Vaistininkų patarimai suskaudus dančiui: šaltas vanduo, gvazdikėlis ir vaikščiojimas

Prakalbus apie skausmą, viena iš pirmųjų asociacijų – dantų skausmas. Tai vienas įkyriausių ir nekenčiamiausių žmonių patiriamų pojūčių. Jo priderinti prie iš anksto paskirto vizito pas odontologą neįmanoma. Turbūt daugelis gyventojų yra patyrę, ką reiškia vidury nakties prabusti dėl danties skausmo ir nežinoti, ko griebtis. Vaistininkė pataria, kaip sau suteikti pirmąją pagalbą prieš apsilankant pas padėti galintį specialistą.

„Kaip dažnai juokauju, geriausiai dantų skausmą numalšina odontologas. Tačiau dėl tam tikrų priežasčių ne visada tą pačią minutę pavyksta kreiptis ir patekti pas specialistą. Todėl pirmiausiai visada rekomenduoju išgerti nuskausminantį vaistą, turintį kuo didesnį priešuždegiminį poveikį, vengti šildyti bei gulėti ant skaudančios veido pusės“, – komentuoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Raimonda Truncė.

Skausmą sumažinti gali gvazdikėlis

Vaistininkės teigimu, dažniausiai dantų skausmas prasideda arba paūmėja vėlai vakare ar nakties metu. Šis skausmas būdingas dėl ėduonies pažeisto danties bei atviro nervo.

„Vienas iš paprastesnių pagalbos būdų yra šaltas vanduo. Užleidus šaltą vandenį ant skaudančio danties skausmas mažėja dėl susitraukiančių kraujagyslių. Dar vienas iš pagalbos būdų, esančių namuose, tai – gvazdikėlis. Jį sutrynus ir uždėjus ant skaudamo danties, dėl jame esančio eterinio aliejaus – eugenolio – skausmas sumažėja“, – pataria ji.

R. Truncė priduria, kad užklupus naktiniam danties skausmui, reikėtų pavaikščioti, mat gulint šyla galva, plečiasi kraujagyslės ir skausmas bei uždegimas didėja, atsiranda tvinkčiojimo jausmas.

„Esant pūliniui, rekomenduojama skalauti hipertoniniu druskos tirpalu, kuriam reikia vienos stiklinės vandens ir vieno valgomojo šaukšto druskos. Taip pat tinka ramunėlių bei medetkų nuoviras. Skalaujant, tirpalą reikia palaikyti skaudančio danties vietoje. Itin svarbu, kad tirpalai būtų vėsūs. Visi šie buityje lengvai paruošiami tirpalai turi sutraukiantį ir uždegimą mažinantį poveikį“, – aiškina vaistininkė.

Dantų skausmo išvengti galima tik profilaktiškai prižiūrint savo burną. R. Truncė rekomenduoja bent kartą per metus atsisėti į odontologo ir burnos higienisto kėdę – tik tokiu būdu galima išvengti daugelio nemalonumų.

Nepersistengti su balinančiomis priemonėmis

Ne mažiau svarbi yra kasdieninė burnos ertmės ir dantų priežiūra nuo pat pirmųjų gimimo dienų. Išsiugdytas įprotis prižiūrėti savo burnos ertmę, anot vaistininkės, leidžia ilgiau džiaugtis sveikais bei gražiais dantimis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close