KUR ŽIEMOJA MŪSŲ GANDRAI?

 Šių metų pavasarį visi sekėme sugrįžtančių iš Afrikos baltųjų gandrų, paženklintų siųstuvėliais, kelią. Skaudžia žinia tapo Pietų Afrikos Respublikoje žiemojusio gandro dingimas – apie jo likimą nieko nežinome iki šiol.

  Vasarą gandrai buvo užimti savo šeimų reikalais, o rugpjūčio pradžioje pakilusius kelionėn, vėl galėjome sekti jų kelią į žiemavietes.

  Šiuo metu Afrikoje yra 7 gandrai su veikiančiais siųstuvais, kurie mums perduota duomenis. Kol kas visi mūsų gandrai Sahelyje – į pietus nuo Sacharos esančiame regione. Net 6 iš 7 gandrų didžiąją laiko dalį praleido Čade, tačiau dabar trys iš jų pasitraukė į rytus ir apsistojo Sudano pietvakariuose. Ir tik vienintelis paukštis neskrido į Čadą, o pasileido Nilo slėniu ir visą laiką iki šiol klajoja po rytų – pietryčių Sudaną.

  Siųstuvai, kuriuos turi gandrai, suteikia labai daug informacijos – tiek jos negalėtų suteikti net daugelio dešimtmečių paukščių žiedavimas įprastais metaliniais žiedais.

Dr. Mindaugas Dagys

Gamtos tyrimų centras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close