Kokia ta saulėtoji Florida?

Prienietė Liucija Galinytė-Hazelwood šeštus metus gyvena JAV. Į šią šalį ją atginė meilė pusiau amerikiečiui, pusiau salvadoriečiui Anthony, su kuriuo susipažino Ispanijoje. Siūlome skaitytojams trečiąjį Liucijos pasakojimą apie gyvenimą JAV.

Duonai užsidirba kompanijoje „Nordstrom“

Liucija Vytauto Didžiojo universitete yra baigusi marketingo vadybos studijas, todėl atvykusi į Ameriką pradėjo dirbti pardavimų srityje. Įsidarbino viename žinomiausių parduotuvių tinklų Amerikoje – kompanijoje „Nordstrom“, turinčioje didžiules parduotuves kiekvienoje valstijoje. Darbinę karjerą Amerikoje pradėjo pardavimų paslaugų srityje, norėdama įgyti amerikietiškos pardavimų patirties. Vėliau vis kilo karjeros laipteliais ir dabar dirba vadybininkės pavaduotoja Majamio parduotuvėje, kurios bendras plotas yra net 18 tūkst. kv. metrų (palyginimui – Kauno „Molas“ yra 21 tūkst. kv. metrų).

„Dirbant tokioje didelėje parduotuvėje tenka prisiimti ir daugybę atsakomybių – ne tik vadovauti, apmokyti darbuotojus, bet ir suvaldyti kritines situacijas, kurių būna pačių kurioziškiausių, prisidėti prie iškeltų tikslų įgyvendinimo, bendrauti su tinklo savininkais ir garsiausių prekių ženklų, tokių kaip „Versace“ ir t.t., atstovais“, – pasakojo Liucija.

Amerikiečiams svarbiausios šventės– Padėkos diena ir Liepos 4-oji

„Amerikoje vienos žymiausių šalies švenčių – Padėkos diena ir Liepos 4-oji, todėl šias šventes visada minime su vyro šeima. Per Padėkos dieną mane visuomet stebina kalakuto dydis (nes čia priimta kepti didžiulį kalakutą) ir visi garnyrai. Pasijunti tarsi kokioje amerikietiško serialo scenoje. Bet jie taip iš tikrųjų ir švenčia Padėkos dieną! Na, o Liepos 4-ąją visi šaudo galybę fejerverkų, linksminasi ir džiaugiasi laisvadieniu“, – apie naujas į jos gyvenimą atėjusias šventes pasakojo Liucija.

Jos teigimu, Helovynas taip pat yra labai smagi šventė, kurios ji kasmet laukia, nes visi namai, gatvės, parduotuvės pasipuošia įspūdingomis dekoracijomis. Ypač smagu tuomet pasivažinėti po kaimynines gatveles ir pasižiūrėti pačių keisčiausių ir baisiausių namų dekoracijų.

„Namų dekoravimas šventiniais laikotarpiais tarsi yra amerikiečių kraujyje – ar Kalėdos, ar Helovynas, amerikiečiai taip dekoruoja namus, kad atrodo, jog vieni su kitais varžosi, kas tais metais turės didesnių ir gausesnių dekoracijų“, – juokavo prieniškė.

Liucija džiaugėsi, kad vyro šeima yra katalikai, todėl kasmet kartu švenčia Kalėdas, Velykas. Jai pasisekė, kad jos ir vyro šeimos tradicinės šventės sutampa, todėl nekyla klausimų, kurias šventes švęsti, kurių ne.

Kitų Lietuvoje įprastų švenčių (Joninių, Užgavėnių) ji nešvenčia, nes būtų keista jas „primesti“ vyro šeimai – būtų tas pats, kaip jos tėvams švęsti Padėkos dieną, nes ta diena jiems nieko nereikštų.

Prieš Kūčias ji visada laikosi gana griežto pasninko, prie jos prisijungia vyras. Ir tai jam visai tinka, nors apskritai Amerikoje kalėdiniu laikotarpiu nelabai kas pasninkauja.

Florida – kontrastų valstija

Liucija jau daugiau nei ketverius metus gyvena Floridos valstijoje Majamyje. Florida yra vadinama saulėtąja valstija – Floridoje vidutiniškai per metus būna 237 saulėtos dienos (palyginimui – Sietle (Vašingtono valstijoje, kur jie gyveno maždaug pusantrų metų) saulėtų dienų pasitaiko vos 152. Majamyje sausio vidutinė temperatūra yra 24℃, rugpjūčio – 32,2℃. Tad norint džiaugtis vasara ištisus metus reikia gyventi Floridoje. Florida taip pat garsėja kaip nuostabių paplūdimių, pelkių ir aligatorių valstija. Anot Liucijos, tai sunkiai įsivaizduojami kontrastai.

Prieniškės teigimu, Floridoje praktiškai niekas neturi rūsio ir Majamyje nepamatysi nė vieno kalno, kalvos ar kito žemės iškilimo. Kodėl? Didžioji dalis Floridos yra pelkės, dėl to visur lygu, kur dairais, o žemė yra labai drėgna, tad kasti rūsį – ne pati geriausia idėja.

Nieko nestebina, jei savo kieme pamato aligatorių ar iguaną.

