Apie vandenį žino visi, tik ne viską. Kiekvieną rytą prausiamės, verdame kavą ar arbatą, maudomės. Kūdikis gimsta turėdamas 90 proc. vandens, suaugęs žmogus jo turi 70 proc., o miršta turėdamas tik 50 proc. Taigi žmogus sudarytas daugiausia iš vandens ir daug jo sunaudoja. Tad ką mums dar reikia žinoti apie vandenį?

Niekas žemėje neišgyvena be vandens, o santykinis vandens trūkumas iš pradžių susilpnina, o galiausiai sunaikina kai kurias organizmo funkcijas. Vanduo yra pagrindinis energijos šaltinis – tai kūno „turtų cirkuliacija”. Vanduo gamina elektrinę ir magnetinę energiją visų be išimties kūno ląstelių viduje – jis suteikia gyvybinių galių.

Vanduo yra pagrindinis visų maisto produktų, vitaminų ir mineralų tirpiklis. Jis yra naudojamas skaidant maisto produktus į mažesnes daleles ir jų galutiniam metabolizmui bei įsisavinimui. Vanduo suteikia energijos maistui, o po to maisto dalelės šią energija gali perduoti kūnui virškinimo proceso metu. Maistas be vandens nesuteikia kūnui jokios energetinės vertės. Galima išvardinti daug įvairių vandens atliekamų funkcijų, kurias yra ištyrinėjęs mokslas.

Įdomią paskaitą apie vandenį ir jo reikšmę žmogaus fizinei ir emocinei sveikatai praėjusią savaitę birštoniečiams skaitė Inga Tribuišienė, pademonstruodama geriamojo, spraito gėrimo ir mineralinio vandens savybes. Pranešėja kalbėjo, kad ilgainiui žmogaus organizmas užsiteršia rūgštimis, tad viena iš svarbiausių geros sveikatos sąlygų – rūgščių ir šarmų pusiausvyros balansas. Medžiagų apykaitos procese susidariusias rūgštis organizmas stengiasi neutralizuoti ir pašalinti su šlapimu, prakaitu ir iškvepiamu anglies dvideginiu. Trūkstant šarminių medžiagų organizmas rūgštėja, kraujo šarmingumas mažėja. Kaip pavyzdį I. Tribuišienė paminėjo, kad prie 3 pH žuvys jau neišgyvena ir nudvesia, o žmogus gali netekti sąmonės, kai kraujo pH pasiekia 6,96. Mūsų organizme riebalų sankaupos ir viršsvoris yra nepašalintų rūgštinių atliekų kaupimo pasekmė.

Organizmą rūgština ne tik netinkami maisto produktai, bet ir stresas, įtampa, mažas fizinis aktyvumas.

Maisto produktuose trūkstant šarminių medžiagų, ypač kalcio, organizmas juos skolinasi iš kaulų, dėl šios priežasties vyresnio amžiaus žmonės suserga osteoporoze, kitaip tariant, kaulų retėjimo liga. Rūgštinės atliekos kaupiasi ir kraujagyslėse bei kapiliaruose, juos užkemša, ir kraujas sunkiau patenka į smegenis. Tai trikdo kraujotakos sistemos darbą, slopina širdies veiklą. Stresinėje situacijoje ar padidėjus fiziniam krūviui, žmogų gali ištikti insultas.

Kad mūsų organizmas papildomai gautų šarminių medžiagų, rekomenduojama gerti šarminį ar vadinamą  „gyvąjį“  vandenį.

Turimu aparatu (jonizatoriumi) I. Tribuišienė pagamino šarminio ir rūgštinio vandens. Paskaitos dalyviai patys įsitikino, kaip pomidorų skonio savybes paveikė  šarminis, o kaip paprastas vanduo. Pamatė, kur greičiau skaidomi riebalai, kuriame inde greičiau „prisitraukia“ arbata.

– Šarminio vandens pagalba atsiveria kanalai, išsivalo kraujagyslės. Daugelį ligų galima išgydyti geriant šarminį vandenį, – sakė pranešėja.

