Pasikeitė nagų forma ar spalva? Specialistai sako, kad tai gali būti ir rimtų ligų požymis

Nagai – ne tik estetiškai svarbi rankų dalis, bet ir veidrodis, atspindintis bendrą organizmo sveikatą. Specialistų teigimu, pakitusi nagų spalva, tekstūra ar forma gali būti ne tik kosmetinė problema, bet ir ženklas, kad organizme vyksta nepageidaujami procesai.

„Rankos ir nagai yra puikiai matoma žmogaus kūno dalis, tad visi nori gražių ir sveikų nagų. Vaistinėje dažnai sulaukiame žmonių, ieškančių priemonių, kurios padėtų išspręsti tokias bėdas, kaip nagų lūžinėjimas, sustorėjimas, pakitusi spalva. Nagų pokyčiai gali būti ne tik estetinė problema, bet ir perspėti apie ligas bei sutrikimus. Pacientams visada patariame nenumoti ranka į iš pažiūros nesvarbias smulkmenas ir verčiau pasirodyti dermatologui“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Jančiukienė.

Spalvos ir formos pokyčiai – ne smulkmena

Sveiki nagai yra tvirti, elastingi, netrapūs, jų paviršius blizga, yra lygus ir švelnus, nago plokštelės vienodo storio, šviesiai rožinės. Pakitę nagai yra ženklas, kad kažkas negerai.

„Dažniausiai žmonės skundžiasi pageltusiais nagais. Tai nutinka rūkantiems, mat nagų spalvą pakeičia nikotinas. Taip pat nagą nugeltoninti gali į jo plokštelę įsigėręs dažnai naudojamas tamsios spalvos nagų lakas. Tačiau nagai gali pagelsti ir dėl grybelio – ši infekcija sukelia maždaug 50 proc. visų nago spalvos pokyčių atvejų“, – pasakoja vaistininkė.

Jos teigimu, melsvi nagai, ypač matriksos – pusmėnulio nago plokštelės apačioje – dalyje, gali būti apsinuodijus vaistais, sidabro junginiais, jei dėl plaučių ar širdies ligų organizme trūksta deguonies. Ruda arba juoda nagų ir odelės spalva reiškia itin didelį fluoro kiekį organizme.

Violetinis nago pusmėnulis gali įspėti apie Vilsono ligą, sukeltą per didelio vario kiekio, raudonas – apie širdies nepakankamumą, vilkligę. Jei pusmėnulis išnyksta, o nagas pasidaro rudas – galimas inkstų nepakankamumas. Pusmėnulis dažnai išnyksta sergant anemija ar inkstų ligomis – taip nutinka maždaug 30 proc. ligonių, gydomų dialize.

„Ne mažiau svarbi ir nago forma. Jei nagai staiga įdumba, tampa tarsi šaukštelio formos, tai dažniausiai yra mažakraujystės, atsiradusios dėl geležies stokos, požymis, tačiau toks pokytis būdingas ir sergant sklerodermija ar esant antinksčių patologijai“, – kalba K. Jančiukienė.

Banguotas nagų paviršius gali rodyti magnio trūkumą. Skersinės vagelės per visą nago plotį atsiranda dėl ūmaus toksinio pažeidimo, sukelto infekcinių ligų (skarlatinos, gripo), apsinuodijimo arsenu, taliu ar citostatikais, sutrikusios skrandžio ir žarnyno funkcijos, hepatito, trūkstant B grupės vitaminų.

Vertikalios nagų linijos nėra tokios reikšmingos, jos dažniausiai tiesiog sietinos su senėjimu, o kartais atsiranda dėl nepilnavertės mitybos.

Nagų grybelis apipintas mitais

Vaistininkė sako pastebinti, kad žmonės itin kompleksuoja kalbėdami apie nagų grybelį. Tai yra labai dažna užkrečiama liga, su kuria susiduria kas ketvirtas pasaulio gyventojas.

„Mūsų šalyje gajūs mitai, kad nagų grybeliu suserga tik neprisižiūrintys, retai besiprausiantys žmonės. Tai netiesa. Nagų grybelis „auga“ viešosiose pirtyse, baseinuose, dušuose – kur drėgna. Lengvai galima užsikrėsti naudojantis bendra avalyne, pavyzdžiui, boulingo bateliais ar pačiūžomis. Būna atvejų, kai pacientas net nežino, kur užsikrėtė, nes inkubacinis ligos laikotarpis labai įvairus, o grybelis labai gyvybingas – namų kilimuose gali išgyventi ne vienerius metus“, – atkreipia dėmesį K. Jančiukienė.

