Nemėgstate juodojo šokolado? 5 priežastys, kodėl verta jį pamėgti

Šokolado skoniu žmonija mėgaujasi jau daugiau nei 1000 metų, o Europoje jo fabrikai pradėti masiškai statyti Pramonės revoliucijos metu. Juodasis šokoladas – pirmoji ir pati gryniausia šio saldėsio rūšis, kuria galime mėgautis iki šiol. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi įdomiais faktais apie juodąjį šokoladą, kurie paskatins paragauti net ir jo nemėgstančius.

Mineralų šaltinis

Rinkdamiesi juodąjį šokoladą, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Jame turėtų būti kuo mažiau riebalų, cukraus, dirbtinių dažiklių ir kvapų, o kakavos kiekis – ne mažesnis nei 75 procentai. Pasirinkę kokybišką saldumyną, savo organizmą papildysite naudingosiomis medžiagomis.

„Kuo gausiau kakavos bus šokolado plytelėje, tuo daugiau ląstelienos ir įvairių mineralų pasisavinsite. Juodajame šokolade yra nemažai vario, magnio, kalio ir geležies, kurie stiprina imunitetą bei gerina atmintį, todėl užsinorėjus šokolado verčiau rinktis šią rūšį. Tačiau juo, kaip ir kitais saldumynais, nereikėtų piktnaudžiauti ir suvalgyti daugiau nei 30 gramų per dieną“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Padeda išlaikyti sveikus dantis

Nuo vaikystės girdime, kad valgant daug saldumynų greitai ims gesti dantys, tačiau juodasis šokoladas veikia priešingai.

„Šios rūšies šokolade esantis polifenolis yra natūrali cheminė medžiaga, kovojanti su burnoje susidarančiomis bakterijomis, o taninai, suteikiantys šokoladui tamsią spalvą ir kartumą, pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios neleidžia susidaryti apnašoms“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Gali padėti įveikti stresą ir nerimą

Išskirtinis juodojo šokolado kvapas ne mažiau reikšmingas už jo skonį, nes pasižymi raminamosiomis ir gydomosiomis savybėmis. Todėl jis dažnai naudojamas kuriant eterinių aliejų, namų kvapų ar kosmetikos priemones.

„Jei grįžote namo po sunkios darbo dienos, tačiau vis dar jaučiate įtampą ir skundžiatės nuovargiu, suvalgykite gabalėlį juodojo šokolado. Ypatingas šio saldumyno kvapas padeda atsikratyti nerimo, subalansuoja emocijas ir leidžia ramiai užmigti“, – sako V. Juodkazienė.

Saugo odos jaunystę

Juodasis šokoladas, dėl jame esančios kakavos, žinomas ir kaip vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Šios medžiagos padeda išlaikyti odos drėgmę, kovoja su įvairiais senėjimo procesais ir netgi mažina odos vėžio riziką.

„Juoduoju šokoladu dažniau pakeitus įprastus saldumynus, padėsite odai apsisaugoti nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių, kurie sausina odą ir skatina raukšlių atsiradimą. Be to, kartus šokoladas padeda kovoti su odos problemomis, tokiomis kaip aknė“, – kalba „Iki“ maisto ekspertė.

Gerina smegenų veiklą

Juodasis šokoladas ypač praverčia tiems, kurie nuolat dirba protinį darbą arba intensyviai mokosi, nes kakavoje esančios medžiagos skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos. Nedidelis šokolado gabalėlis gerina smegenų kraujotaką, todėl suvalgius bus lengviau išlaikyti dėmesį ir įsiminti informaciją.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi vasarišku juodojo šokolado ir bananų kokteilio receptu:

Jums reikės (2 asm.):

 2 bananų

 200 ml migdolų pieno

 150 ml stiprios užplikytos kavos

 100 g juodojo šokolado

 2 a. š. skysto medaus

Paruošimas:

Paruoškite stiprią kavą ir palikite ją šaldytuve tol, kol atvės. Supjaustykite bananus, sutarkuokite šokoladą ir kartu su medumi sudėkite į elektrinį trintuvą. Supilkite pieną ir kavą, tuomet viską gerai išplakite.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close