Estija. Baltijos sesių trečias brolis Jonas?

Baltijos sesėmis vadinamų Lietuvos, Latvijos ir Estijos krantus skalauja ta pati jūra, jungia tarpusavyje persipynusios istorijos gijos ir nepaliaujama žmonių bendrystė. Nepaisant to, broliukais Lietuvoje vadinami tik latviai, o estai dėl geografinių ypatybių niekada nebuvo laikomi itin artimais, o neretai yra ir pašiepiami populiariosios tautosakos meistrų. Kas lėmė Estijos tapatinimą su gerai žinomu pasakų veikėju trečiuoju broliu Jonu?

Ne baltai, o šiauriečiai

Nors neseniai buvo garsiai kalbama, jog Baltijos šalių daugiau nedera vadinti Rytų Europos valstybėmis, tačiau šio pavadinimo bus atsikratoma dar ne greitai. Latvija ir Lietuva kultūriškai yra panašesnės, svetingesnės, o estai kiek santūresni, šaltesni. Dėl to Estija jau nuo seno laikoma artimesne šiaurinėms Europos valstybėms, Skandinavijai. Suomija, Danija, Švedija bei Norvegija yra vienos laimingiausių pasaulio šalių, todėl Estijai verčiau lygiuotis į jas, o ne į pietines kaimynes.

Susikalbėti (ne)įmanoma

Ne paslaptis, jog lietuvių ir latvių kalbos priklauso indo-europiečių kalbų grupės baltų prokalbei, todėl dalies abiejų kalbų žodžių skambesys yra panašus. Štai estų kalba giminiuojasi su suomių kalba, jos abi kilusios iš fino-ugrų kalbų grupei ir bendrų bruožų su jau minėtomis latvių ir lietuvių kalbomis neturi. Dėl šios priežasties bent dviejų iš trijų kalbų mokėjimas yra gana retas reiškinys, o kokybiškai atliktas estų-latvių ar estų lietuvių vertimas – visų vertinama paslauga.

Pirmaujančiųjų niekas nemėgsta

Estai pašiepiamai vadinami lėtesniais už latvius ir lietuvius, tačiau daugelyje sričių estų nei viena iš kitų kaimyninių valstybių negali pasivyti. Estija, pagal įvairius šaltinius, pirmauja informacinių technologijų ir finansų rinkose, itin sėkmingai kuria inovatyvius sprendimus. Estija taip pat garsėja kuriamais startuoliais, dėl kurių akcijų vertės šalis tik turtėja, o Latviją ir Lietuvą palieka savo užnugaryje. 

Galima susidaryti nuomonę, jog Estija trečiuoju broliu Jonu vadinama nepagrįstai. Nors šalis kultūriškai ir kalbiškai ženkliai skiriasi nuo Latvijos ir Lietuvos, tačiau jau kurį laiką yra vienu žingsniu priekyje šalies gerovei reikšmingesnėse ir pelningesnėse srityse. Tai tik įrodo, jog trečiasis brolis Jonas turi egzistuoti tik tautosakoje, todėl pašiepiančias replikas Estijos pusėn turi keisti realios pastangos ją pavyti ir pralenkti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close