MININT PASAULINĘ VANDENS DIENĄ – DĖMESYS VANDENS KOKYBEI

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas primena, kad kovo 22 dieną yra minima Pasaulinė vandens diena ir šia proga skatina atkreipti dėmesį ne tik į vandens svarbą kiekvienam iš mūsų, bet ir į geriamojo vandens kokybę.

Daugiau nei 80 proc. Lietuvos gyventojų vartoja viešai tiekiamą geriamąjį vandenį, kuris yra patikimai apsaugotas nuo taršos, jo kokybė yra griežtai reglamentuota ir stebima, todėl toks vanduo yra saugus vartoti. Likusi dalis geriamuoju vandeniu pasirūpina individualiai iš privačių gręžinių bei šachtinių šulinių, kurių saugumu gyventojai privalo pasirūpinti patys.

Šachtinio šulinio vandens kokybė priklauso nuo šulinio vietos parinkimo, jo įrengimo ir priežiūros. Šulinių vanduo yra itin jautrus aplinkos taršai (netinkama žemės ūkio veikla, nutekėjimai iš sąvartynų, fermų, kitų objektų), todėl dažnai yra užterštas ir nesaugus vartoti. Šulinių vandens taršos rizika ypač padidėja pavasarį, kai sniego tirpsmo bei kiti tekantys, per žiemą susikaupę, nešvarūs vandenys patenka į požeminius vandenis, o iš jų į šulinių šachtas ir tokiu būdu užteršia gyventojų geriamojo vandens šaltinius.

NVSC Kauno departamentas įspėja, kad mikrobiologinė geriamojo vandens tarša bakterijomis, virusais ir kitais mikroorganizmais gali tapti ūmių žarnyno susirgimų ir kitų užkrečiamųjų ligų priežastimi. Pašalinti infekcinių ligų sukėlėjus galima virinant vandenį. Deja, kitaip yra su chemine vandens tarša. Į geriamąjį vandenį patekę nitratai ir nitritai nepašalinami nei vandenį filtruojant buitiniais vandens filtrais, nei jį virinant. Vartoti nitratais užterštą vandenį ypač pavojinga kūdikiams ir nėščiosioms. Patekę į žmogaus organizmą nitratai virsta toksiniais junginiais – nitritais. Jie kraujo baltymą hemoglobiną paverčia į methemoglobiną, kuris nebegali pernešti reikiamo deguonies kiekio į audinius, todėl organizme vystosi hipoksija, pasireiškianti oro trūkumu, dusuliu, pamėlynavimu. Kūdikių apsinuodijimas nitratais ir nitritais dažnai pasireiškia pykinimu, vėmimu, dusuliu, pamėlusia oda bei gleivine. Sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali mirti. Svarbu žinoti, kad nitratais ar nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos, todėl vienintelis būdas sužinoti kokį vandenį geriate – ištirti jį laboratorijoje.

NVSC Kauno departamentas primena, kad šeimos, besilaukiančios kūdikio ar auginančios kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus apie tai, kad maistui naudoja šachtinio šulinio vandenį, turi pranešti savo šeimos gydytojui, kuris informuoja NVSC. NVSC gavęs pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos pranešimą apie nėščiąją ar kūdikį iki 6 mėnesių amžiaus, kurių maistui naudojamas šachtinio šulinio vanduo, nurodyto asmens nuolatinėje gyvenamojoje vietoje organizuoja šachtinio šulinio vandens cheminį tyrimą azoto grupės junginių (nitritų ir nitratų) kiekiui nustatyti. Minėtai asmenų grupei šis tyrimas atliekamas nemokamai. Visi kiti šachtinių šulinių vandens vartotojai, norintys išsitirti šulinio vandens kokybę, tai padaryti gali savo lėšomis, patys kreipdamiesi į vandens tyrimus atliekančias laboratorijas.

2020 metais NVSC Kauno departamentas organizavo 54 šachtinių šulinių vandens mėginių ištyrimus cheminiams rodikliams nustatyti. Nustatyta, kad iš visų ištirtų vandens mėginių 5,6 proc. viršijo leidžiamą nitritų normą [0,5 mg/l] ir 14,8 proc. – leidžiamą nitratų normą [50 mg/l].

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close