Maisto tinklaraštininkei skaniausi – mamos patiekalai

Prienietė 28 metų Liucija Galinytė-Hazelwood šeštus metus gyvena JAV. Į šią šalį ją atginė meilė pusiau amerikiečiui, pusiau salvadoriečiui Anthony, su kuriuo susipažino Ispanijoje. Siūlome paskaityti ketvirtąjį Liucijos pasakojimą apie gyvenimą JAV.
Maisto tinklaraštyje – ir lietuviški, ir „amerikoniški“ patiekalai
Liucija pasakojo, kad dar gyvendama Lietuvoje galvojo rašyti maisto tinklaraštį, nes mėgdavo sukiotis virtuvėje ir vaišinti šeimos narius bei draugus naujais patiekalais ir desertais. Bet vis nerasdavo laiko ir net nežinojo, nuo ko pradėti…
Gyvendama Ispanijoje Liucija pradėjo domėtis ispaniška virtuve, dar nematytais patiekalų ingredientais. Apsilankiusi kavinėje stengdavosi kuo daugiau išklausinėti apie ragaujamą patiekalą, o namuose pradėjo daugiau gaminti iš ispaniškos virtuvės „repertuaro“, užsirašinėti receptus bei fotografuoti naujus patiekalus.
Apsigyvenusi Amerikoje ji negalėjo atsistebėti maisto įvairove. Liucija pasakojo, kad kartais reikėdavo pasigilinti, ką užsisakai kavinėje, nes kai kurie Amerikoje gaminami patiekalai ar jų ingredientai Europoje nėra įprasti.
Liucijai ne tik norėjosi išragauti kuo daugiau naujų, negirdėtų patiekalų, bet ir knietėjo pačiai juos pamėginti gaminti. Liuciją ypač sužavėjo Lotynų Amerikos virtuvė – Majamyje ji labai populiari. Be to, Liucijos manymu, tai viena iš daugiausiai spalvų ir skonių turinčių virtuvių, kuri Lietuvoje dar mažai pažįstama. O Liucijos vyras juokauja, kad Lietuvoje jam reikėtų atidaryti salvadorietiško maisto restoraną ir lietuvius supažindinti su Centrinės Amerikos patiekalais: jūros gėrybėmis, sriubomis, troškiniais, pyragėliais – empanadomis, tamalėmis…
Pamažu didėjant Liucijos receptų sąrašui ir turint laisvo laiko (Amerikoje ji beveik metus, laukdama dokumentų, nedirbo), atsirado galimybė įgyvendinti svajonę – rašyti tinklaraštį. Taip atsirado „Lithuanian in the USA“. Pasak Liucijos, tai buvo ir puiki proga patobulinti anglų kalbos žinias, nes reikėjo išmokti naujų žodžių, frazių. Tinklaraštyje receptai pateikiami ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba.
Net ir ingredientų kiekiai surašyti ir europietiškais, ir Amerikoje naudojamais matavimo vienetais. Tad, jei turite draugų užsieniečių, kurie nori pasigaminti lietuvišką patiekalą, galite pasidalinti Liucijos receptu iš tinklaraščio.
Vyras tapo maisto kritiku ir lietuviškų patiekalų gerbėju
Liucijos vyras Anthony gaminti nemėgsta, tačiau mielai ragauja žmonos pagamintus patiekalus ir atvirai pasako, kokio ingrediento trūksta, ko yra per daug, kas skanu, kas nelabai, o ko iš viso daugiau nebegaminti.
„Todėl jį galiu vadinti maisto kritiku, nes dažnai receptus patobulinu pasinaudodama jo patarimais, – sakė Liucija. – Keisčiausia, kad jam labai patinka lietuviška virtuvė! Gal tik su silke ir cepelinais nelabai draugauja, bet visa kita valgo su pasimėgavimu.Vieni mėgstamiausių Anthony patiekalų yra bulviniai blynai, barščiai, troškinti rauginti kopūstai, švilpikai, varškės virtinukai, koldūnai.“
Pasak Liucijos, jos vyrą labiausiai nustebino burokėliai, kurie Amerikoje yra nepopuliarūs ir retai kur gali nusipirkti.