Grybelio pažeistų nagų plokštelė tampa neskaidri ir trapi, praranda blizgesį. Vėliau nagas pagelsta, sustorėja, tampa gruoblėtas. Iš pradžių gali būti pažeidžiamas vienas nagas, vėliau apimami ir kiti. Patiems gydytis nepatariama, verčiau pasirodyti dermatologui.

Norintiems apsisaugoti nuo nagų grybelio vaistininkė primena skrupulingai rūpintis higiena, nesinaudoti svetima avalyne ar rankšluosčiais, einant į pirtį ir baseiną avėti šlepetes, rinkis patogią ir kokybišką avalynę, kurioje koja neprakaituoja. Taip pat galima vaistinėje įsigyti specialaus priešgrybelinio nagų lako, kuriuo nagai tepami profilaktiškai.

Kenkia valikliai ir neteisingas dildymas

K. Jančiukienė sako, kad pacientai dažnai skundžiasi besisluoksniuojančiais ir trupančiais nagais.

„Taip gali nutikti dėl kelių priežasčių. Viena – kai organizmui trūksta cinko ir kalcio, užtikrinančių nago plokštelės tvirtumą ir elastingumą. Dažniausiai nagai lūžinėjimu protestuoja prieš dažną rankų mirkymą, darbą su valymo priemonėmis, tokiomis kaip vonių ar langų valikliai, indų plovikliai, nemūvint pirštinių. Valikliuose esančios medžiagos džiovina odą ir nagus, pamažu ardo jų struktūrą, todėl šie pradeda lūžinėti, sluoksniuotis“, – tikina vaistininkė.

Problemų priežastimi gali būti ir netinkama nagų priežiūra: gilus odos aplink nagus karpymas, per dažnas nagų paviršiaus šlifavimas ir poliravimas, dildymas metalinėmis dildėmis, neteisingas dildymas – tai turi būti daroma viena kryptimi, o ne judesiu pirmyn-atgal.

Pašnekovė sako, kad išpopuliarėjus ilgalaikiam lakavimui dažnai pamirštama, kad nagams reikia leisti pailsėti. Turint priaugintus nagus, svarbu stebėti, ar neatsirado žalių atspalvių – tai bakterinės infekcijos ženklas. Besilakuojančioms nagus namuose patariama bent dvi dienas per savaitę pabūti nelakuotais nagais, o nenuvalyto nagų lako nelaikyti ilgiau nei 10 dienų.

Nagams taip pat reikia kremo ir kaukių

Pasak vaistininkės, nagams dėmesio skiriama nepakankamai. Kad jie būtų gražūs ir neskilinėtų, nagus derėtų tepti drėkinamaisiais ar maitinamaisiais kremais, taip pat tokiais, kurių sudėtyje yra karbamido, fosfolipidų ar pieno rūgšties. Nagus galima tepti ricinų, migdolų ir alyvuogių aliejais, skatinančiais augimą. Jei nagai itin sluoksniuojasi, o rankų oda trūkinėja, rekomenduojama patepti rankas storu kremo sluoksniu, užsimauti pirštines ir palaikyti per naktį.

„Nagus verta palepinti ir kaukėmis bei vonelėmis. Pavyzdžiui, pamirkyti puikiai stiprinančiame jūros druskos tirpale, pagamintame iš 1/3 druskos ir 2/3 vandens. Jei norima, kad nagai taptų šviesesni, juos 10 min. reikėtų pamirkyti tirpale iš 4 šaukštų citrinų sulčių ir 3 šaukštų šilto vandens“, – patarimai dalijasi K. Jančiukienė.

Ji sako, kad trapius nagus puikiai stiprina želatinos vonelės. Pusę pakelio želatinos reikia sumaišyti su puse puodelio karšto vandens ir pirštus palaikyti 10 minučių.

Nagams ir rankų odai labai naudinga kiaušinių, pieno ir medaus kaukė. Du kiaušinių trynius reikia sumaišyti su ketvirtadaliu puodelio pieno ir 1 šaukšteliu medaus. Šį mišinį ant rankų ir nagų reikia laikyti apie 15 minučių.

Daugiau apie tai ką signalizuoja nagų formos ir spalvos pokyčiai laidoje „Gintarinė popietė“: https://fb.watch/4HJqgqtFKw/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close