravosi pas geriausius savo srities profesionalus – Andra pakliuvo į „Žuvėdros“ įkūrėjų Onos Skaistutės ir Romualdo Idzelevičių rankas. Kaip ji teigia, meilę šokiams pajuto nuo pat mažų dienų: „Man niekada nekilo klausimas, ar aš tikrai noriu šokti, tėvams niekada nereikėjo galvoti, ką aš veiksiu. Nuo pat pradžių buvo labai aišku, kad aš būsiu šokėja.“

Tėvynėje įgijusi tvirtus šokio pagrindus, tolesnius karjeros žingsnius mergina nusprendė žengti užsienyje. Būdama dešimties, Andra pasinėrė į šokių sūkurį už Lietuvos ribų ir tapo Europos čempione dar priklausydama jaunučių kategorijai.

Vos tik įsibėgėjus karjerai Europoje, talentingą merginą pastebėjo šokėjai iš Amerikos. Ją, tuo metu dvylikametę, pakvietė atvykti šokti į Kanadą. „Tai buvo galimybė treniruotis su labai aukšto lygio treneriais, skraidyti po visą pasaulį. Tėvai nusprendė, kad tikrai verta pabandyti. Iš pradžių nuskridome ten trims mėnesiams, bet kadangi viskas taip patiko, su visa šeima persikėlėme ten gerokai ilgesniam laikui“,  ̶  pasakoja Andra. Pakėlusi sparnus už Atlanto, ji ir toliau sunkiu darbu skynėsi kelią į savo šlovės Olimpą. Vos po 2 metų nuo atvykimo į Kanadą, šokdama už šią šalį, mergina tapo Pasaulio čempione.

Noras pateisinti lūkesčius

Kanados sostinėje Toronte Andra gyveno iki pilnametystės. Tačiau istorija su šiuo miestu nenutrūkusi dar ir šiandien, mat būtent Toronte, moteris yra atidariusi savo šokių mokyklą, į kurią parskrenda kas 4–5 savaites. Subūrusi profesionalių mokytojų kolektyvą, kurie rūpinasi jos mokiniais, kol šios nėra, ji pati kaskart laukia sugrįžimo į šį miestą. Žinių perdavimas ir kitų šokėjų treniravimas tapo itin svarbia jos gyvenimo dalimi.

Dar vienas pasiekimas, kuriuo Andra galėjo didžiuotis vos sulaukusi 18 metų – tapimas pačia jauniausia pasaulyje šokėja, perėjusia į profesionalų kategoriją. Tiesa, kaip ji priduria, tai nebuvo lengvas laikotarpis, mat ji turėjo pateisinti į ją dedamus lūkesčius. „Jaučiau labai didelę atsakomybę, nes to partnerio, su kuriuo aš pradėjau savo profesionalės karjerą, prieš mane buvusi partnerė buvo labai aukšto lygio žinoma šokėja. Todėl man reikėjo greitai „įšokti į jos batus“. Buvo tikrai itin sunkių momentų, bet žinoma, buvo be galo malonu tokiame amžiuje jau šokti profesionalų kategorijoje“, – teigia Andra.

18-tieji gyvenimo metai žymėjo ir dar vieną svarbų pokytį jos karjeroje. Būtent nuo tada Andra pradėjo šokti už Italiją su Maurizio Vescovo, dėl kurio ir persikraustė į Veneciją. Jų abiejų bendra karjera tęsėsi net dešimt metų, o per tą laiką šokėjų pora laimėjo visus įmanomus jų srities titulus. Nepaisant to, Andra niekada nepamiršo savo lietuviškų šaknų. Sulaukusi kvietimo, kartu su tuomečiu savo šokių partneriu, ji trumpam sugrįžo ten, kur viskas ir prasidėjo. Andra su Maurizio surengė savo pasirodymą paskutiniajame legendinės „Žuvėdros“ kolektyvo 50-mečio koncerte.

Pasiteiravus Andros, iš kur semiasi motyvacijos nesustoti ir nuolatos tobulėti, ši teigia, kad motyvacijos ieškoti jai net nereikia. „Tiesiog aš taip myliu šokį, myliu tai, ką darau, kad man niekada net nėra tokio poreikio ieškoti savyje jėgų. Visada norisi šokti toliau, norisi tai daryti dar geriau, norisi vėl būti čempione. Pripranti nuo pat mažens kiekvieną dieną eiti į salę, treniruotis, keliauti, šokti konkursuose. Gal kiek daugiau motyvacijos reikia nebent šiuo momentu, „Covid“ laikotarpiu, kai atšaukti visi konkursai. Bet įprastai, jokios papildomos motyvacijos tikrai neprireikia“, – tvirtina profesionali šokėja.