„Kai mano vyras pamatė barščių spalvą, negalėjo suprasti, kodėl sriuba tokia raudona (rožinė). Bet skonis jam patiko! O linksmiausias nutikimas buvo su šaltibarščiais. Kadangi apskritai tokios rožinės ir dar šaltos sriubos jis gyvenime nebuvo ne tik ragavęs, bet ir matęs, tai nežinojo, nei su kuo, nei kaip ją valgyti… Ir sugalvojo pasišildyti šaltibarščius mikrobangėje!“, – sakė Liucija, iki šiol besijuokianti iš vyro, kad pirmą kartą matė žmogų, valgantį šiltus šaltibarščius.
Liucija sakė mėgstanti įvairių šalių virtuves – svarbiausia, kad patiekalas būtų skaniai pagamintas. Pastaruoju metu dažnai teikia pirmenybę ispaniškai ir Lotynų Amerikos virtuvėms.
„Tačiau, kad ir ką ragaučiau, žinau, jog skaniausi – mamos gaminti patiekalai“, – sakė atostogoms gimtinėje besiruošianti Liucija.
Lietuviškų produktų nusipirkti sunku
„Kadangi esu užaugusi „ant“ labai lietuviškų patiekalų, todėl ir mūsų namuose Amerikoje jie labai dažnai gaminami. Nors kartą per savaitę turiu pasigaminti kažką lietuviško, nesvarbu, kas tai bus: balta mišrainė, karbonadas ar tiesiog silkė. Lietuviška virtuvė užkoduota mano genuose. Bet niekada negaliu atsispirti ir amerikietiškiems nuo kaulo krentantiems šonkauliukams su barbekiu padažu ar traškiai vištienai“, – pasakojo prieniškė.
Amerikoje maisto produktų pasirinkimas parduotuvėse yra labai įvairus ir, Liucijos manymu, kiek kitoks negu Europoje. Ko ne kiekvienas supermarketas turi ne tik įvairiausių gurmaniškų produktų, bet ir tarptautinių produktų skyrelį.
Ji tik apsigyvenusi Amerikoje suprato, ką reiškia patiekalų „paruoštukai“– jau paruošti šaldyti patiekalai, kuriuos tereikia pasišildyti mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje. Pasak Liucijos, čia jų yra devynios galybės – nuo kinų maisto, lietinių, empanadų, troškinių iki pyragų ir t.t. Jeigu nemėgsti gaminti, gali visus mėgstamus patiekalus nusipirkti šaldytus.
Tik Lietuvoje naudojamų produktų rasti kartais būna sudėtinga. Pavyzdžiui, parduotuvėje nusipirkti varškės beveik neįmanoma. Bet Liucija jau aptiko, kad varškę gamina amišų bendruomenė ir, kaip ir visas savo prekes, pardavinėja su specifiniais prekės ženklais. Liucijos teigimu, apie skanią amerikietišką silkę galite pamiršti, tokios tiesiog nėra. Parduotuvėse būna ir tamsesnės duonos, bet ji visai kitokia negu lietuviška – rūgšti ir neturinti gero skonio. Kaip ir, pavyzdžiui, paprasčiausias batonas, kuris merginai vis tiek skaniausias Lietuvoje. Na, o visi šokoladai, saldainiai, kiti saldumynai ir net saldūs gėrimai Amerikoje yra kokius tris kartus saldesni negu Europoje. Tai pastebi ne tik ji, bet ir kiti europiečiai bei Europoje paviešėję patys amerikiečiai.
„Jei Amerikoje gamina ką nors saldaus, tai pasirūpina, kad cukraus būtų su kaupu“, – juokėsi Liucija.
O kai ji labai pasiilgsta lietuviškų produktų (dažniausiai per didžiąsias metų šventes), tada keliauja į rusų parduotuves, kuriose galima nusipirkti ne tik europietiškų, bet ir lietuviškų gaminių.
Jei tik turi laiko ir galimybių, per Kūčias ji visuomet pasistengia, kad ant šeimos stalo būtų 12 patiekalų, per Velykas – pačios margintų margučių, o per Užgavėnes sau ir vyrui būtinai iškepa blynų.
„Nors Amerikos parduotuvių lentynos lūžta nuo prekių įvairovės, vis tiek Europoje maisto produktai yra kokybiškesni ir skanesni“, – penkerių metų patirtį apibendrino Liucija.
