Kaip paskatinti paauglį skaityti dažniau?

Nors mes puikiai suvokiame skaitymo naudą, įtikinti paauglius atsiversti įdomią knygą gali būti pakankamai sudėtinga – tuo labiau, kad šiuo gyvenimo laikotarpiu jiems ir taip netrūksta kvapą gniaužiančių atradimų. Visgi, tai tikrai nereiškia, kad turėtumėte susitaikyti su tokia situacija. Jei norite, kad paauglys skaitytų daugiau, pasitelkite žemiau pateiktus patarimus – jie tikrai padės tai padaryti.

Pabrėžkite skaitymo naudą

Reikėtų suprasti, jog paaugliai dažniausiai laiko save pakankamai suaugusiais, tad net ir tuomet, jeigu Jūs su tuo nesutinkate, turėtumėte su jais kalbėtis taip, tarsi jie iš tikrųjų tokie būtų. Argumentai, jog skaityti yra gerai, nes būsi protingas ir daug sužinosi, šiame amžiuje dažniausiai nebeveikia, tad reikėtų kalbėti realiais faktais ir teiginiais. Pavyzdžiui, faktai, jog skaitydami jie praplės žodyną, lavins atmintį, bus įdomesni bendraamžiams ar netgi lengviau įsisavins informaciją, skamba gerokai įtaigiau. Pabrėžkite ir tai, jog visi šie įgūdžiai bus reikalingi stojant į universitetą ir siekiant karjeros aukštumų, tačiau jokiu būdu nepamokslaukite – įsivaizduokite, kad šia tema kalbatės su geriausiu draugu.

Rodykite savo pavyzdį

Nei vienas iš aukščiau pateiktų argumentų neveiks, jei patys vietoj skaitymo dažniau pasirenkate kompiuterio ar televizoriaus ekraną: tuomet jiems tikrai neatrodysite kaip įkvepiantis pavyzdys. Nors paaugliai ir nenorėtų to pripažinti, tačiau jie vis dar stebi Jūsų elgesį: jeigu namuose bus dažnai skaitoma, tokia veikla galiausiai pasidarys įdomi ir jiems. Jei iki šiol vaikams nekilo noras to daryti, galbūt iš tiesų senokai buvote atsivertę knygą? Kuo skubiau ištaisykite šią klaidą – platų knygų pasirinkimą rasite čia.

Leiskite jiems rinktis

Geriausias būdas paskatinti vaiką skaityti yra leisti jam pačiam rinktis knygas – taip ne tik skatinsite jį pasitikėti savimi, bet ir padidinsite tikimybę, kad kūrinys iš tiesų bus perskaitytas. Nesvarbu, ar tai būtų komiksai, romanai apie vampyrus ar kitas neegzistuojančias būtybes, svarbiausia, kad pasirinktas kūrinys keltų jiems susidomėjimą ir susižavėjimą. Kai paauglys atras meilę knygoms, ateityje bus galima padiskutuoti ir apie įvairius naudingesnius pasirinkimus, tačiau pirmiausia pradėkite nuo mažesnių tikslų. Platų paaugliams ir jaunimui skirtų knygų pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje arba paspaudę čia: https://pigu.lt/lt/knygos/knygos-vaikams-paaugliams-ir-jaunimui/knygos-paaugliams-ir-jaunimui.

Susilaikykite nuo kritikos

Kad ir kaip norėtųsi pasakyti savo nuomonę, kol vaikas renkasi knygas (ar netgi bando jas skaityti), nuo bet kokių neigiamų komentarų turėtumėte susilaikyti. Net ir tuomet, jeigu Jums nepatinka pasirinkta istorija, prisiminkite, jog svarbiausia, kad paauglys iš viso pradėtų tai daryti. Taip pat reikėtų būti tolerantiškiems ir jų pasirinktai skaitymo formai: jei kol kas atžalai kur kas smagiau naudotis elektroniniu knygų skaitytuvu, apie spausdintų kūrinių privalumus užsiminkite kiek vėliau.

Aptarinėkite skaitomus kūrinius

Jei Jūsų vaikas galiausiai išsirinko jam patikusį kūrinį ir pradėjo jį skaityti, nepriimkite to kaip savaime suprantamo dalyko. Paklausinėkite jo, ką jis perskaitė šiandien ir ką apie tai galvoja – jei sutariate pakankamai gerai, gali būti, jog tokie klausimai išsivystys į prasmingas ir gilias diskusijas. Tačiau pasistenkite, kad vaikas nesijaustų it atsiskaitinėdamas perskaitytą kūrinį mokykloje – gali prireikti nemažai laiko, kol jis nuspręs pasidalinti savo mintimis. Šiuo atveju privalote būti itin kantrūs.

Pasiūlykite įtikinančias istorijas

Niekas kitas nepaskatina skaityti taip, kaip tai gali padaryti gera knyga. Jei jau išbandėte visus įmanomus metodus, patys pabandykite surasti jiems įdomų kūrinį. Šiuo atveju pravartu išsiaiškinti, kokios geriausios knygos paaugliams šiuo metu yra populiariausios, tačiau tuo pačiu pabandyti įžvelgti istorijos aktualumą būtent Jūsų vaikui. Jei žinote, kad mokykloje tenka susidurti su įvairiais sunkumais, galite paieškoti į vaikus panašių personažų – galbūt tuomet jiems pavyks į situaciją pažiūrėti visiškai kitu kampu. Taip pat verta atsižvelgti į paauglių aistras: jei jie domisi fotografija, menu, sveika mityba ar bet kuo kitu, tikrai pavyks surasti ir jų žinias praplečiančios literatūros. Galite būti tikri – tokios knygos tikrai bus perskaitytos.

Pasitelkę visus šiuos patarimus, turėtumėte paskatinti paauglį bent šiek tiek dažniau užsiimti skaitymu. Svarbiausia, kad pernelyg jo nespaustumėte ir griežtai nelieptumėte to daryti: juk skaitymas bet kokiu atveju turi išlikti malonus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close