Už jaunuolynų ugdymą gauti išmoką – paprasčiau

Kokybiškesnio miško ateitimi reikia pradėti rūpintis kuo anksčiau. (Nuotrauka iš pixabay.com)

Tik tinkamai prižiūrimas miškas turės aukštą ekononominę vertę. Pasak miškininkų, auginti kokybišką mišką stipriai gelbsti Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) parama. Iki rugpjūčio 31 d. priimamos paraiškos pagal KPP priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ veiklą „Jaunuolynų (iki 20 m. amžiaus) ugdymas“. Šių metų naujovė – pareiškėjams nebereiks pateikti projekto finansavimo šaltinius pagrindžiančių dokumentų.

Jaunuolynams ugdyti – didesnė kompensacija

Iki šiol pareiškėjai, teikdami paraiškas, turėdavo užtikrinti tinkamą projekto finansavimo šaltinį – skolintas lėšas, paramos lėšas, nuosavas lėšas, nurodytas ir pagrįstas paramos paraiškoje. Skolintos lėšos būdavo pagrindžiamos kartu su paramos paraiška, pateikiant finansų įmonės arba kredito įstaigos paskolos suteikimo galimybės patvirtinimo dokumentus. Nuosavos (turimos) lėšos buvo pagrindžiamos banko sąskaitos išrašu. „Šie reikalavimai ypač apsunkindavo vyresnio amžiaus pareiškėjus, nesinaudojančius elektroninės bankininkystės paslaugomis, todėl buvo nuspręsta atsisakyti perteklinio reikalavimo. Tad dabar teikti pareiškėjams bus daug paprasčiau“, – akcentuoja Žemės ūkio ministerijos 1-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyr. specialistė Rūta Smilgailytė ir primena, kad planuojantiesiems ugdyti jaunuolyną nustatytas didesnis kompensacinės išmokos dydis už išugdyto jaunuolyno hektarą. Už jaunuolyno ugdymo išlaidas teikiama vienkartinė nustatyto dydžio kompensacinė išmoka 343 Eur hektarui.

Sėkmingai panaudota parama

Anot jau ne vienus metus KPP paramą sėkmingai panaudojusio miško savininkų kooperatyvo „Zanavykų šilas“ administracijos vadovo Giedriaus Sederavičiaus, parama jaunuolynams ugdyti – dar didesnė paspirtis rūpintis augančiu mišku. „Norintiems tinkamai prižiūrėti mišką, ši priemonė yra ypač reikalinga. Galvojant apie miško ateitį, būtina ugdyti jaunuolynus. Taip formuojama medynų rūšinė sudėtis, šalinami nepageidaujamų rūšių medžiai ir krūmai, mažinamas medelių tankumas, kad ateities miškas būtų kokybiškesnis. Naudojamės parama ir džiaugiamės, kad tai leidžia daug sklandžiau ir efektyviau organizuoti darbus. Jeigu yra galimybė gauti paramą, nereikia praleisti šios progos. Miškininkams taip pat svarbu suprasti, kad rūpintis mišku reikia pradėti kuo anksčiau. Nes vėliau ištaisyti klaidas ir užauginti brandų bei ilgaamžį mišką gali būti labai sudėtinga“, – pabrėžia 1000 hektarų miško valdantis G. Sederavičius. Miškininkas kalbėjo, kad pagal KPP programas jau yra gavęs finansavimą maždaug 100 hektarų jaunuolyno plotui sutvarkyti.

Į ką ir iki kada kreiptis

Privačių ir valstybinių miškų valdytojai, siekiantys padidinti savo valdomų miškų ekosistemų atsparumą ir aplinkosauginę vertę, iki rugpjūčio 31 d. kviečiami kreiptis į Nacionalinę mokėjimo Agentūrą prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) dėl paramos pagal priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ veiklą „Jaunuolynų (iki 20 m. amžiaus) ugdymas“.  Šiam etapui projektams įgyvendinti skirta 3,8 mln. Eur paramos lėšų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto. Šiemet numatyti du paraiškų pagal veiklos sritį priėmimo etapai: pirmas – vasarą (liepos–rugpjūčio mėn.), antras – metų pabaigoje (lapkričio–gruodžio mėn.).

Galimi pareiškėjai 

Paramos gali kreiptis privačių ir valstybinių miškų valdytojai, įgyvendinantys projektus kaimo vietovėje. Nekilnojamasis turtas (miškas, miško žemė ar statiniai), į kurį investuojama, turi priklausyti pareiškėjui nuosavybės, bendrosios dalinės arba jungtinės nuosavybės teise, būti valdomas panaudos arba kitais pagrindais ir (arba) nuomojamas nuo paramos paraiškos pateikimo dienos ne trumpesniam kaip 10 metų laikotarpiui.

Parama teikiama pamiškėms formuoti, miškuose esančioms saugomoms natūralioms buveinėms ar saugomų rūšių buveinėms atkurti arba būdingai miško struktūrai palaikyti, nevietinių medžių rūšių medynams (kai nevietinės medžių rūšys medyne yra vyraujančios) pertvarkyti (rekonstruoti) į vietinių medžių rūšių medynus, jaunuolynams iki 20 metų amžiaus ugdyti, vidinei miškotvarkai ir miško želdinimo ir žėlimo projektams, kaip savarankiškai investicijai, rengti.

Per KPP įgyvendinimo laikotarpį pretenduoti į jaunuolynų ugdymo paramą už tą patį plotą galima ne daugiau kaip 2 kartus. Antrą kartą parama jaunuolynams ugdyti tame pačiame plote gali būti teikiama, jei pakartotinis jaunuolynų ugdymas vykdomas praėjus ne mažiau kaip 3 metams po ankstesnio jaunuolynų ugdymo. Trejų metų laikotarpis pradedamas skaičiuoti nuo pareiškėjui išmokėtos galutinės paramos sumos iki naujos paraiškos pateikimo dienos pagal veiklą.

Jaunuolynų (iki 20 metų amžiaus) ugdymo darbai turi būti vykdomi po paraiškos pateikimo ir atlikti per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close