Ph reikšmei didėjant nuo 7 iki 14, skysčio šarmingumas didėja (skystyje daugėja šarminių hidroksilo ir mažėja vandenilio jonų).  

Vandenį paveikus elektros srove, gaunamas jonizuotas vanduo, kuris turi unikalių savybių, galinčių iš esmės pagerinti organizmo gyvybinius procesus. Vykstant vandens elektrolizei, jame ištirpusios mineralinės druskos skyla į teigiamą krūvį turinčių metalo (kalcio, magnio, kalio, natrio) ir neigiamą krūvį turinčių nemetalų, rūgšties liekanų (chloro, sieros, fosforo ir kt.) jonus.

Paskaitos metu buvo išvardintos penkios šarminio vandens savybės ir nauda  žmogaus organizmui.

Tai natūralus antioksidantas, parodantis, kad jame yra laisvų elektronų, kurie gali būti atiduodami. Geriant šarminį vandenį, organizmas gauna papildomų laisvųjų elektronų, kuriuos prisijungia laisvieji radikalai. Dėka šių šarminio vandens savybių yra apsaugomos sveikosios ląstelės, stiprinama organizmo imuninė sistema.

Šarmina organizmą. Kasdien naudojant šarminį vandenį organizmas gauna šarminių jonų kokteilį, labai reikalingą šarminės terpės palaikymui.

Tiesiogiai įsisavinamas.

Mažesnis paviršiaus įtempimas negu vandentiekio vandens ir artimas kraujo įtempimui. Pasak pranešėjos, tokiu šarminiu paviršiumi vandens čiuožikas jau nebepačiuožtų.

Turi daugiau deguonies, nes vyrauja neigiami OH jonai. Vartojant tokį vandenį, į organizmą patenka papildomai deguonies. O trūkstant deguonies, organizme angliavandeniai neskyla ir prasideda rūgimo procesas.

Vandens jonizavimo aparatas, įjungtas į elektros tinklą, gamina ir šarminį, ir rūgštinį vandenį. Šarminį vandenį turime gerti, kad neutralizuotume organizme esančias rūgštis, kurių perteklius gali sukelti vėžinius susirgimus.

Taip pat susirinkusiesiems buvo patarta išmokti gerti vandenį. Dažnai mes jį geriame tada, kai kankina troškulys. O paprastai dažnas jo negeria. Tačiau pajutus troškulį, organizmui jau trūksta apie1 litrovandens ir ląstelės būna „išdžiūvusios“.

Aparate pasigamintas šarminis vanduo naudojamas gerti (per dieną rekomenduojama profilaktiškai išgerti 2-2,5 litro) ir maistui gaminti, o rūgštinis vanduo yra puikus baktericidas. Kaip pasakojo viešnia, toks rūgštinis vanduo plačiai naudojamas pramoniniuose šiltnamiuose.

Lietuvoje jonizavimo aparatus aQuator gamina Panevėžyje, tad juos įsigyti nėra sunku.

Įdomumo dėlei galima paminėti,  kad mokslininkų nustatyta, jog vanduo tampa stebuklingas tris kartus per metus, veikiamas natūralių Visatos jėgų. Tai įvyksta  iš sausio 18 d. į sausio 19 dieną, nuo 24 val. iki 3 val. ryto, o taip pat vasario 15 d. Minimu laiku vandenį geriausia imti iš natūralaus šaltinio, nors galima ir iš vandentiekio. Gyvą vandenį, turintį milžinišką galią, gamta sukuria iš birželio 23 dienos į birželio 24 dieną nuo 23 val. iki 3 val. ryto. Kiek toks vanduo bebūtų laikomas, jis nesuges. Tas pat yra ir su sausio 19 d. bei su vasario 15 d. vandeniu. Birželio 24 d. anksti ryte galima maudytis – tuomet jus veiks nepaprastų galių vanduo. Juk mūsų kūnas – tas pats vanduo.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close