Gyd. J. Studinskienė: „Ir po reorganizacijos pacientai bus aptarnaujami Stakliškėse“

Stakliškių PSPC darbuotojai ir pacientai gyvena permainų laukimu – vyksta įstaigos reorganizacija ir netrukus Stakliškių PSPC nebeliks, įstaiga taps Jiezno PSPC dalimi.

Stakliškių PSPC direktorė Jūratė Studinskienė sakė, kad išgirdus žinią apie įstaigų sujungimą iš pradžių buvo nerimo – juk ne kasdien vyksta reorganizavimas. Reikia atlikti daug papildomo „popierinio“ darbo, tačiau tikimasi, kad iki birželio pabaigos reorganizacija bus baigta.

„Galiu nuraminti visus pacientus – pasikeis tik įstaigos pavadinimas, kitų pokyčių nebus. Medikai ir toliau dirbs, priiminės pacientus, kaip ir iki šiol teiks pagalbą Stakliškėse – niekam niekur nereikės važinėti“, – kalbėjo įstaigos vadovė ir šeimos gydytoja J. Studinskienė.

Stakliškių PSPC aptarnauja beveik 1500 pacientų, dirba 10 darbuotojų: du šeimos gydytojai, vienas odontologas, dvi slaugytojos ir penki kito personalo darbuotojai.

Pasak gydytojos, jų aptarnaujama teritorija – kaimiška, nėra didelių mokymosi įstaigų, įmonių, todėl ir trečdalis pacientų – vyresni nei 65 m., turintys nemažai lėtinių ligų ir dažniau besilankantys pas gydytojus.

Prisirašiusių gyventojų skaičius per pastaruosius metus po kelias dešimtis mažėja. Tai gydytojos teigimu, vyksta dėl demografinių pokyčių – vieni išvyksta į užsienį, kiti – studijuoti, daug miršta (pernai – 41), mažai gimsta (2020 m. – 6).

Pasak gydytojos, sunku buvo, kai reikėjo su pacientais bendrauti tik nuotoliniu būdu. Dabar, kai jau galima susitikti, ir medikams paprasčiau, ir pacientai džiaugiasi galimybe pasitarti, pasikalbėti, sako, jog kartais, kad geriau pasijustum, užtenka gero gydytojo žodžio. J. Studinskienė ne kartą yra girdėjusi iš pacientų, kad pasimačius su gydytoja, ligų nebelieka.

Šeimos gydytojos dabar kasdien kontaktiniu būdu priima maždaug po 10 pacientų, dar su antra tiek ar daugiau pabendrauja telefonu. Eilių šiuo metu nėra.

Gydytoja pastebėjo, kad sumažėjo pacientų, kurie vos suslogavę ar sukarščiavę skubėdavo pas gydytoją. Ji juokavo, kad žmonės prisiminė liaudiškas gydymosi priemones ir jomis naudojasi, o neskuba prašyti antibiotikų. Pastaruoju metu padaugėjo pacientų, ypač sergančių lėtinėmis ligomis, kurie nori nuvažiuoti pasikonsultuoti pas specialistus. Prieš kurį laiką tokių buvo vienas kitas, o dabar, gydytojos manymu, žmonės jau nebebijo nuvykę į gydymo įstaigą užsikrėsti COVID-19 liga, todėl ir prašo siuntimų.

„Pagrindinis darbas – receptų ir siuntimų rašymas, dokumentų tvarkymas dėl specialiųjų poreikių, neįgalumo bei darbingumo lygio nustatymo. Prisidėjo ir dokumentų, susijusių su reorganizacija, tvarkymas. Stalas nuolat nuklotas popieriais ir dažnai tenka prie jo pasėdėti pasibaigus darbo valandoms“, – pasakojo gydytoja J. Studinskienė.

Prieš porą savaičių įstaiga įsigijo naują ginekologinę kėdę, todėl dabar vėl bus galima atlikti profilaktinius gimdos kaklelio vėžio tyrimus.

Tik gydytojo ginekologo jau kurį laiką neturi, todėl nėščiosios konsultuotis turi važinėti į Prienus. Tikimasi, kad po reorganizacijos Stakliškėse bus teikiamos akušerės paslaugos.

Koronovirusas aplenkė Stakliškių PSPC darbuotojus – nesusirgo nei vienas.

„Sergančių pacientų buvo, tačiau, palyginti su miestais, nedaug. Matyt, kaime gyvenantys žmonės mažiau tarpusavyje bendravo ir taip išvengė užsikrėtimo. Nors mirčių nepavyko išvengti – nuo koronaviruso mirė du pacientai“, – sakė gydytoja.

Dabar, kaip ir visur, pagrindinis darbas – skiepai. Gydytojos teigimu, ši veikla sekasi neblogai – nors viena vakcinos doze paskiepyta jau per 1000 pacientų.

„Nors būna, kad paskutiniu momentu žmogus atsisako skiepytis, bet nė vienos vakcinos neišmetėme. Iš pradžių žmonės, prisiklausę visokių gandų, bijojo skiepytis „Vaxzevria“ („AstraZeneca“) vakcina, dabar dauguma net nesirenka vakcinos, sako – svarbu, kad skiepą gautume“, – kalbėjo J. Studinskienė.

Ji sakė, kad išlieka problema, kaip vyresniems, ligotiems žmonėms, kurie patys nevairuoja, atvykti į skiepijimo vietą. Tokiu atveju gelbsti kaimynai, artimieji.

Gydytoja J. Studinskienė prasitarė, kad gal jau laikas pasitraukti į užtarnautą poilsį, atsidėti pomėgiams, daugiau laiko skirti anūkams ir kitiems artimiesiems. Gydytojo darbui ji atidavė 45 metus, iš jų 39 dirba gimtosiose Stakliškėse (jos akyse auga jau antra stakliškiečių karta!), o 20 pastarųjų metų vadovauja Stakliškių PSPC.

„Sveikata – brangiausias mūsų turtas. Noriu, kad taip visuomet būtų ir žmonės nepamirštų rūpintis sveikata. O gydytojai visuomet jiems padės. Pandeminė situacija po truputį gerėja, todėl tikiu, kad netrukus grįžime į ankstesnį gyvenimą“, – sakė Stakliškių PSPC direktorė J. Studinskienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close