Užimtumo tarnyba fiksuoja slaugytojų senėjimą ir trūkumą

Lietuvos artimoje ateityje laukia rimtas iššūkis: slaugytojų deficitas. Ši problema ėmė ryškėti jau anksčiau, kai nemažai jų išvykus dirbti į užsienį nacionalinės gydymo ir slaugos įstaigos neteko dalies kvalifikuoto personalo, tačiau pandemija išryškino ir kitas su šia darbo rinkos sritimi susijusias tendencijas.

Slaugytojų paklausa pastaraisiais metais nuolatos viršijo pasiūlą, bet pernai tai pasikeitė. Augant nedarbui, ėmė daugėti ir darbo neturinčių slaugytojų: jų buvo registruota 1163 (2019 m. – 668). Tuo tarpu darbo pasiūlymų skaičius jiems susitraukė nuo 789 (2019 m.) iki 676.

Šiemet per pirmąjį ketvirtį Užimtumo tarnyboje įregistruoti 229 darbo neturintys slaugos specialistai. Jiems skirtų darbo vietų buvo 233. Darbo ieškojo ir 17 jaunesniųjų slaugos specialistų. Jiems buvo registruoti 4 darbo pasiūlymai.

„Vis dėlto ilgametės tendencijos nesikeičia. Pastebime slaugytojų darbo jėgos senėjimą ir trūkumą – beveik pusė (46 proc.) Užimtumo tarnyboje registruotų slaugos specialistų – vyresni nei 50 metų. Tarp jaunesnio slaugos specialisto darbo ieškančiųjų – net 21 proc. yra vyresnių nei 50 metų. Formuojasi nepalankios ilgalaikės specialistų skaičiaus kaitos tendencijos, – aiškino Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis.

Jo teigimu, slaugos specialistų poreikį skatina didelė slaugos specialistų emigracija, darbuotojų netenkinantis krūvio ir atlygio balansas, visuomenės senėjimas ir nuolatinis aktyvios priežiūros bei slaugos poreikio augimas.

Slaugytojų darbo paklausa

Užimtumo tarnyboje per pastaruosius penkerius metus vidutiniškai kasmet registruojama 775 laisvos darbo vietos slaugos specialistams ir 38 – jaunesniems slaugos specialistams.

2016-2019 m. registruojamų laisvų darbo vietų skaičius per metus buvo didesnis nei tokio darbo ieškančių asmenų. Daugiau nei trys ketvirtadaliai slaugos specialistams skirtų darbo pasiūlymų per pastaruosius penkerius metus registruota Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskrityse.

Pernai Vilniaus apskrityje trečdalis (37 proc.) darbo pasiūlymų buvo slaugos specialistams ir ketvirtadalis (26 proc.) jauniesiems slaugos specialistams. Kauno ir Klaipėdos apskrityse jie sudarė po penktadalį (atitinkamai 23 proc. ir 20 proc.), jaunesniesiems slaugos specialistams – 32 proc. ir 26 proc. Daugiausiai laisvų darbo vietų pateikė Integruotų sveikatos paslaugų centras (Panevėžys), „Elijos vėjarožė“ (Vilnius), „Energetikas“ (Palanga).

Šiemet daugiau darbo pasiūlymų nei tokio darbo ieškančių registruota Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse. Daugiausiai darbuotojų ieškojo „Energetikas“, Laisvės atėmimo vietų ligoninė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė. Laisvų darbo vietų daugiausiai Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune.

Poreikis savivaldybėse

Šiuo metu Vilniuje slaugytojo padėjėjams skirtos 34 laisvos darbo vietos. Net 30 darbo pasiūlymų pateikė UAB „Addere“. Slaugytojų padėjėjai reikalingi VšĮ Nacionaliniam kraujo centrui, Senjorų socialinės globos namams, VšĮ Antakalnio poliklinikai, VšĮ integruotų sveikatos paslaugų centrui.

Slaugytojų ir jų padėjėjų ieško VšĮ Šiaulių Respublikinė ligoninė, Kelmės rajone veikiantys Liolių socialinės globos namai, VšĮ Radviliškio ligoninė, VšĮ „Elijos vėjarožė” Mažeikiuose.

Šiais metais Kauno mieste 29 gydymo ir globos įstaigoms trūko darbuotojų – pateikta beveik 60 darbo pasiūlymų slaugytojams, slaugytojų padėjėjams ir kitiems socialiniams darbuotojams. Darbdaviai prašo mokymo teikėjų, kad besimokančius slaugytojo padėjėjus nukreiptų praktikai į globos įstaigas. Globos ir gydymo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos kreipiasi dėl pagalbos aprūpinti savanoriais. Savanoriauti kviečiamas jaunimas, šia informacija dalijamasi su kitais socialiniais partneriais, dirbančiais su jaunimu. Nedirbantys asmenys supažindinami su savanorystės galimybėmis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninėse.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninei reikalingi 5 darbuotojai – slaugytojo padėjėjai ir bendrosios praktikos slaugytojas, Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrui – 2 bendrosios praktikos slaugytojai.

Druskininkų ligoninėje, Druskininkų slaugos ir globos namuose laisvos darbo vietos buvo siūlomos slaugytojo padėjėjams,  bendrosios praktikos slaugytojui. Net 10 slaugytojo padėjėjams skirtų darbo pasiūlymų pateikė „Addere Care“ slaugos namai, tačiau nėra norinčių iš Druskininkų važinėti dirbti į Trakus.

Varėnos skyriuje 9 slaugytojų padėjėjams laisvas darbo vietas registravo globos namai „Addere“ (darbo vieta Trakuose). „Medisanitas“ planuoja įdarbinti 1 slaugytojo padėjėją.

Darbuotojų ieškojo Marijampolės ligoninė, Marijampolės apskrities moters veiklos centras, Giedruma LT, Švč. Marijos globos namai, Alfa centras, Kalvarijos socialinės globos namai ir kt. Ieškoma darbo slaugytojų padėjėjų (6) ir 10 socialinių darbuotojų (10).

Klaipėdos ir Panevėžio apskrityse slaugos ir gydymo įstaigose darbuotojų poreikio nefiksuojama, situacija gana stabili ir nėra tokia įtempta kaip buvo praėjusių metų pabaigoje dėl Covid-19 protrūkio. Klaipėdos regione gausiausiai ir šiais metais slaugytojams darbą siūlantis sveikatos centras „Energetikas“ dalyvaus virtualiame Užimtumo tarnybos renginyje „Karjera Lietuvoje“, kur tikimasi surasti reikalingų darbuotojų.

Kiek slaugytojų sugrįžo į darbo rinką?

Šiemet Užimtumo tarnybai tarpininkaujant įdarbinti 103 slaugos ir 10 jaunesniųjų slaugos specialistų. 2020 m. į darbo rinką sugrįžo 331 slaugytojai (85 proc. pagal neterminuoto darbo sutartis) ir 21 jaunesnysis slaugos specialistas

Užimtumo tarnybos kasmet rengiamame įsidarbinimo galimybių barometre, pagrįstame darbo rinkos ekspertų nuomone, slaugos specialistams prognozuojamus didesnės nei vidutinės įsidarbinimo. Tokia pozicija priskirta darbo rinkos ekspertų visose apskrityje, išskyrus Telšių – čia slaugytojų įsidarbinimo galimybės įvardintos vidutinėmis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close