Pirmadienį Prienų ligoninėje paskiepyti pirmieji 45 medicinos darbuotojai

Sekmadienį prasidėjo šalies medicinos įstaigų darbuotojų skiepijimas nuo koronaviruso (COVID-19).  

Gruodžio 26 d., šeštadienį, į Lietuvą buvo pristatyta dviejų farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ bendrai sukurtos vakcinos pirmoji siunta. Iš viso iš šio gamintojo Lietuva įsigis daugiau nei 1,8 mln. vakcinos dozių.

Ankstų gruodžio 28-osios rytą į Lietuvą pristatyta antroji sukurtos vakcinos siunta – 10725 vakcinos dozių.

Pirmadienio rytą 45 vakcinos dozes iš Kauno klinikų parsivežė ir VšĮ Prienų ligoninė. Kaip minėjo ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė, vakcinacijai buvo iš anksto pasiruošta, todėl operatyviai, per nepilnas dvi valandas, buvo paskiepyti 45 darbuotojai. Antrasis skiepas jiems bus atliktas po 3 savaičių.

Įvertindama gautą vakcinos kiekį direktorė sakė: „Tai jau yra žiburėlis. 45 dozės – nėra mažai, jomis galėjome paskiepyti pirmose linijose dirbančius medikus.“

Pirmame etape paskiepyti su COVID-19 ligoniais dirbantys medikai, taip pat dirbantys tiesiogiai su pacientais. Dalis medikų, anot vadovės, yra persirgę COVID-19, dalis dirba kitose gydymo įstaigose, kurios taip pat vykdo vakcinaciją. Tiesa, ne visi medikai, kurie norėjo, šįkart paskiepyti, tačiau, kaip teigė J. Milaknienė, antradienį Lietuvą pasieks dar viena vakcinos siunta ir Prienams taip pat bus skirtas atitinkamas kiekis.

Prienų r. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidalino džiugia žinia, kuri tapo ne tik kalėdiniu stebuklu, bet ir suteikė viltį, kad greičiau pavyks sukurti vadinamąjį visuomenės imunitetą. „Aš pasitikiu mokslu ir specialistais, todėl manau, jog skiepytis reikia. Jau seniai vienas iš nedaugelio savivaldybėje pradėjau skiepytis nuo sezoninio gripo ir raginau tai daryti kitus. Anksčiau žmonės skiepydavosi nuo gripo vangiai, bet šiais metais, iškilus COVID-19 pavojui, skiepų poreikis padidėjo ir vakcinos nuo gripo greit nebeliko. Taip pat skiepijuosi nuo pneumokokinės infekcijos. Kai tik bus galimybė, būtinai pasinaudosiu ir vakcina nuo COVID-19“, – pabrėžė meras ir ragino visus daugiau domėtis skiepų tema ir atsirinkti informaciją.

Per pirmąjį kitų metų ketvirtį ketinama paskiepyti visus šalies medicinos darbuotojus. Vėliau bus pradėti skiepyti palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai ir pacientai bei socialinių įstaigų darbuotojai ir gyventojai, vaistinių darbuotojai, vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, gretutinėmis ligomis sergantys asmenys, artimo ar ilgalaikio socialinio kontakto negalintys išvengti ar visuomenei svarbias funkcijas vykdantys darbuotojai (viešąją tvarką palaikantys darbuotojai, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo, muitinės, sienos apsaugos sistemoje dirbantys asmenys, kariškiai, švietimo įstaigų, energetikos, maisto pramonės darbuotojai ir pan.). Vakcinai pasiekus visas prioritetines grupes, skiepytis bus kviečiami visi norintieji. 

Lietuva yra sudariusi sutartis su šešiais vakcinų gamintojais ir iš jų ketina įsigyti daugiau nei 7 mln. vakcinos dozių. Jų turėtų užtekti paskiepyti bent 70 proc. šalies gyventojų. Pasak specialistų, tokia paskiepytų gyventojų dalis užtikrintų kolektyvinį imunitetą nuo koronaviruso.

Prienų r. savivaldybės informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close