Top 10 maisto produktų, aprūpinančių organizmą skysčiais

Visi žinome, kad vanduo gyvybiškai būtinas mūsų organizmui. Ne veltui įvairios sveikatos organizacijos rekomenduoja kasdien jo išgerti apie 8 stiklines. Tačiau ką daryti jei vandens tiesiog nemėgstate arba kamuojant troškuliui jo neturite? Tuomet jums pagelbės įvairūs vaisiai ir daržovės, kurie savyje turi daugiau nei 80 proc. vandens. „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pristato 10 labiausiai mūsų kūną vandeniu aprūpinančių maisto produktų.

Agurkai

Agurkai užima garbingą pirmąją vietą šiame sąraše, nes juose yra net 96 proc. vandens. Šios daržovės ne tik apsaugo organizmą nuo dehidratacijos, bet ir padeda geriau įsisavinti kitas maisto medžiagas. Jei prieš sėsdami prie pietų stalo suvalgysite vieną agurką, lengviau pasisavinsite su kitu maistu gaunamus mikroelementus. Be to, šioje daržovėje esantis vanduo ir kitos medžiagos ypač naudingos mūsų odai. Valgant daugiau šviežių agurkų, salotų, geriant jų sultis ar stiklinę vandens pagardinus agurko griežinėliu, galime pagerinti savo odos būklę – ją sudrėkinti ir apsaugoti nuo spuogų.

Ledo salotos „Iceberg“

„Iceberg“ salotos savo vandens kiekiu nei kiek nenusileidžia agurkams. Nors šiose gūžinėse salotose skirtingų mineralų kiekiai nedideli, jų lapuose, kaip ir agurkuose, yra 96 proc. vandens. Todėl iš šių salotų pagaminti patiekalai suteikia sotumo jausmą, bet neapsunkina skrandžio. „Iceberg“ salotos itin tinka lengviems patiekalams, nes 100 gramų salotų yra tik 12 kalorijų.

Cukinijos

Cukinijos ne veltui vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Naudingiausia jų savybė – vandens balanso organizme sureguliavimas. Savyje 95 proc. vandens turinčios cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti druskų perteklių. Reguliariai vartojamos šviežiai spaustų cukinijų sultys gerina nervų sistemos ir žarnyno veiklą, tačiau ne visiems gali patikti tokių sulčių skonis. Kita vertus, cukinijų padažams, salotoms, daržovių kokteiliams ir troškiniams sunku atsispirti, todėl šias daržoves verta įtraukti į savo kasdienę mitybą.

Salierai

Sveikuoliams gerai pažįstamas salieras yra taip pat sudarytas iš 95 proc. vandens, todėl jį daugelis naudoja žaliuosiuose kokteiliuose, kurie ypač atgaivina karštą vasaros dieną. Kulinarijoje jis taip pat vertinamas dėl vienos išskirtinės savybės – gali atstoti druską. Jei saliero stiebus smulkiai supjaustysite ir panaudosite pačioje patiekalo ruošimo pabaigoje, jis suteiks natūralaus sūrumo ir išskirtinio aromato.

Ridikėliai

Nuo seno liaudies medicinoje ridikėliai buvo prevenciškai naudojami nuo akmenų susidarymo inkstuose, tulžyje ir šlapimo pūslėje. Juose yra 95 proc. vandens ir gausu kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, o vitamino C ne mažiau nei citrinoje. Visos šios medžiagos reikalingos ne tik palaikyti gerą inkstų, tulžies ir šlapimo pūslės veiklą, bet ir stiprinti imunitetą.

Arbūzai

Arbūzas – neatsiejama vasaros meniu dalis. Jis mėgstamas ne tik dėl gardaus skonio, bet ir suteikiamo gaivumo pojūčio. 92 proc. vandens turintis arbūzas akimirksniu numalšina troškulį, aprūpina organizmą skysčiais ir vitaminu A, būtinu sveikai odai. Karštą vasaros dieną galima pasigaminti įvairių gėrimų su arbūzu ar net įprastus ledukus pakeisti į arbūzinius.

