Paklausūs gaminiai pagaminti pagal močiutės receptus

Prienų rajone nėra didesnių daržininkystės ūkių, nes žemdirbiai verčiasi daugiausia grūdinių kultūrų auginimu, vysto pieno ūkį ar augina mėsinius galvijus. Tačiau Žemaitijoje, Kelmės rajone, įsikūręs Algimanto Vaupšo ūkis ne tik Lietuvoje garsėja geros kokybės daržovėmis ir iš jų pagaminta produkcija.

A. Vaupšas pirmiausia aprodo gamybines patalpas ir pavaišina nepaprastai skaniais, raugtais pagal močiutės receptą kopūstais, agurkais ir pomidorais. Skanu ir be jokių konservantų.

Ūkis įkurtas 1996 metais. Nuo 1998 metų ūkininkas užsiima ne tik daržovių auginimu, bet ir perdirbimu. A. Vaupšo ūkis priklauso Lietuvos daržovių augintojų asociacijai, vienijančiai 70 narių. Ūkyje šiuo metu dirba 91 darbuotojas.

Kopūstai A. Vaupšo ūkyje raugiami pagal senolių receptus, medinėse statinėse, paslegiami akmenimis ir laikomi šaltose patalpose. Kai pakankamai įrūgsta, fasuojami į maišelius ir atiduodami į prekybą. Iš šio ūkininko ūkio rauginti kopūstai, agurkai, pomidorai, virti vakuume burokėliai bei senoviškai paruošti „macnūs“ krienai  keliauja ir į užsienio šalis. Žinoma, daugiausia ten, kur gyvena didesnės lietuvių bendruomenės, pasiilgusios tikro lietuviško maisto – į Maskvą, Kaliningradą, Angliją, Airiją.  Pastaraisiais metais jo ūkyje pagaminta produkcija jau keliauja ir į Ispaniją, Vokietiją, Šveicariją. Be konservantų pagaminta produkcija skinasi kelią ir į kitų šalių rinkas, kur žmonės jau atsirenka, kokie produktai naudingi sveikatai.

Vienas stambiausių Kelmės rajono ūkininkų daug dėmesio skiria auginamų daržovių kokybei. Jo ūkyje auginamoms morkoms ir burokėliams suteiktas išskirtinės kokybės sertifikatas. Galėtų auginti ir kitas, tačiau yra išmokų limitas, už sertifikuotą produkciją skiriama ūkiui tik 120 tūkst. litų. Pasak šeimininko, visą produkciją galima sertifikuoti, bet kam tas vargas.

A. Vaupšas savo700 haūkyje augina įvairias daržoves, ne tik kopūstus, burokėlius, morkas. Augina cukinijas, krapus, petražoles, moliūgus, salotas, juoduosius ridikus, kukurūzus, šiek tiek grūdinių, reikalingų sėjomainos paįvairinimui. Tiesa, vien tik kopūstų čia auga 16 rūšių. Daigai skaičiuojami milijonais. Dalį užsiaugina patys, tačiau didesnę dalį perka Vokietijoje ar Lenkijoje. Nupirkta sodinamoji medžiaga yra geros kokybės, patikrinta.

Ūkis sėkmingai nesivystytų be Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (Europa investuoja į kaimo vietoves) ir LR Žemės ūkio ministerijos paramos.

A. Vaupšas nuo 2006 metų jau yra įvykdęs 3 projektus pasinaudodamas ES parama. 2012 metais gauta 859 881 Lt parama „Ūkio investicijos į ūkio modernizavimą“.

Tokios papildomos investicijos leido modernizuoti gamybos procesą, padidino grūdinių kultūrų derlingumą ir darbo našumą bei konkurencingumą.

KPP 2007-2013 metais parama skirta šiems projektams: „Algimanto Vaupšto daržininkystės ūkio konkurencingumo didinimas modernizuojant žemės ūkio produktų gamybos materialinę bazę, pagal priemonę Žemės ūkio valdų modernizavimas antroji veiklos sritis, kai prašomos paramos suma yra ne didesnė kaip 150 tūkst. litų“, „Algimanto Vaupšto žemės ūkio produktų gamybos proceso našumo didinimas, modernizuojant materialinę bazę, pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas (nitratų direktyva ir investicijos į žemės ūkio produktų gamybą)“. Iš paramos lėšų įsigytas kombainas, daržovių plovimo mašina, daržovių skutimo mašina, laistymo įranga, rūgštynių pjaunamoji, kopūstų sodinimo mašina ir kt. Projektus parengė firma, kad patiems būtų mažiau rūpesčių. Pasak ūkio šeimininko, paramos nauda akivaizdi, padeda ūkiui tapti modernesniam ir konkurencingesniam. O sėkmės receptas irgi labai paprastas – dirbti sąžiningai. To šeimininkas reikalauja ir iš visų savo darbuotojų. Vasarą, kai daug rankinio darbo,  visi darbuotojai būna užsiėmę gamyba, o žiemos metu, kai būna laisviau, važiuoja į kursus, specialistai tobulina kvalifikaciją ir gilina žinias.

Norint patekti į platesnius vandenis, reikia, kad produkcija būtų tik geriausios kokybės, pagaminta be konservantų, pagal originalius senovinius receptus. Turbūt  išskirtinis kopūstų skonis daugeliui išeivių primena savus namus ir mamos virtą kopūstienę.

Kalbėdamas apie darbą žemės ūkyje, ūkininkas sakė, kad daržovių ir grūdinių kultūrų derlingumas yra normalus, tik kiekvienais metais tai lyg loterija. Jeigu metai geri, gali sėkmingai paimti visą derlių be nuostolių, tada gerai, o jeigu lietingi ir šlapi metai – nuostolių neišvengsi. Buvo metų, kai nuskendo bulvės, kai vieną mašiną su kopūstais traukė keli traktoriai.

A. Vaupštas mielai aprodo visas patalpas, kur raugiami ir laikomi kopūstai, kur skutami, fasuojami ir verdami burokėliai, kieme randame dideles ir gražias morkas perrenkančius darbininkus, apžiūrime gražius ir vešlius kopūstų daigus. O patys ankstyviausi kopūstai auginami po plėvele. Netrukus galėsime parduotuvėse rasti šviežių kopūstų su A. Vaupšto ūkio ženklu.

Reikia pasidžiaugti, kad jaunas ūkininkas sugebėjo pasinaudoti ES fondų parama ir jo ūkis tapo vienu stambiausių daržininkystės ūkių Lietuvoje.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close