Priemonė iš namų vaistinėlės nuo ligų apsaugo augalus ir padidina sodo derlių!

Briliantinis žaliasis, vartojamas infekcijos profilaktikai po odos nubrozdinimų ar įdrėskimų, apsaugo nuo ligų ne tik žmones – šį vaistinį preparatą iš vaistinių lentynų graibsto ir sodininkai bei floristai. Kraštovaizdžio architektė Audronė Daubarienė pasidalijo naudingomis sodo paslaptimis ir atskleidė, kad ši priemonė iš namų vaistinėlės ne tik gydo augalus, bet netgi gali padidinti sodo derlių.

Apsaugo nuo ligų ir didina derlių

Daržoves ekologiškai auginantys sodininkai nuo seno žino, kokiomis liaudiškomis priemonėmis galima pakeisti chemines medžiagas ir pesticidus. Viena tokių – briliantinė žaluma, arba kitaip dar liaudyje vadinamoji „zelionka“, naudinga įvairiems augalams tręšti. Briliantinis žaliasis sodininkų dažnai prisimenamas prižiūrint dirvožemį. „Radau rekomendaciją, kad briliantinis žaliasis padeda atbaidyti šliužus, todėl dalį daržo paliejau tirpalu (buteliukas preparato kibirui vandens (10–12 litrų)). Ir iš tiesų, tą daržo dalį šliužai aplenkia ir augalų neėda“, – savo atradimais dalijasi kraštovaizdžio architektė.

Sodininkai briliantinį žaliąjį naudoja laistant agurkus – tai padeda užkirsti kelią tokioms ligoms, kaip miltligė. Šis vaistinis preparatas, kurį nuo seno daugelis prisimindavo vaikams susirgus vėjaraupiais, darže padeda kovoti ir su pūvančiomis agurkų šaknimis. Agurkus rekomenduojama laistyti ne tik miltligei užpuolus, bet ir profilaktiškai paruošus tirpalą su briliantine žaluma (10 lašų viename kibire vandens). Laistant svogūnus su naminiu tirpalu (50–70 lašų žalumos ir 10 litrų vandens), laiškai negelsta, jie ilgiau išsilaiko žali, nepuola muselės.

„Pomidorus rekomenduoju taip pat palieti ar nupurkšti šio preparato tirpalu (45 lašai žalumos ir 10 litrų vandens). Pomidorus reikėtų apipurkšti kelis kartus – vieną kartą, kai pomidorai sudygsta ir būna 5–10 centimetrų, antrą – kai pasodinti į nuolatinę vietą. Trečią kartą tirpalu nupurkšti ar palaistyti, kai pradeda aktyviai augti, – sodo paslaptimis dalijasi kraštovaizdžio architektė. – Žalumos tirpalas augalams yra išsigelbėjimas ir nuo bakterinio daržovių vėžio. Taip pat nuo puvimo bakterijų, grybinių susirgimų.“

Gydo sodo ir dekoratyvinius augalus

Dar viena gudrybė, kurią sodininkai naudoja su briliantiniu žaliuoju, tai augalų „žaizdų“ gydymas. Pavyzdžiui, vaistiniu preparatu galima patepti ir pažeistą augalo šaką, pažeistą moliūgų žievelę. Taip dezinfekuotos pažeistos daržovės apsaugomos nuo puvimo ir nykimo, išsilaiko ilgiau.

„Mane bene dažniausiai briliantinė žaluma gelbsti genint. Kaip žmogui žaizdas, taip ir augalui pažeistas vietas reikia dezinfekuoti“, – akcentuoja specialistė.

Pasak A. Daubarienės, briliantinė žaluma taip pat tinkama purkšti vyšnioms. Tirpalu (trečdalis buteliuko 10 litrų vandens) nupurškus vaismedį, gausiau užsimezga vaisiai. Jie nenupūva, nenukrenta, niekas jų nenugriaužia. Kai žydi braškės ir žemuogės, preparatu galima laistyti jų šaknis (5 mililitrai žalumos 10 litrų vandens). Uogos būna didesnės, sveikesnės.“

Floristai šį vaistinį preparatą taip pat rekomenduoja prižiūrint sodo gėles bei kitus dekoratyvinius augalus. Briliantinis žaliasis yra pirmoji pagalba susirgus sodo karalienėms – rožėms. Tiesa, specialistai siūlo nelaukti, kol paruduoja ligos pažeisti žiedai ar stiebai ir rekomenduoja nupurkšti krūmus profilaktiškai.

Floristikoje briliantinis žaliasis neretai pakeičia cheminius preparatus ir miltelius – įlašinus kelis lašus „zelionkos“ į vandenį gėlės išsilaiko kur kas ilgiau. Pamerkus gėles į briliantinės žalumos tirpalą sunaikinamos visos bakterijos, todėl vanduo ilgiau nerūgsta. Keičiant vandenį kasdien, žiedai išsilaiko nenuvytę net iki poros savaičių. Žinoma, reikėtų tik atkreipti dėmesį, kad pamerkus į briliantinį žaliajį balti žiedai nusidažo žaliai.

Svarbu žinoti prieš naudojant briliantinį žaliąjį sode

Kraštovaizdžio architektė A. Daubarienė pabrėžia, kad naudojant briliantinį žaliąjį, kaip ir kitus preparatus, būtina nepamiršti šių naudojimo taisyklių.

* Pirmiausia prieš laistant ar purškiant reikia atkreipti dėmesį, ar dirva nėra sausa. Prieš naudojant medžiagas, augalus būtina gausiai palaistyti. Augalą galima tręšti tik tada, kai jis gerai pagirdytas.

* Antra, purškiami preparatai turi patekti ant visų augalo lapų. Papurškus tirpalo iš viršaus tik ant viršutinių lapų, o ant apatinių – ne, norimo rezultato pasiekti nepavyks.

* Trečia, tręšti ar gydyti augalus reikėtų vakare, kai saulės aktyvumas žymiai sumažėjęs. Vidurdienį galima nudeginti augalus.

* Ketvirta, svarbus ne tik paros laikas, bet ir oras. Po lietaus to daryti nerekomenduojama, nes ant lapų susikaupusi drėgmė nuplauna visus preparatus.

* Penkta, reikia stebėti, kad purkštuko vandens srovė būtų labai smulki, nes jei ant lapų susidarys balutės ar didesni lašai, didesnė preparato koncentracija gali pažeisti augalą.

Laikantis visų šių rekomendacijų, nuo senų laikų žinomas vaistinis preparatas – briliantinis žaliasis gali išgelbėti ne tik sodo ir daržo augalus, bet ir padidinti derlių!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close