ESJF baigia žydų kapinių tyrimus (ant žemės ir naudojantis dronais) Lietuvoje

Organizacija „Europos žydų kapinių iniciatyva“ (ESJF, European Jewish Cemeteries Initiative) džiaugiasi galėdama pranešti, kad baigė Lietuvoje esančių žydų kapinių tyrimus ant žemės ir dronų pagalba. Tyrimų, pradėtų 2020 m. spalio mėn. metu, buvo ištirtos 114 žydų kapinių visoje Lietuvoje, tam tikslaui panaudojant pačias moderniausias dronų technologijas siekiant padaryti kokybiškas ir vertingas nuotraukas iš viršaus.

Šie tyrimai sudarė pagrindinę ESJF ir Europos komisijos bendrai finansuoto pilotinio projekto Rescue by Recognition – Mapping Jewish Cemeteries in Europe dalis. Projekto metu numatoma ištirti ir nustatyti iš viso 1700 žydų kapinių vietas septyniose Europos šalyse (Lietuvoje, Kroatijoje, Sakartvele, Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje).

Ankstesniais metais ESJF atliko kapinių tyrimus Lietuvoje 2019 m. pagal ankstesnį ES finansuojamą projektą Mapping the Jewish Cemeteries of Europe, vykusį 2018-2020 m. ir jo metu ištyrė 100 kapinių vietų, apie kurias galima rasti informaciją laisvai prieinamoje Europos žydų kapinių duomenų bazėje (https://www.esjf-surveys.org/surveys/). Atlikus pastaruosius tyrimus organizacija pareiškia, jog kapinių tyrimų darbą Lietuvoje sėkmingai baigė.

Šiuo metu vykstančio pilotinio projekto Lietuvoje neatsiejama dalis – edukacinis jo aspektas, prasidėjęs 2020 m. rugpjūčio mėn., kuomet Kaune vyko švietimo srityje dirbančių profesionalų (mokytojų ir švietėjų) seminaras „Žydų palikimo mokymas: kaip panaudoti žydų kapines švietime“ (angl. „Teaching Jewish heritage in your class. Using Jewish cemeteries in education“), kurio metu ESJF ir Centropos kvietiniai lektoriai kalbėjo apie būdus kaip žydų kapinių temas galima integruoti į mokytojų darbą klasėje. Be to, ESJF ir Centropa paskelbė skaitmeninį jaunimo pasakojimų konkursą, kuriame dalyvauti yra kviečiami bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai. Konkurso metu mokinių patrauklia forma prašoma papasakoti savo gyvenamos vietovės žydų kapinių istoriją. Konkurso darbus vertins tarptautinė žiuri komisija, kurią sudarys žydų paveldo ir istorijos bei vizualinio meno ekspertai. Darbai konkursui pristatomi iki 2021 m. kovo 25 d. Daugiau informacijos: (https://www.esjf-surveys.org/wp-content/uploads/2020/12/Student-competition-guideline-2020-10-Lithuanian.pdf).

Apie projektą:

Rescue by Recognition: Mapping Jewish Cemeteries in Europe yra ES finansuojamas pilotinis projektas, kurio pagrindinis tikslas – išsaugoti Europoje esančias žydų kapines. Tai jungtinė trijų su žydų paveldu dirbančių nevyriausybinių organizacijų (Europos žydų kapinių iniciatyva, ESJF (angl. European Jewish Cemeteries Initiative), Centropos ir Žydų paveldo fondo (angl. Foundation for Jewish Heritage) iniciatyva. Projektą sudaro 1700 žydų kapinių septyniose Europos šalyse tyrinėjimas ir žymėjimas, edukacinių renginių organizavimas visose septyniose šalyse bei gerųjų praktikų pritaikymas ilgalaikiam žydų paveldo vietų išsaugojimui. Mūsų tikslas – skleisti informaciją apie žydų kapines ir skatinti jaunus žmones projekto šalyse aktyviai domėtis vietinio žydų kultūrinio paveldo išsaugojimu.

Apie ESJF:

Europos žydų kapinių iniciatyva (The European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) Vokietijoje įkurta ne pelno siekianti organizacija, kurios tikslas – išsaugoti žydų kapines Centrinėje ir Rytų Europoje. Finansuojama Vokietijos Federacinės Respublikos, organizacija jau aptvėrė daugiau nei 170 žydų kapinių Europoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close