Sporto nauda mūsų kūnui

Sporto nauda – visapusė. Tai darant tinkamai bei nuolatos, vos po pirmųjų savaičių pastebimi fizinės išvaizdos pokyčiai, kurie gali labai pradžiuginti ir padėti išlaikyti motyvaciją būti aktyviais net šiais apribojimų laikais. Be to, nuolatinis sportas gali ne tik padailinti išvaizdą, bet ir pagerinti savijautą, smegenų veiklą. Taigi, plačiau aptarkime šias ir kitas nuolatinio fizinio aktyvumo naudas mūsų kūnui.

Teigiamas poveikis smegenų veiklai

Sporto metu, aktyviai kvėpuojant, pasisavinama daugiau deguonies. Jis keliauja krauju ir aprūpina ląsteles, taigi, visus kūno organus šia gyvybei būtina medžiaga. Taigi, sporto metu ne tik treniruojamas kūnas, bet ir deguonimi aprūpinamos smegenys. Būnant fiziškai aktyviais padidėja BDNF (angl. brain-derived neurotrophic factor). Šis baltymas atsakingas už nervinių ląstelių augimą, atsinaujinimą ir vystymąsi. Būtent dėl to dažnai po intensyvių treniruočių gali būti jaučiamas proto „paaštrėjimas“.

Taip pat užsiimant keliomis sportinėmis veiklomis yra lavinama ir kognityvinė smegenų funkcija. Jei įsivaizduotume smegenis kaip kelią, ar žemėlapį, užsiimant vienoda fizine veikla nuolatos kuriamas ir tobulinamas vienas takas. Tačiau pradėjus užsiimti kitokiomis, naujomis veiklomis tai būtų lyg naujų takų paieškos, jų mynimas ir grindimas. Tai leidžia daugiau mąstyti, leisti smegenims apdoroti didesnį kiekį naujos informacijos ir taip mankštintis ne tik kūnui, bet ir smegenims.

Norint išbandyti naujas sportines veiklas nebūtina keliauti į brangius sporto klubus, juolab, kad dabar visi norime išvengti nereikalingų socialinių kontaktų. Taigi, šiuo atveju puikus sprendimas, norint treniruoti kūną ir protą, gali būti sporto prekės internetu. Įsigijus jas tinkamas, sportas namie bus itin paprasta ir maloni užduotis.

Miego kokybė

Dar viena iš gana stipriai pabrėžiamų teigiamų sporto savybių – pagerėjusi miego kokybė. Dažnas užsiimantis nuolatine sportine veikla gali patikinti, kad būnant fiziškai aktyviu miego kokybė ženkliai pagerėja. Žinoma, labai svarbu pažinoti savo kūną ir suprasti, kada sportuoti tinka. Vieniems sportas vakarais, prieš miegą išskiria didelį energijos pliūpsnį, dėl to užmigti gali būti dar sunkiau, kitiems yra priešingai. Todėl, jei yra kenčiama nuo nemigos ar prastos miego kokybės, sporto rutina gali tapti puikiu išsigelbėjimu ir raktu į kokybišką poilsį. Visgi, kokybiškai pailsėjus naktį, dienos darbai dirbasi lengviau ir gyvenimas tampa gražesniu.

Širdies veiklos gerinimas

Užsiimant fizine veikla gerinamas ir širdies darbas. Bėgant laikui širdis prisitaiko prie greitesnio kvėpavimo ir didesnio krūvio sporto metu, todėl jos veikla pasidaro ženkliai efektyvesnė. Tai veda į lėtesnį, sveikesnį pulsą ramybės būsenoje, mažina kraujo spaudimą taip atitolinant ar apskritai padedant išvengti rimtų kardiologinių ligų.

Socialinis gyvenimas

Tai dar vienas, kartais pamirštamas ar tiesiog nepaminimas teigiamas sporto rezultatas. Sportuojant išskiriami endorfinai (vadinamieji laimės hormonai), kurie padeda nugalėti liūdnas ar nemalonias nuotaikas. Tai padeda būti džiugesniais bendraujant su kitais asmenimis.

Taigi, apie teigiamas sporto savybės kalbama metų metais. Tačiau vis dar dauguma apie tai pamiršta ar nepamąsto. Pradėjus sportuoti nebūtina tapti profesionaliu atletu ir sunkiai lieti prakaitą sporto salėse, dažnai užtenka ir lengvo, patinkančio pratimo kartojimo kas dieną, malonios rytinės mankštos. Tad būkime aktyvūs, likime sveiki ir laimingi šios pandemijos metu ir po jos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close