Nuostabus Floridos oras taip pat turi savo minusų, nes Florida yra ta valstija, kurioje kyla daugiausiai uraganų. Gerai, kad uraganai, kitaip nei žemės drebėjimai, yra nuspėjami ir jiems pasiruošti žmonės turi daugelį dienų ar net savaičių. Kiekvieno floridiečio namuose rasite daug maisto atsargų, vandens, reikalingiausių daiktų tam atvejui, jeigu dingtų elektra, nebūtų galima išeiti iš namų ar būtų suniokoti keliai.

„Man dar neteko patirti rimto uragano, tikiuosi, ir neteks. Tfu tfu tfu… nenoriu prisikalbėti“, – sakė Liucija.

Florida dar žinoma ir dėl žymiojo „Miamibeach“, jo istorinių art deco stiliaus pastatų, atrakcionų parkų („Walt Disney World, „Universal Studios“), Kenedžio kosminių skrydžių centro.

Liucijos teigimu, nors jai teko pabuvoti ir daugelyje kitų valstijų, bet Floridą ji myli labiausiai.

Pandemijos metai Floridoje

Pasak Liucijos, pastaraisiais metais Florida išsiskyrė labiausiai iš visų Amerikos Valstijų. Jei kas anksčiau ir skųsdavosi, kad Floridoje karšta, kad būtų geriau gyventi, kur vėsiau, tai pandemijos laikotarpiu floridiečiai gyveno laisviausiai.

Visiškame karantine Florida gyveno apie porą mėnesių – nuo praėjusių metų kovo vidurio iki gegužės pabaigos, po to pamažu viskas pradėjo atsidarinėti. Praeitą vasarą daugybė niujorkiečių ir kitų valstijų gyventojų plūdo gyventi ir pirkti nekilnojamąjį turtą būtent Floridoje. Neseniai Liucija skaitė straipsnį, kuriame rašoma, kad į Floridą iš kitų valstijų kasdien persikelia gyventi net 900 žmonių! Tai beprotiškas skaičius netgi ir tokiai didelei valstijai kaip Florida.

„Kai kitose valstijose praeitų metų rudenį ir žiemą buvo daugybė apribojimų, čia vaikai kulniavo į mokyklas, beveik visu pajėgumu veikė restoranai, barai, buvo atidaryti visi paplūdimiai, parduotuvės ir parkai. Jau lapkritį, kai Lietuvoje prasidėjo rimtas karantinas, čia, Floridoje, vyko vakarėliai, Kalėdų ir Naujųjų šventimai. Žmonės ne tik mėgavosi nuostabiu oru, bet ir galimybe laisvai keliauti ir mėgautis Floridos teikiamais malonumais“, – pasakojo Liucija.

Liucija sako, kad gal atrodys ir savanaudiška, bet šiais metais ji dar labiau džiaugiasi, jog gyvena Floridoje, Majamyje.

Kaip ir visame pasaulyje, daugiausiai susirgimų Floridoje buvo fiksuojama gruodžio ir sausio mėnesį, tačiau ir tuomet sergančiųjų buvo kur kas mažiau nei kitose valstijose. Kaukės buvo būtinos tik uždarose patalpose, lauke nereikėjo jų dėvėti.

Kaukių dėvėjimo reikalavimai pasikeitė prieš porą savaičių – niekas jų nereikalauja, jeigu esi pasiskiepijęs. Bet, pasak Liucijos, niekas ir negali tavęs paklausti, ar jau pasiskiepijai. Jei kas klaustų ir gilintųsi, tai, pagal amerikietiškus įstatymus, būtų pažeidžiamas tavo privatumas – tokį asmenį gali net į teismą paduoti. Todėl vis daugiau žmonių nenešioja kaukių ir gali lankytis be jų beveik visose įstaigose.

Skiepytis šiuo metu gali visi, vyresni nei 16 metų. Skiepijama daugybėje vietų (ir vaistinėse), gali pasirinkti ne tik skiepijimo vietą, laiką, bet ir vakciną. Tačiau, pasak Liucijos, jai atrodo, kad žmonės nelabai veržiasi skiepytis, nors, statistikos duomenimis, bent viena doze jau paskiepyta beveik pusė Floridos gyventojų. Norint pasiskiepyti net nebūtina iš anksto registruotis, galima paskambinti į vaistines ir paklausti, kas turi atliekamą dozę. Tikėtina, kad po 15 minučių būsite paskiepytas.

„Floridoje pandemijos nesijaučia jau pusę metų, o dabar atrodo, kad net sergančiųjų aplink nėra. Visi gyvena normaliu gyvenimo ritmu, niekas nestresuoja dėl viruso, atrodo, tarsi jo nebūtų buvę“, – pasakojo Liucija.

Pasiklausius pasakojimų iš Lietuvos dėl liūdnai pagarsėjusio paso, testavimo, vakcinacijos, jai atrodo, kad Lietuvoje – kitas pasaulis, kita demokratija. Tiek draudimų, apribojimų ir baimės! Liucija sako, kad Floridoje tai jau seniausiai praeityje. Pasak jos, kai Europoje viskas atsigauna vėžlio greičiu, Floridoje jie gyvena ateityje.

Liucija labai mėgsta sukiotis virtuvėje ir artimuosius nustebinti naujais patiekalais. Tai paskatino rašyti maisto tinklaraštį „Lithuanianinthe USA“, kuriame dalinasi ne tik receptais, bet ir trumpomis gyvenimo JAV istorijomis. Bet apie tai – kitame laikraščio numeryje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close