Gimtinės ir artimųjų ilgesys užplūsta per didžiąsias šventes
„Lietuvos, šeimos ir draugų labiausiai pasiilgstu per didžiąsias metų šventes. Nes tuomet susimąstai, ką palikai Lietuvoje, arba tiesiog nori, kad visi artimieji būtų bent poros valandų skrydžio atstumu. O dabar nukeliauti į Lietuvą ir grįžti atgal reikia dviejų dienų“, – atviravo Liucija.
Ji sako, kad kitomis dienomis Amerikoje, kaip ir Lietuvoje, visi sukasi savo rutinoje, gyvena savo gyvenimus ir nostalgijai nelieka laiko. Liucijos manymu, Amerikoje gyvenimas verda dvigubai greitesniu tempu, negu Lietuvoje. Ir įvairūs pokyčiai, naujovės, bent jau Amerikos didmiesčiuose, niekam ne naujiena, o kasdienybė. Ji jau seniai įprato prie tokio tempo ir net nežino, ar kitaip sugebėtų gyventi.
„Gaila, kad kartais po visų darbų bei reikalų nebelieka laiko paskambinti šeimai ar draugams, dėl to kartais pražiopsau ir nepasveikinu ko nors su gimtadieniu, – apgailestavo Liucija. – Bet bent jau į draugių vestuves stengiuosi parskristi, kad nepraleisčiau tokių įsimintinų brangių žmonių gyvenimo akimirkų.“
Ji sako, kad Prienuose gyvenimas atrodo toks žavingai paprastas, stabilus ir, jeigu dabar reikėtų persikelti gyventi į Prienus, abejoja, ar išbūtų ilgiau nei porą mėnesių, nes toks gyvenimo būdas – ne jos charakteriui.
„Bet kiekvieną kartą sugrįžusi į gimtąjį miestą stengiuosi aplankyti visus jo kampelius ir pasidžiaugti ramybe. Niekas nepakeis gimtųjų vietų, visada jas atsimenu su nostalgija“, – sakė Liucija, jau baigianti krautis lagaminus atostogoms Lietuvoje.
Kviečiame pasigaminti patiekalų pagal Liucijos siūlomus receptus.
Sūrio tortas su aviečių uogiene
(10 porcijų)
Reikės: sausainių pagrindui: 190 g sausainių, 110 g sviesto,2 v. š. cukraus; įdarui: 680 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“), 200 g cukraus, 3 kiaušinių, 240 ml grietinės, 1 a. š. vanilinio cukraus ar vanilės esencijos, 1 a. š. smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės, ¼ a. š. druskos; aviečių uogienei: 350 g šaldytų ar šviežių aviečių, 80 ml vandens, 3 v. š. cukraus, 2 v. š. kukurūzų krakmolo.
Gaminimas
Jei naudojate šaldytas avietes, jas atitirpdinkite. Skysčio nenupilkite.
Sausainių pagrindui sviestą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinių, sumaišykite viename dubenyje su sviestu ir cukrumi. Kepimo formos dugną (aš naudojau 23 cm skersmens išardomą formą) ištieskite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir gerai prispauskite prie formos dugno.
Įkaitinkite orkaitę iki 1800C.
Kitame dubenyje išplakite kambario temperatūros kreminį sūrį su cukrumi, kol gausite vientisą masę. Įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir šiek tiek paplakite. Šaukštu ar mentele įmaišykite vanilinį cukrų, citrinos žievelę ir druską. Masę užpilkite ant sausainių pagrindo.
Ant apatinių orkaitės grotelių, po tortu, padėkite kepimo indą su vandeniu. Tortą kepkite įkaitintoje orkaitėje 50–60 min. (aš kepiau 60 min.). Kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės. Tortas iškepęs, kai jo krašteliai įgauna gražią auksinę spalvą (torto vidus dar bus šiek tiek skystas, tad neperkepkite). Tortą ištraukite ir apipjaustykite kraštus (kad tortas vėsdamas nesutrūktų). Tortą palikite 1–2 val. kambario temperatūroje, kad atvėstų, tada nuimkite formos kraštus.
