Sūris – ne tik pikantiškiems, bet ir saldiems patiekalams: Italijoje pamėgto deserto receptas

Sūris – tikriausiai vienas iš labiausiai vertinamų ir plačiausiai pamėgtų produktų pasaulyje. Parduotuvėse sūrių galime rasti pačių įvairiausių – nuo brandintų iki pelėsinių, nuo parmezano iki mocarelos, nuo varškės iki rūkyto ar tepamo sūrio, todėl šis produktas patinka ir švelnių skonių mėgėjams, ir didžiausiems gurmanams, ieškantiems pačių netikėčiausių derinių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad lietuvius taip pat galima pavadinti dideliais sūrių mėgėjais – tai rodo ir augantys šios produktų kategorijos pardavimai.

„Lietuviai sūrius tikrai mėgsta ir jie dažnai patenka į pirkėjų krepšelius. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vienas populiariausių mūsų šalyje – fermentinis sūris, tačiau pastebime, kad lietuviai tampa vis didesni gurmanai ir įvairiausių skonių sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Mūsų pirkėjai vis labiau domisi šiuo produktu, ieškodami įvairesnių ir įdomesnių variantų“, – sako V. Budrienė.

Anot komunikacijos vadovės, įtakos sūrių pardavimams turi ir sezoniškumas – pavyzdžiui, kreminis „Filafelfijos“ sūris mėgstamas ir perkamas ištisus metus, o vasarą stipriai išauga sūrių, skirtų salotoms, tokių kaip mocarela, feta, paklausa. Taip pat šiltąjį sezoną išauga susidomėjimas kepti ant žarijų tinkamais sūriais. Remiantis duomenimis, prieš šventes pirkėjai renkasi daugiau maskarponės. Tuo tarpu pelėsinis sūris populiarus išlieka tiek per šventes, tiek šaltuoju metų laikotarpiu.

Itin platus sūrių pasaulis

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sūris – turtingą skonių pasaulį atveriantis produktas, skirtingose šalyse turintis senas gamybos ir vartojimo tradicijas.

„Prancūzijoje ar Italijoje, taip pat ir Graikijoje sūris yra neatsiejamas tradicinės virtuvės produktas, be kurio tikriausiai sunkiai įsivaizduojami pietūs ar vakarienė, o kartais ir pusryčiai. Tačiau ir mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių sūrių skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis sūrių rūšimis“, – teigia maisto ekspertė.

V. Juodkazienė sako, kad saikingas sūrio vartojamas dar ir atneša naudos organizmui. Sūris yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Jame taip pat yra didelis kiekis vitaminų A ir B 12, cinko ir fosforo.

Ji priduria, kad be fetos sūrio neįsivaizduojamos graikiškos salotos ar Izraelyje taip pamėgta šakšuka. Be mocarelos neiškepsime tikros itališkos picos. Tačiau sūris plačiai naudojamas ne tik įvairiausiuose pikantiškuose patiekaluose, bet ir konditeriniuose gaminiuose. Pavyzdžiui, italai naudodami maskarponės sūrį ruošia savo tradicinį desertą tiramisą, o iš kreminio sūrio Amerikoje populiaru kepti sūrio pyragus.

V. Juodkazienė siūlo iš arčiau susipažinti ir su keliomis pasaulyje itin pamėgtų sūrių rūšimis.

Kreminis sūris. Šis sūris gaminimas iš grietinėlės arba nugriebto pieno. Jis yra minkštas, baltas, labai subtilaus skonio. Kreminis sūris žmonėms dažnai asocijuojasi su „Filadelfijos“ kreminiu sūriu, tačiau šis sūris atsirado visai ne Pensilvanijoje, o šalia Niujorko. Šio produkto gimimas siekia 1870 metus. Kreminis sūris nėra naudojamas tik sumuštiniams ar riestainiams sutepti. Jis naudojamas ir sausainių, pyragaičių gamyboje, verdant bulvių košę, ruošiant įvairiausius padažus. O vienas labiausiai pamėgtų patiekalų, gaminamų į pagalbą pasitelkiant būtent šį sūrį, – sūrio pyragas.

Feta. Šio sūrio istorija siekia gilios senovės laikus. Manoma, kad šis sūris pirmą kartą buvo pagamintas maždaug prieš 8 000 metų. Labai tikėtina, kad jo atradimas buvo visiškai atsitiktinis, pieną gabenant supylus į gyvulių skrandžius. Pavadinimas „Feta“ pažodžiui reiškia „gabalėlį“ ir tikriausiai tiksliai nurodo sūrio pjaustymo į statines techniką – ši tradicija iki šiol yra taikoma. Feta naudojama gaminant graikiškas salotas, taip pat mėgstama valgyti derinant su arbūzu, ji dažnai valgoma ir su įvairiausiomis graikiškomis pitomis, graikišku špinatų pyragu. Feta taip pat skaninamos graikiško stiliaus brusketos, pica, įdaromos paprikos.

Maskarponė. Jeigu reikėtų rinkti mėgstamiausią italų kreminį sūrį – be konkurencijos šį konkursą laimėtų maskarponė. Sakoma, kad šio populiaraus sūrio pavadinimas kilo iš žodžio mascarpa, kuris tam tikrose itališkose tarmėse reiškė rikotą. Tačiau skirtingai nei rikota, kuri yra gaminama iš pieno, maskarponė gaminama iš grietinėlės. Itališkoje virtuvėje maskarponė yra viena iš dažniausiai naudojamų bazių gaminant tiek tiramisą, sūrio pyragus ir netgi padažą spagečiams ar rizotą. Maskarponės pradžia istorikai laiko XVI–XVII amžių. Šio sūrio kilmės vieta, kaip ir daugelio itališkų sūrių, yra Lombardijos regionas.

V. Juodkazienė siūlo tiramisą pasigaminti namuose ir pateikia abejingų nepaliksiantį receptą.

Tiramisas

Jums reikės:

Maskarponės

Itališkų sausainių „Pirštelių“

Kavos

Riebios grietinėlės

Cukraus

Vanilės ekstrakto

Kakavos miltelių

Pagaminimas:

Pirmiausia reikėtų pasiruošti įdarą: maskarponę, grietinėlę, cukrų ir vanilę plakite iki kol šis mišinys taps standus. Tuomet į išvirtą ir atvėsintą kavą pamerkite sausainius ir išmirkytus sudėkite į dubenį, kuriame sluoksniuosite tiramisą. Ant gražiai išdėliotų sausainių tepkite kremą, vėliau vėl dėkite sausainius ir vėl tepkite kremą. Galiausiai tiramisą apibarstykite kakavos milteliais. Skanaus!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close