Laukiama Globos ir savarankiško gyvenimo namų atidarymo

Veiverių PSPC poliklinikos šeimos gydytojai aptarnauja 1400 pacientų, yra Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius. Įstaigoje dirba 26 darbuotojai (iš jų 4 gydytojai, 9 bendrosios praktikos slaugytojos, 1 laborantė).

„Šiuo metu daugiausiai darbuotojų laiko užima skiepijimas. Neseniai prisidėjo ir dar viena veikla – pradinukų testavimas. O personalo nepadaugėjo“, – paklausta, kaip šiuo metu gyvena jų įstaiga, sakė Veiverių PSPC direktorė Lina Kazlauskienė.

Ji neslėpė, kad pandemija išvargino ne tik pacientus, bet ir darbuotojus. Pasak gydytojos, ypač neramu, kad pacientai atvyksta su užleistomis lėtinėmis ligomis. Padaugėjo darbo ir dėl specialiųjų poreikių, neįgalumo bei darbingumo lygių nustatymo, nes prasidėjus karantinui pacientams šių lygių galiojimas buvo pratęsiamas automatiškai. Karantinui tęsiantis atsirado nemažai žmonių, kuriems reikia nustatyti ar patikslinti specialiuosius poreikis, neįgalumo ir darbingumo lygius.

Lapkričio mėnesį įstaigoje buvo užfiksuotas COVID-19 ligos protrūkis – sirgo ir darbuotojai, ir Slaugos ir palaikomojo skyriaus pacientai. Ligos simptomus jautė apie 60 procentų darbuotojų, o atlikus antikūnų tyrimą paaiškėjo, kad nesirgę liko tik du.

„Visi pasveiko! O užsikrėtę ligoniai persirgo lengvesne arba net besimptome ligos forma, nei darbuotojai“, – džiaugėsi įstaigos vadovė.

Šiuo metu protrūkių nėra, serga trys Veiverių PSPC ambulatoriniai pacientai, visi gydosi namuose.

Pandemija nesustabdė Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus veiklos. Skyriuje yra 15 slaugos ir palaikomojo gydymo lovų, finansuojamų iš TLK, ir 10 slaugos lovų, finansuojamų iš Prienų rajono savivaldybės biudžeto ir asmeninių gyventojų įnašų. Poreikis yra didesnis, nes kasdien sulaukiama skambučių dėl laisvų vietų. Deja, pasak L. Kazlauskienės, skyrius ne guminis. Juolab kad esant karantinui ir ekstremaliai situacijai šalyje ligoniai gali būti gydomi neribotą laiką, o ne 120 dienų, kaip buvo iki pandemijos.

Jau greitai bus atidaryti 15 vietų Globos bei 10 vietų savarankiško gyvenimo namai. Čia bus teikiama ilgalaikė arba trumpalaikė socialinė globa suaugusiems asmenims su negalia, senyvo amžiaus asmenims.

Įstaigos vadovės teigimu, pastato renovacija baigta jau pernai, įsigyta baldų, slaugos priemonių, virtuvės bei kitos įrangos, o rugsėjo mėnesį gautas ir leidimas – higienos pasas bei licencija teikti stacionarias globos ir slaugos paslaugas. Deja, dėl karantino atidarymas nusikėlė ir Globos bei savarankiško gyvenimo namai veiklą pradės birželio pirmoje pusėje.

„Baigiamas sukomplektuoti personalas, būsimi gyventojai laukia, kada galės įsikurti naujuose namuose“, – būsimomis įkurtuvėmis džiaugėsi L. Kazlauskienė, nors tai bus nauja veiklos sritis.

Pasak įstaigos vadovės, jau ne vienerius metus didžiausias galvos skausmas – poliklinikos pastato būklė. Poliklinika įsikūrusi sename pastate, kuris ne tik estetiškai nepatrauklus, bet ir išplanavimas nepatogus gydymo įstaigai. Nors medikai apsirūpinę šiuolaikine įranga, nuolat atliekamas kosmetinis remontas, tačiau nėra lėšų pastatui atnaujinti iš pagrindų ar įsikurti naujame.

Kita problema – senstantis personalas. L. Kazlauskienės teigimu, didžiuma darbuotojų yra 55–60 metų ir vyresni. Jei šie ilgamečiai darbuotojai išeitų į pensiją, nebūtų kuo juos pakeisti, nes jaunų žmonių nesulaukiama.

„Didžiausia padėka visam įstaigos personalui už pasiaukojamą darbą, už gerą nuotaiką ir atsidavimą savo profesijai. Tikiuos, kad visos negandos greitai praeis“, – sakė Veiverių PSPC direktorė L. Kazlauskienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close