Prienų rajone pavogtas lėktuvas

Liepos 7-osios rytas Pociūnuose tapo dar vienu tašku Lietuvos istorijoje. Čia pirmą kartą po Lietuvos valstybės Nepriklausomybės atkūrimo pavogtas lėktuvas. Tiesa, neilgam.

Prienų kraštui bundant po Lietuvos valstybės šventės minėjimo prieniečių bei birštoniečių rytą sujaukė garsus lėktuvo variklio garsas. Liudininkų teigimu, apie 5 valandą ryto lėktuvas suko ratus vos virš namų stogų. Prie dažnų aviatorių skrydžių pripratę gyventojai lėktuvo pilotą tik keiksnojo už triukšmą ankstyvą rytą. Tačiau 8.30 val. paaiškėjo, jog tai kur kas didesnis incidentas. Tuo laiku į Kauno parašiutininkų klubą Pociūnuose, Pociūnų aerodromo pakraštyje atvykęs jo vadovas pasigedo ne tik lėktuvo AN-2, bet ir klubo patalpose jau kurį laiką apsistojusio gyventojo, ilgamečio piloto. Apie neeilinį įvykį tuoj pat pranešta specialiosioms tarnyboms.

Piloto laikinai gyvenamojoje patalpoje aptiktas specialiai sukelto gaisro židinys. Jį operatyviai pavyko lokalizuoti pačiam klubo vadovui. Tačiau rastas keistas paketas sukėlė įtarimų ir vadovui, ir specialiųjų tarnybų atstovams. Įtarus, jog tai sprogmuo, iškviesti sprogmenų specialistai, įvestas planas „Skydas“. Įtarimai nepasitvirtino, paaiškėjo, jog tai tėra tepalo talpa ir dūminis užtaisas, kurio paskirtis vis dar aiškinamasi.

Didžiausią rūpestį sukėlė „kukurūzniko“ dingimas. Į dangų pakelti aviatoriai, į pagalbą pasitelkta visuomenė bei specialiosios tarnybos niekaip negalėjo rasti gana nemažo lėktuvo. Kilo daug įtarimų. Lėktuvo bake esančio kuro turėjo užtekti 300 km kelionei. Išskridęs iš Pociūnų ir Birštone pastebėtas lėktuvas kėlė įtarimų, kad lėktuvo pagrobėjas galėjo skristi Alytaus kryptimi, ta pačia, kur yra ir Baltarusija. Kauno parašiutininkų klubo patalpose aptikus įtartiną paketą iškelta ir galimo terorizmo versija. Laimė, nė viena iš blogesnių versijų nepasitvirtino.

Jau po 15 valandos klubo vadovą pasiekė žinia apie pievoje, visai netoli Pociūnų, rastą lėktuvą. Atvykę policijos pareigūnai prie lėktuvo sulaikė ir Kauno parašiutininkų klube pasigestą pilotą. Paaiškėjo, jog 55 metų pilotas neblaivus, jam nustatytos daugiau negu 2 promilės alkoholio. Patyręs pilotas yra trims metams praradęs teisę pilotuoti orlaivius. Kaip minėjo aviatoriai, Kauno parašiutininkų klube apsistojęs pilotas ir anksčiau turėjo problemų su alkoholiu, dėl prarastos teisės skraidyti patyrė išgyvenimus.

Lėktuvas rastas be jokių išorinių pažeidimų, su pilnu kuro baku, saugiai nutupdytas didelėje pievoje ir net apgręžtas – paruoštas pakilimui. Manoma, kad pilotas pievoje nusileido dar prieš 6 valandą ryto.

Simboliška, lėktuvas nusileido Čiudiškėse, keliautojo ir žurnalisto Mato Šalčiaus tėviškėje, vos dvylika kilometrų nuo Kauno parašiutininkų klubo Pociūnų aerodrome. Dar išvakarėse, Lietuvos valstybės šventės metu, Prienų kultūros ir laisvalaikio centre buvo įteikta tradicinė, žurnalistams skirta Mato Šalčiaus premija. Jau kitą dieną žurnalistai skubėjo į Mato Šalčiaus tėviškę.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Kristina Janulevičienė teigė, kad lėktuve nerasta jokių sprogstamųjų ar kitokių pavojingų daiktų. Kol kas pradėtas tyrimas tik dėl vagystės. Policijos pareigūnai susilaiko ir nuo versijos, kad šis įvykis – visuomenėje minimo aviatorių konflikto pasekmė.

Sunku bus įvertinti ir vagystės nuostolių vertę.

Šiuo LR Krašto apsaugos ministerijai priklausiusiu lėktuvu AN-2 Kauno parašiutininkų klubui buvo leista naudotis dar 1996 metais. Tuomet jo vertė siekė daugiau nei 100 tūkstančių litų, tačiau 2009 metais šis lėktuvas buvo pripažintas kaip nusidėvėjęs ir jo likutinė materialinė vertė sumažėjo iki 0 litų. 2019 metais Lietuvos Respublikos vyriausybė po dvejus metus užtrukusių juridinių veiksmų perdavė šį ir dar vieną AN-2 lėktuvą, neturinčius likutinės vertės, Prienų rajono savivaldybės nuosavybėn savivaldybės savarankiškajai funkcijai įgyvendinti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close