Aviečių uogienei į mažą puodą supilkite vandenį, kukurūzų krakmolą ir cukrų, gerai išmaišykite. Sudėkite avietes ir virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Užvirusią uogienę virkite 1 minutę. Tada nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad truputį atvėstų.
Uogienę užpilkite ant atvėsusio torto (jei uogienė dar šilta, palikite atvėsti 20–30 min.) ir dėkite tortą į šaldytuvą bent 4 val. arba pernakt.
Skanaus!
Lipnūs vištienos sparneliai su barbekiu padažu
(6 porcijos)
Reikės: 1–1,3 kg vištienos sparnelių, 1 didelės skiltelės česnako, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių, 1 a. š. druskos, 2 žiupsnių juodųjų pipirų; barbekiu padažui: 250 ml barbekiu padažo, 3,5 v. š. medaus, 2 v. š. natūralaus arba paprasto pomidorų padažo; „Ranch“ grietinės ir svogūnų padažui: 3 v. š. grietinės, 1 v. š. majonezo, 1/3 mažo svogūno, 1 mažos skiltelės česnako, 2 v. š. pieno arba (riebios) grietinėlės, 0,5 a. š. citrinos sulčių, 2 žiupsnių druskos, 1 žiupsnio juodųjų pipirų.
Gaminimas
Sparnelius nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuo sparnelių nupjaukite smailiąją sparnelių dalį. Kiekvieną sparnelį perpjaukite perpus.
Viename dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, paprikos miltelius ir pipirus. Nulupkite česnako skiltelę, sutrinkite česnako spaustuku ir sumaišykite dubenyje kartu su prieskoniais. Į dubenį sudėkite sparnelius, gerai išmaišykite, kad pasidengtų marinatu. Palikite kambario temperatūroje trumpai marinuotis, kol paruošite barbekiu padažą ir įkais orkaitė.
Barbekiu padažui į nedidelį puodą sudėkite visus ingredientus barbekiu padažui, gerai išmaišykite ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol padažas užverda. Padažą virkite ~3 minutes, vis pamaišydami. Nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
Įkaitinkite orkaitę iki 1800C.
Ant kepimo skardos patieskite kepimo popieriaus, uždėkite orkaitės groteles. Ant grotelių išdėliokite sparneliu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45 min., po to apverskite ir kepkite dar 20 min.
Barbekiu padažą supilkite į didelį dubenį. Iškepusius sparnelius sudėkite į barbekiu padažą, išmaišykite ir vėl išdėliokite ant grotelių (dubenyje dar liks barbekiu padažo, bet jį panaudosite vėliau).
Sparnelius pašaukite atgal į orkaitę, padidinkite temperatūrą iki 2200C ir kepkite dar 10–13 min.
„Ranch“ grietinės ir svogūnų padažui labai smulkiai supjaustykite svogūną, česnako spaustuku išspauskite česnaką. Viename dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.
Iškepusius sparnelius sudėkite į dubenį su likusiu barbekiu padažu, išmaišykite ir patiekite su grietinės ir svogūnų padažu.
Čilietiškas tūkstančio sluoksnių tortas (Tortade MilHojas)
(8 porcijos)
Reikės: tešlai: 180 g miltų, 125 g šalto sviesto, 2 kiaušinių trynių, 90 ml šalto pieno, 5 lašų romo esencijos (arba 1 v. š. romo), 1/5 a. š. smulkios druskos; pertepimui: 2 mažos skardinės karamelizuoto saldaus pieno (~800 g), 100 g graikinių riešutų (arba kitų mėgstamų riešutų), 1 saujelės gervuogių.
Gaminimas
Viename inde sumaišykite miltus su druska. Kitame inde sumaišykite pieną su kiaušinių tryniais ir romo esencija.
Sviestą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su miltais šaukštu, supilkite pieną su kiaušinių tryniais ir toliau maišykite su šaukštu (arba dviem šaukštais, arba mikseriu su tešlai maišyti skirtomis šluotelėmis), kol masė pasidarys vientisa. Neminkykite tešlos rankomis, nes sviestas sušils ir kepami blyneliai neteks reikiamo traškumo. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pernakt.
