Vaistininkai pataria: pleistriukus nešiokitės kaip raktus nuo namų

Pavasarį daugiau sportuojame, važinėjamės dviračiais, bėgiojame, dirbame lauko darbus, todėl kur kas dažniau ir susižeidžiame. Nubrozdinimai, paviršinės žaizdelės – šiltuoju metu ypač dažnos. „Eurovaistinės“ specialistai sako, kad su savimi turėdami pleistrų, būsime tikri, kad žaizda pasirūpinsime tinkamai ir ji užgis greitai.

Susižeidus, pirmiausia įvertinkite žaizdą – ar galite patys ja pasirūpinti, ar teks kreiptis į medikus. „Jeigu tai paviršinis odos nubrozdinimas ir pavyks susitvarkyti patiems, pasistenkite nurimti ir neskubėdami išvalyti žaizdą. Jeigu matote, kad oda ir gilesni junginiai yra prakirsti, prapjauti, žaizdoje yra koks nors svetimkūnis, kurio jums gali nepavykti ištraukti, pasitempėte, susilaužėte, tuomet kreipkitės į medikus ir vykite į priėmimo skyrių“, – pataria „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

Žaizda greičiau užgis, jeigu bus tinkamai išvalyta, dažniausiai nusibrozdinus joje būna prisirinkę smulkių žemių, žvyro gabaliukų, žolių, smėlio – visa tai, anot vaistininkės, svarbu kruopščiai išvalyti. Žaizdą išvalyti padės vatos tamponėliai, krapštukai.

Tinkamai išvalius žaizdą ją svarbu dezinfekuoti, tam rekomenduojama naudoti vandenilio peroksidą arba kitus odos dezinfekcijai skirtus preparatus. „Vaikų žaizdoms patariu rinktis dezinfekcinį skystį, kuris nėra vandenilio peroksidas, nes nubrozdintam keliui, alkūnėms ir kitoms vietoms dar didesnį šoką kelia vandenilio peroksidas, kuris graužia. Dabar turime tokių priemonių, kurios visiškai nesukelia jautrumo“, – pastebi vaistininkė. Ji taip pat priduria, kad pandemijos metu plačiai naudojamas rankų dezinfekantas nėra skirtas žaizdų dezinfekcijai ir tam jo naudoti negalima.

Išdezinfekavus žaizdą svarbu neklijuoti pleistro ant šlapios vietos, rekomenduojama palaukti kol ji nudžius ir tik tada ant sausos žaizdos klijuoti pleistrą.

Kaip išsirinkti pleistriukus?

Vaistinėse galima rasti daugybę pleistrų – nuo skirtingo dydžio, skirtingam odos tipui skirtų ar dekoruotų įvairiais piešinėliais.

Pasak vaistininkės, renkantis pleistrą, pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į jo dydį. Svarbu pasirinkti tokį pleistrą, kurio viduje esantis nelipnus tvarstis uždengtų visą nubrozdinimą. Pasirinkus per mažą pleistrą ir jį užklijavus ant žaizdos, kartu su pleistru nulupsite ir visą susiformavusį šašą, todėl žaizda sunkiau gis.

Taip pat svarbu pagalvoti ir apie tai, ką planuojate veikti. Pavyzdžiui, jeigu planuojate tęsti maudynes arba žinote, kad vaikų nepavyks nuo jų sulaikyti, tuomet geriau rinktis vandeniui atsparius pleistrus. Svarbu nepamiršti, kad tokius pleistrus reikėtų keisti kiekvieną dieną ar net kelis kartus per dieną, ypač vaikams, kurie žaisdami užsimiršta ir mažiau saugo sužeistą vietą.

Turintiems jautrią odą ar sergantiems kokiomis nors odos ligomis, vaistininkė pataria verčiau rinktis pleistrus, kurie yra skirti tokio tipo odai. Gaminant šiuos pleistrus naudojamos jautriai odai tinkančios medžiagos.

Vaistininkė primena, kad norint, jog žaizda sugytų greičiau, pleistrą reikėtų keisti ne rečiau nei kartą per dieną, o esant šiltam orui, aktyviai leidžiant laiką, maudantis tai daryti rekomenduojama dar dažniau, nes po pleistru gali kauptis įvairūs nešvarumai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close