Braškės

Turbūt daugelis vasaros neįsivaizduoja be saldžių ir kvapnių braškių. Šias uogas sudaro 91 proc. vandens, todėl iš jų gaminami įvairūs gėrimai bei desertai ir skanūs, ir apsaugo nuo dehidratacijos. Braškės dėl savo skonio puikiai praturtina trintų vaisių kokteilius, šaltsriubes, kaip užkandis dera prie įvairių sūrių ir riešutų. Įdomus faktas, kad braškėse esanti didelė vitamino C koncentracija suardo dantų apnašas, dėl kurių gelsta dantys. Tad periodiškai valgomos trintos braškės gali pabalinti dantis.

Greipfrutai

Greipfrutą sudaro 88 proc. vandens. Tie, kas bent kartą yra ragavę greipfruto žino, kad jo skonis yra išskirtinis, šiek tiek kartokas ir rūgštokas. Jame yra daug vitamino C, todėl šis vaisius gali suteikti energijos ir žvalumo pojūtį iš pačio ryto. Be to, jei po valgio paskanausite greipfrutų, tai jie padės stabilizuoti insulino kiekį organizme.

Ananasai

Savyje 87 proc. vandens turintis ananasas yra vienas populiariausių vaisių visame pasaulyje. Jis ne tik aprūpina organizmą skysčiais karštą vasaros dieną, bet ir turi nemažai maistingų medžiagų, galinčių pagerinti širdies darbą. Jame esančios maistinės skaidulos, vitaminas C, kalis mažina cholesterolio kiekį ir kraujo spaudimą.

Šilauogės

Šilauogės ne veltui vadinamos supermaistu, mat, jose yra net 84 proc. vandens. Todėl šiomis uogomis ypač verta pakeisti kitus užkandžius arba įtraukti jas į įvairius vaisių kokteilius. Savyje jos turi daug antioksidantų, todėl padeda iš kraujo išvalyti laisvuosius radikalus, kenkiančius ląstelėms ir skatinančius daugelį senėjimo procesų. Be to, jose yra daug ląstelienos, reikalingos gerai virškinimo sistemos veiklai.

„Iki“ maisto ekspertė dalijasi keliais receptais, kurie padės su maistu pasisavinti daugiau taip organizmui reikalingo vandens.

Pusryčiams – glotnučio dubenėlis

Jums reikės (2 asm.):

 200 g braškių

 100 g šilauogių

 1 apelsino

 1 banano

 50 ml vandens

 30 g žemės riešutų

 Kokosų drožlių, mėtų lapelių

Paruošimas:

Nuluptus bananus, apelsinus, braškes ir šilauoges sudėkite į elektrinį trintuvą, užpilkite vandeniu iš gerai išplakite. Gautą masę supilkite į sriubos ar deserto dubenėlį. Pagardinkite riešutais, kokoso drožlėmis ir mėtos lapeliais.

Pietums – fritata su kietuoju sūriu ir cukinijomis

Jums reikės (2 asm.):

 5 kiaušinių

 100 ml grietinėlės

 100 g kietojo sūrio

 1 cukinijos

 50 g vyšninių pomidorų

 100 g salierų

 Alyvuogių aliejaus kepimui

 Druskos, pipirų

Paruošimas:

Cukinijas supjaustykite šiaudeliais, pomidorus perpjaukite pusiau, salierus susmulkinkite. Daržoves apkepkite keptuvėje. Joms apkepus užpilkite išplaktais kiaušiniais ir grietinėle. Apibarstykite tarkuotu sūriu ir keptuvę dėkite į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, kol fritatos viršus lengvai paruduos.

Vakarienei – arbūzų salotos su feta

Jums reikės (2 asm.):

200 g arbūzo

50 g gražgarsčių

100 g fetos sūrio

1 mažo raudonojo svogūno

30 g juodųjų alyvuogių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. balzaminio acto

Pipirų

Paruošimas:

Arbūzo minkštimą ir fetą supjaustykite stambiais kubeliais. Pusžiedžiais susmulkinkite svogūną. Visus susmulkintus produktus dėkite į dubenį, suberkite nusausintas alyvuoges ir nuplautas gražgarstes. Apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Pagardinkite pipirais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close