Orkaitę įkaitinkite iki 1800 C. Tešlą padalinkite į 10 dalių. Kiekvieną gabalėlį labai plonai iškočiokite ir dėkite ant kepimo popieriaus. Ant tešlos uždėkite 19–20 cm pločio lėkštę ir aplink ją apipjaukite apskritimą, kurį su kepimo popieriumi dėkite į orkaitės skardą. Paplotį subadykite šakute ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 5–6 min., kol šiek tiek parus. Išimkite iš orkaitės ir palikite, kad atvėstų. Taip iškepkite visus papločius ir visiškai atvėsinkite. Vieną paplotį sutrupinkite iki smulkių trupinių.
Riešutus labai smulkiai susmulkinkite.
Jei karamelizuotas pienas labai tirštas, trumpai pašildykite mikrobangų krosnelėje.
Ant serviravimo lėkštės dėkite 1 paplotį, aptepkite maždaug 1 kaupinu valgomu šaukštu karamelizuoto pieno, dėkite kitą paplotį, jį taip pat aptepkite karamelizuotu pienu ir apibarstykite saujele riešutų. Taip suformuokite tortą, kas antrą paplotį pabarstydami riešutais. Ant paskutinio papločio ir torto šonų užtepkite likusį karamelizuotą pieną. Trupinius sumaišykite su likusiais riešutais ir apibarstykite visą tortą. Papuoškite gervuogėmis ir dėkite į šaldytuvą. Skanaukite po kelių valandų arba kitą dieną.
Vienu metu orkaitėje galite kepti 2 ar 4 papločius (kiek telpa ant orkaitės skardos).
Ispaniški keksiukai
(18 keksiukų)
Reikės: 325 g miltų, 4 kiaušinių, 230 g cukraus, 200 ml saulėgrąžų aliejaus, 100 ml pieno, 1,5 a. š. vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus), 1,5 a. š. kepimo miltelių, 1/3 a. š. druskos, 2 v. š. cukraus (keksiukams apibarstyti)
Gaminimas
Kiaušinius ir cukrų išplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite balsvą masę (plakite ~5 min). Supilkite aliejų, vėl išplakite, tada supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir vėl išplakite.
Orkaitę įkaitinkite iki 1800C.
Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Miltų mišinį lėtai berkite į tešlą ir plakite plaktuvu, kol gausite vientisą masę, be gumulėlių.
Keksiukų kepimo formoje išdėliokite keksiukų popierėlius ir juos pripildykite maždaug ¾ tešlos. Kiekvieno keksiuko vidurį pabarstykite cukrumi. Keksiukus kepkite įkaitintoje orkaitėje ~18–20 min., kol jie gražiai parus, tada išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iš visos tešlos turėtumėte iškepti ~18 keksiukų. Skanaus!
Kubietiškas jautienos troškinys (Picadillo Cubano)
(~7 porcijos)
Reikės: 700 g jautienos arba kiaulienos faršo, 2 didesnių bulvių, 2 vidutinių morkų, 1 didelio svogūno, 6 česnako skiltelių, 400 g sutrintų konservuotų pomidorų, 200 ml baltojo sauso vyno, 2 v. š. konservuotų kaparėlių, 0,5 stiklinės žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 0,5 stiklinės juodųjų razinų, 1 a. š. maltų kuminų, druskos, pipirų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus kepimui.
Gaminimas
Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų, kol gaminsite troškinį.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, sudėkite faršą ir kepinkite, kol gražiai apskrunda, pagardinkite druska, pipirais, kuminais.
Kitoje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintą svogūną, sudėkite susmulkintą česnaką ir dar pakepinkite porą minučių. Sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytas morkas ir didesniais kubeliais susmulkintas bulves, išmaišykite ir pakepinkite 5–7 min. Viską sudėkite į didelę keptuvę su faršu, supilkite vyną, konservuotus trintus pomidorus, išmaišykite ir troškinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol bulvės truputį suminkštės.
Į troškinį sudėkite išbrinkusias razinas, kaparėlius, alyvuoges, likusius kuminus, dar kartą pagardinkite druska (tik nepersūdykite, nes kaparėliai ir alyvuogės gana sūrūs), pipirais pagal skonį ir troškinkite apie 10 min., vis pamaišydami.
Troškinys gardus ir vienas, bet galima patiekti su virtais (pvz., rudaisiais) ryžiais. Labai skanu ir su prancūzišku batonu.




