Asmens dokumentų keitimo banga ir tvarka

Šiais metais į šalies policijos komisariatų migracijos tarnybas plūsta norintieji pasikeisti ar įsigyti naujus asmens tapatybės dokumentus. Tai pajuto ir Prienų r. policijos komisariato viešosios policijos skyriaus migracijos grupė.

Mūsų laikraščio skaitytojai taip pat teiraujasi, kodėl reikia laukti eilėse norint pasikeisti pasą ir kaip neįgaliam ar garbaus amžiaus sulaukusiam žmogui patekti į antrame aukšte esančią įstaigą (tai ne vienintelė valstybinė įstaiga, į kurią patekti įvairią negalią turintiems žmonėms yra pakankamai sunku – red. pastaba).

Kaip teigė šios tarnybos viršininkas Vaclovas Ražanskas, 1993 m. sovietiniai pasai buvo masiškai keičiami į naujuosius Lietuvos Respublikos piliečio pasus. Tuo metu taip pat buvo didelės eilės. Asmenims, kuriems tuo metu buvo daugiau nei 45 metai, Lietuvos Respublikos piliečio pasai buvo išduodami 20 metų. Nuo 2003 m. migracijos tarnybos pradėjo išdavinėti asmens tapatybės korteles, kurios galioja 10 metų. Todėl šiais metais daugumai gyventojų baigia galioti Lietuvos Respublikos piliečio pasai ir 2003 m. išduotos asmens tapatybės kortelės, todėl šiuo metu susidaro nemažos eilės norinčiųjų pasikeisti dokumentus. Dauguma jų – vyresnio amžiaus žmonės, kuriems pasai buvo išduoti prieš 20 metų.

Nuo 2006 m. gegužės mėnesio migracijos grupė, buvusi Prienų rajono policijos komisariato pirmame aukšte, Prienų rajono policijos komisariato viršininko sprendimu buvo perkelta į dabartines erdvias antrame aukšte esančias patalpas, Laisvės a. 4. Yra nemažai žmonių, kurie dėl amžiaus ar neįgalumo nepajėgūs atvykti į migracijos tarnybą ir atlikti visas reikiamas dokumento įforminimo procedūras. Tokiems asmenims yra sukurta paslauga, kai į gyvenamą vietą pas senolį ar judėjimo negalią turintį asmenį atvyksta migracijos tarnybos darbuotojas su mobiliąja biometrinių duomenų registravimo įranga ir įformina prašymą išduoti asmens dokumentą. Artimieji turėtų iš anksto pasirūpinti asmens dokumentų pakeitimu, kol dar galioja senieji Lietuvos Respublikos piliečio pasai. Šiuo metu yra pateikta apie 120 prašymų atvykti į namus, todėl šios paslaugos tenka laukti apie 2-3 mėnesius.

Taip pat primename, kad pagal Lietuvos Respublikos rinkliavų įstatymą už asmens tapatybės kortelės ir paso išdavimą bei keitimą nuo valstybės rinkliavos atleidžiami:

♦  asmenys, turintys teisę gauti piniginę socialinę paramą įstatymų nustatyta tvarka;

♦  vaikai, kuriems nustatyta globa ir rūpyba;

♦  asmenys, valstybės išlaikomi stacionariose globos įstaigose;

♦  vieniši asmenys, sukakę senatvės pensijos amžių; asmenys, kuriems nustatytas 0-40 procentų darbingumo lygis;

♦ senatvės pensijos amžių sukakę asmenys, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;

♦ asmenys iki 18 metų, kuriems nustatytas neįgalumo lygis;

♦ asmenys, kuriems pagal Lietuvos Respublikos asmenų, nukentėjusių nuo 1939-1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymą pripažįstamas nuo okupacijų nukentėjusio – represuoto asmens teisinis statusas.

Valstybės rinkliavos už paso, asmens tapatybės kortelės išdavimą, keitimą bendra tvarka Lietuvos Respublikos piliečiams, kuriems nesukako 18 metų, taip pat kuriems sukako senatvės pensijos amžius, nustatytas Lietuvos Respublikos valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatyme, dydis sumažinamas 50 proc. jų pasirinkimu tik už vieno iš šių dokumentų išdavimą, keitimą bendra tvarka.

Už asmens dokumentų keitimo paslaugą susimokėti galima banke, esančiame to paties pastato pirmame aukšte – tai brangiausias apmokėjimo už paslaugą būdas. Taip pat galima susimokėti per pinigų mokėjimo terminalus arba internetu.

Mokestis už asmens tapatybės korteles yra: bendrąja tvarka (per vieną mėnesį) – 30 litų. Skubos tvarka per 5 darbo dienas – 70 litų. Skubos tvarka per 1 darbo dieną (24 val.) – 110 litų. Vaikams iki 18 metų, taip pat asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, bendrąja tvarka – 15 litų.

Už pasą: bendrąja tvarka (per vieną mėnesį) – 150 litų. Skubos tvarka per 5 darbo dienas – 200 litų. Skubos tvarka per 1 darbo dieną (24 val.) – 250 litų. Vaikams iki 18 metų, taip pat asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, bendrąja tvarka – 75 litai.

Visose migracijos tarnybose yra įdiegta biometrinių duomenų registravimo įranga, todėl nuotraukų atsinešti nebūtina.

Išsamią informaciją galima gauti ir telefonu 8 (319) 60081.

 

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close