Gyvenimas grįžta į įprastesnes vėžes

„Jau antri metai gyvename koronaviruso gniaužtuose, tačiau džiugu, kad šiuo metu tik keli pavieniai pacientai serga COVID-19. Daugiausiai sergančiųjų buvo gruodžio viduryje – sausio pradžioje“, – sakė Balbieriškio PSPC direktorė Angelė Sidaravičienė.

Patyrusios gydytojos ir įstaigos vadovės teigimu, nors pacientai serga ir kitomis ligomis, tačiau koronavirusas, o tiksliau, skiepijimas nuo jo ir dabar užima didelę dalį darbuotojų laiko, todėl kai kurie kiti darbai lieka nuošalyje.

Gydymo įstaigoje šiuo metu dirba 20 darbuotojų: 3 gydytojai, iš jų 2 šeimos gydytojai, 1 odontologas, 1 akušeris ir 8 slaugytojai.

Pasak Angelės Sidaravičienės, Balbieriškio PSPC aptarnaujamų pacientų skaičius pernai pasikeitė nežymiai – sumažėjo tik 1,2 proc. Ir tai džiugina, vadinasi, prisirašo naujų pacientų, nes aptarnaujamų pacientų miršta tris kartus daugiau, nei gimsta (2020 m. mirė 31, gimė 9). Šiuo metu Balbieriškio PSPC yra prirašyta per 1600 pacientų. Didelė dalis – vyresnio amžiaus, turintys ir daug lėtinių ligų.

Gydytoja pasakojo, kad per pirmąjį karantiną, kai beveik visos konsultacijos buvo nuotolinės, gydytojams dirbti buvo labai sunku, nes teko didesnė atsakomybė nematant ligonio jam skirti vaistus, patarti. Rudenį „atėjus“ koronovirusui ir iki Balbieriškio, daugiausiai dėmesio prireikė COVID- 19 sergantiesiems, stengiantis neapleisti ir kitų, atlikti profilaktinius tyrimus. Pastaruoju metu padaugėjo pacientų, kuriems reikia siuntimo pas gydytojus specialistus. Nors per antrąjį karantiną specialistų konsultacijos buvo teikiamos, pasak gydytojos, pacientų, norinčių vykti į aukštesnio lygio gydymo įstaigas, iki šiol buvo daug mažiau. Gydytojos manymu, žmonės nesikreipė, laukė, nes bijojo gydymo įstaigose užsikrėsti koronavirusu.

Balbieriškyje skiepijimas vyksta panašiai, kaip ir visoje Lietuvoje – vieni labai laukia skiepo, kiti, ir turėdami galimybę, atsisako skiepytis. Tikslios statistikos nėra, tačiau gydytojos A.Sidaravičienės manymu, skiepytis nepanoro 10–15 proc. vyresnio amžiaus pacientų. Buvo atvejų, kai ligonis nebuvo paguldytas į stacionarą, nes nesutiko nei testo darytis, nei skiepytis.

Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje yra 25 lovos (17 iš jų finansuojamos TLK), ir visos jos užimtos. Gydytoja pasidžiaugė, kad koronavirusu nesusirgo nei vienas skyriuje gulintis ligonis, o sausio mėnesį visi buvo paskiepyti pirmu skiepu.

Birželį skyrius bus uždarytas – darbuotojai išeis atostogų, o ligoniai, kurių negalės pasiimti artimieji, bus perkelti į „Smiltelės“ arba Prienų globos namus. Tuo metu bus atliktas kasmetinis nedidelis patalpų remontas, dezinfekcija.

Pasak įstaigos vadovės, šiam remontui užtenka savų pinigų, o svajonės uždengti stogą ir ten įrengti papildomas patalpas personalui, matyt, teks atsisakyti, nes savų pinigų tam neturi, o savivaldybės biudžete taip patj ų vis neatsiranda. Dabar tikimasi gauti pinigų nors automobilių aikštelės remontui.

„Gyvenimas pamažu grįžta į kiek kitokias, tačiau įprastesnes vėžes“, – sakė Balbieriškio PSPC direktorė A.Sidaravičienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close