Antrasis gyvosios donorystės atvejis per savaitę: sveiką inkstą sūnui dovanojo mama

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM praneša, jog gegužės 26 d. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikų komanda atliko trečiąją šiais metais gyvojo donoro inksto transplantaciją. Atlikus išsamius tyrimus paaiškėjo, kad sunkiai sergančiam recipientui idealiai tinka jo mamos inkstai. Jos geraširdiškumo valia sūnus vėl galės gyventi kokybišką gyvenimą.

Geriausias gydymo būdas pacientui, sergančiam galutinės stadijos lėtine inkstų liga yra gyvojo donoro inksto persodinimas. Gyvuoju donoru gali būti sutuoktinis arba artimu giminystės ryšiu su recipientu susijęs giminaitis – mama, tėtis, sesuo, brolis, teta, dėdė. Anksčiau gyvuoju donoru galėjo tapti tik žmogus, kurio kraujo grupė sutampa su recipiento kraujo grupe. Dabar jau atliekamos ir tokios operacijos, kai gyvuoju donoru tampa nesuderinamos su recipiento kraujo grupe žmogus – tik tokiu atveju prieš operaciją reikalingas specialus sudėtingas recipiento paruošimas. Inksto išėmimo operacija atliekama tik tada, kai daktarai yra įsitikinę, kad potencialaus donoro fizinė sveikata yra gera ir abu inkstai veikia puikiai. Nors Lietuvoje gyvosios donorystės atvejų nėra itin daug, tačiau kiekvienas iš jų yra itin svarbus, nes tai suteikia šansą gyventi itin sunkiai sergantiems žmonėms.

Paprastai Lietuvoje inkstai transplantuojami iš mirusio donoro, tokių operacijų per metus atliekama apie 80. Tokiu atveju, siekiant išgelbėti kuo didesnį skaičių žmonių, donoro inkstų pora persodinama dviems ligoniams. Tačiau žmonių, sergančių įvairiomis inkstų ligomis, kuriems prireikia inkstų transplantacijos, kasmet daugėja, o donorinių inkstų trūksta, todėl medikai visuomet ieško įvairių būdų tokias transplantacijas atlikti.

Lietuvoje yra įteisinta ir porinė donorystė. Tai – dviejų porų pasikeitimas donoriniais organais, kai vienos tarpusavyje nesuderinamos poros, susijusios santuokiniu ar artimos giminystės ryšiu, donoro organas tinka kitos tarpusavyje nesuderinamos poros, susijusios santuokiniu ar artimos giminystės ryšiu, recipientui, o antrosios poros donoro organas tinka pirmosios poros recipientui. Tokių transplantacijų mūsų šalyje dar nėra atlikta.

„Praėjusiais metais dėl pasaulinės pandemijos apsunkintų sąlygų inkstų transplantacijos iš gyvojo donoro buvo beveik visai sustabdytos, todėl tai, kad šiais metais jos vėl atliekamos yra džiugi ir viltį teikianti žinia, – informuoja Nacionaliniam transplantacijos biurui prie SAM vadovaujantis Artūras Bagotyrius. – Noriu padėkoti visiems žmonėms, kurie pasiryžta tapti gyvaisiais organų donorais, tam reikia ypatingos drąsos, meilės ir atsidavimo. Tai bene kilniausias dalykas, kurį gali padaryti artimui žmogui.“

Šiandien Lietuvoje daugiau nei 400 žmonių laukia organų donoro. Tarp jų daugiausiai laukiančių inkstų transplantacijos – 116. Šiems žmonėms tai vienintelis būdas gyventi pilnavertį gyvenimą.

Išreikšti sutikimą po mirties transplantacijai paaukoti organus ir audinius gali kiekvienas pilnametystės sulaukęs asmuo. Tai padaryti galima užpildžius sutikimą internetu https://ntb.lt, visose gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close