Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Prienų skyrius informuoja, kad 2020-aisiais Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse 91 proc. visų užregistruotų užkrečiamųjų ligų sudarė Covid-19 liga.

Iš viso užregistruoti 1572 Covid-19 ligos atvejai, iš kurių 9 įvežtiniai iš užsienio šalių. Tarp sirgusių asmenų užregistruoti 62 mirties atvejai, iš kurių 34 ligoniai mirė nuo Covid-19, 28 nuo kitų (dažniausiai lėtinių) ligų. Vaikų iki 18 m. sergamumas sudarė 3,5 proc. Epidemiologinės diagnostikos metu nustatyta, kad užsikrėtusiųjų šeimose buvo 27 proc.; darbovietėse, įvairiuose renginiuose užsikrėtė 42 proc. asmenų; 31 proc. ligonių nežinoma.

Praėjusiais metais užregistruoti 163 kitų užkrečiamųjų ligų atvejai (22 Birštono savivaldybėje ir 141 Prienų rajone), o tai yra 4,5 karto mažiau nei 2019 m. Stebimas visų užkrečiamųjų ligų sumažėjimas išskyrus erkių platinamas ligas.

Daugiausiai (36 proc.) nustatyta per maistą ir vandenį plintančių infekcijų bei ligų, kuriomis užsikrečiama per aplinką (kampilobakteriozė, jersinijozė, salmoneliozė, kitos bakterinės bei virusinės žarnyno infekcijos). Per orą plintančios infekcijos ir ligos, kurių buvo galima išvengti pasiskiepijus (tymai, epideminis parotitas, kokliušas, meningokokinė infekcija, pneumokokinė infekcija, vėjaraupiai, bakterinis bei virusinis meningitas, skarlatina) sudarė 19 proc. Įvairių kirminų sukeltos ligos (parazitozės) 5 proc. Erkių platinamos ligos 32 proc.

2020 m. Prienų rajone užregistruoti 6 nauji tuberkuliozės atvejai, (2019 m. 9) bei 2 recidyvo atvejai tarp ankščiau nuo tuberkulioze sirgusių asmenų. Tarp naujai susirgusiųjų yra 3 dirbantys, 2 nedirbantys asmenys bei 1 moksleivis, kuriam patvirtinta neatviros formos tuberkuliozė (bakterijų į aplinką asmuo neišskiria). Tuberkulioze šiais metais sirgo 1 miesto ir 5 kaimo gyventojai. Birštono savivaldybėje plaučių tuberkuliozės atvejų neužregistruota.

Erkių platinamomis ligomis praėjusiais metais sirgo 52 gyventojai (2019 m. 54). Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse užregistruota 39 Laimo ligos ir 13 erkinio encefalito atvejų. Vertinant sergamumo duomenis pastebėta, kad Birštono savivaldybėje Laimo liga susirgusiųjų asmenų skaičius yra didžiausias Kauno apskrityje.

Praėjusiais metais Birštono bei Prienų rajono savivaldybėse buvo užregistruotos 57 per maistą bei aplinką plintančios žarnyno infekcinės ligos (tai yra 2,5 karto mažiau nei 2019 m.). Jau keli metai iš eilės dominuoja virusinės kilmės žarnyno infekcijos (37 proc.) bei nepatvirtintos bakterinės žarnyno užkrečiamosios ligos (40 proc.). Dauguma visų žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų buvo pavieniai, tačiau užregistruoti 3 protrūkiai šeimose. Visi jie buvo virusinės kilmės (priežastis: asmens higienos nesilaikymas bei pavėluotas kreipimasis į gydymo įstaigas). Per maistą bei aplinką plintančių žarnyno infekcinių ligų profilaktika: tinkamai valyti patalpas, saugiai tvarkyti maistą, vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju, susirgus pasilikti  keletą dienų namuose.

Viena pagrindinių visų užkrečiamųjų ligų nespecifinės profilaktikos priemonių yra rankų higiena. Rankas reikia plauti: visada, kai rankos matomai yra nešvarios; kai sugrįžtame į namus po žaidynių lauke, iš darbo, prekybos centro, vaikų ugdymo įstaigos ir t. t.; prieš maisto gaminimą ir po jo; kiekvieną kartą pasinaudojus tualetu; kiekvieną kartą po nosies valymo, o kosint ar čiaudint, rankos plaunamos kuo dažniau; po kontakto ar žaidynių su gyvūnais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close