Svarbiausia – išmokti palikti pykčius už durų

Ilgamečiam Andros partneriui Maurizio baigus profesionalo karjerą, šiai teko ieškotis naujo. Tiesa, paieškos ilgai netruko – tuo metu moteris susitikinėjo su daugkartiniu Pasaulio, Europos ir Italijos čempionu Nino Langella, tad nekilo jokių abejonių, kai reikėjo pasirinkti naują scenos partnerį. 2017 metais iškėlę vestuves ir pradėję savo santuokinį gyvenimą, jie neslepia, kad būti partneriais ne tik šokių aikštelėje, bet ir gyvenime tikrai nėra lengva. Juk dažniausiai šeimose partneriai kartu atsikelia, tuomet kiekvienas išsiskirsto į savo darbus ir paskui vėl susitinka tik vakare. Tačiau Andrai ir Nino kartu tenka praleisti visą laiką – nuo ryto iki vakaro.

„Yra daug pavyzdžių, kai poros net išsiskiria ar gyvenime, ar šokiuose. Mums irgi būna daug sunkių dienų, nes mes abu tokie su charakteriu. Tai net neslepiame, kad treniruotėse, šokių aikštelėje pykčių būna tikrai daug. Bet uždarius treniruočių salės duris, mokame išeiti, pamiršti tuos barnius ir gyventi toliau. Kai šoki, tave užvaldo labai didelis kiekis adrenalino, tad dažnai pasakai tokius dalykus, kurių galbūt nenorėjai pasakyti, bet taip susiklosto situacija. Todėl reikia išmokti per daug neįsiskaudinti, viską pamiršti ir judėti toliau“, – teigia A. Vaidilaitė.

Azija – vieta norintiems gerai užsidirbti

Daug metų gyvenusi Amerikoje ir Europoje, Andra nemažai laiko yra praleidusi ir Azijoje. Pasak moters, būtent šiame žemyne šokėjams sukuriamos geriausios sąlygos. „Azijoje vyksta patys didžiausi konkursai, kur mes labai gerai uždirbame. Dėl to daug šokėjų, tarp jų ir daug lietuvių, persikrausto gyventi, pavyzdžiui, į Honkongą. Ten mums labai gerai moka, gerokai daugiau nei Europoje ar Amerikoje. Dėl to mes labai daug dirbame Azijoje“, – apie šokių pasaulio subtilybes pasakoja Andra.

Akimirkos, atperkančios visą sunkų darbą

Net ir po tiek metų praleistų aikštelėje, Andra nė akimirkai nenustoja mėgautis šokiu. Kaip ji teigia, nuolatinis technikos tobulinimas, darbas su ištverme – nelengvas procesas. Tačiau vos atsidūrus ant scenos, užplūsta nenusakomas jausmas, leidžiantis nebegalvoti apie sunkų darbą treniruotėse ir tiesiog mėgautis esama akimirka. „Tie momentai, kai tu šoki ir žiūrovų akyse matai, kad jie jaučia tavo judesį, tu kalbiesi su jais be žodžių, savo kūnu – patys gražiausi. Tuomet pamiršti visas problemas, pasineri į muziką ir jauti, kad esi kartu su visais žiūrovais“, – mintimis dalijasi Andra.

Ateities planuose – dažnesni apsilankymai Lietuvoje

Prieš kelerius metus persikėlę gyventi į Ispaniją, sutuoktiniai šiuo metu šoka už Italiją, tačiau jų gyvenimas šiomis šalimis tikrai neapsiriboja. Skersai ir išilgai maišydami pasaulį, Andra ir Nino šiuo metu dalyvauja įvairiuose konkursuose, rengia įspūdingus pasirodymus ir keliauja po skirtingus pasaulio kampelius, mokydami kitus šokio meno.

Pasiteiravus apie ateities planus ir kokią vietą juose užima Lietuva, Andra neslepia, kad tėvynėje nori praleisti vis daugiau laiko. „Manau, kad kelerius metus su vyru dar tikrai pašoksime, o kai jau baigsis mūsų karjera, labai norime sukurti šeimą, susilaukti vaikų. Kadangi dabar gyvename Europoje, arčiau tėvynės, labai dažnai norisi sugrįžti į Lietuvą ir praleisti čia kuo daugiau laiko“, – pokalbį baigia Andra.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close