Maisto papildai: kada juos vartoti?

Rūpestis savo sveikata yra galbūt viena reikšmingiausių šių dešimtmečių „madų“. Tai yra plačiausiai paplitę tarp miestų gyventojų, kurie perka ekologišką maistą, derina savo mitybą, lanko sporto klubą ar kitaip sportuoja. Bet yra dar vienas, kiek mažiau akcentuojamas sveikos gyvensenos aspektas: maisto papildai.

Maisto papildais laikomos visi preparatai, kurie skirti papildyti su maistu gaunamų medžiagų kiekius ar pobūdį. Tradiciniai maisto papildai yra vitaminai: tai yra medžiagos, kurių mes gauname kartu su maistu, tačiau papildai vitaminų formoje padidina šių medžiagų kiekį organizme. Tai yra tik viena iš paprasčiausių maisto papildų formų.

Bet maisto papildai gali būti suskirstyti į daug daugiau kategorijų, kurių kiekviena žymi konkretų žmogaus poreikį. Čia išskirsime perkamiausias ir populiariausios maisto papildų kategorijas:

 Sporto papildai, kurie gali būti padėti pasiekti bent vieno iš šių tikslų: jėgos padidinimo, riebalų deginimo, raumenų augimo ir jų atsistatymo, antsvorio sumažinimo, ištvermės padidinimo.

 Jau minėti vitaminai (ir mineralai), skirti papildyti organizmo atsargas trūkstant vienos ar daugiau medžiagos.

 Papildai imuninei sistemai stiprinti, kurių sudėtyje dažniausiai būna vitamino C bei augalinės kilmės ekstraktų.

 Nervinei sistemai padedantys preparatai. Šios funkcijos papildų yra įvairių: nuo raminančių (pvz. valerijonas) iki stiprinančių (pvz. B grupės vitaminai). Tai yra dažnas pasirinkimas turintiems problemų su stresu ar nerimu.

 Svorio mažinimui. Tai gali būti metabolizmą (medžiagų apykaitą), riebalų deginimą skatinantys ar apetitą mažinantys papildai. Dažniausiai jie yra derinami kartu su kitais gyvensenos ir mitybos pokyčiais, nes patys savaime lieknėjimo papildai neturi labai didelio efektyvumo.

 Kiti papildai, skirti kurios nors organizmo funkcijos palaikymui. Tai gali būti preparatai akims, kepenims, skrandžiui, širdžiai ir pan. Dažniausiai tai yra augaliniu pagrindu sukurti papildai.

Absoliučią daugumą maisto papildų galima įsigyti be gydytojo recepto, tačiau visada yra rekomenduotina juos pradėti vartoti tik pasitarus su gydytoju, dietologu ar kitu mitybos specialistu. Dėl sporto papildų galite pasitarti ir su savo treneriu. Tai yra patartina, nes bent jau kai kuriais atvejais maisto papildai gali net pakenkti. Dažniausiai tai nutinka, kai papildai yra vartojami nors jų nereikia. Pavyzdžiui, vartojant geležies papildus, nors organizme nėra jo trūkumo, gali susidaryti jo perteklius, nes geležis kaupiasi organizme ir nepasišalina kartu su šlapimu, kaip kai kurios vandenyje tirpios medžiagos.

Maisto papildai daugiausia naudos duoda, kai jie yra derinami kartu su kitais gyvenimo būdo pokyčiais. Sporto papildai tikrai nepadės, jei asmens fizinis aktyvumas yra nepakankamas, kaip ir nepadės papildai lieknėjimui, jei nėra atliekami atitinkami mitybos pokyčiai.

Kaip jau tikriausiai žinote, papildai taip pat neturėti būti vartojami kaip maisto pakaitalas. Papildai dažniausiai yra efektyvūs tik vartojant juos kartu su maisto. O taip pat reikėtų atsiminti ir faktą, kad su maisto gaunamas maistines medžiagas organizmas pasisavina daug geriau, nei gaunamas kitais būdais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close