Taktinės medicinos pratybos – galimybė tobulinti gyvybes gelbstinčias procedūras

Lietuvos kariuomenės (LK) Specialiųjų operacijų pajėgos (SOP) ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) specialiosios pajėgos (Žaliosios beretės), remiant JAV Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietei Europoje (angl. United States Special Operations Command-Europe, SOCEUR), kovo ir balandžio mėnesių sandūroje (kovo 22 d.–balandžio 2 d.) Lietuvoje vykdė Taktinės pagalbos nukentėjusiems mūšyje (TPNM pratybos, angl. Tactical Combat Casualty Care, TCCC) pratybas.

Šiose tarptautinėse pratybose dalyvavo Lietuvos, JAV, Lenkijos, Latvijos, Ukrainos ir Sakartvelo specialiųjų operacijų pajėgų atstovai, LK Karinės oro pajėgos ir Sausumos pajėgų Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kariai. Svarbu pažymėti, kad per pratybas priimančiajai šaliai – LK SOP – itin sėkmingai talkino Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas ir Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyba.

Dvi savaites kartu su Lietuvos kariais, kolegos iš kitų šalių specialiųjų operacijų pajėgų atliko gyvybes gelbstinčias procedūras, vykdė medicininę evakuaciją naudodami skirtingas tam pritaikytas platformas, treniravosi teikti pagalbą masinės nelaimės ar katastrofos atveju.

TPNM mokymas, reguliariai vykdomas LK SOP, išsiskiria savo kompleksiškumu – sujungiami skirtingi karių mokymo bei treniravimosi metodai. Per pratybas buvo intensyviai dalijamasi skirtingų valstybių specialiųjų pajėgų sukaupta medicinine patirtimi, ugdomi aukščiausius TPNM standartus atitinkantys įgūdžiai.

Siekiant įgyvendinti pagrindinius tokio pobūdžio pratybų tikslus – gerinti tarptautiniais standartais paremtus taktinės medicinos gebėjimus, nuolat dalytis NATO sąjungininkų bei jų partnerių patirtimi šioje svarbioje srityje – tokio pobūdžio renginiai numatomi ir ateityje.

LK SOP yra regiono lyderės taktinės medicinos mokymų srityje, o jų iniciatyva vienijant sąjungininkų bei partnerių patirtį yra visuotinai pripažįstama.

Lietuvos kariuomenės SOP inf.

SOP archyvo nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close