Lietuvos kariuomenės dieną pirmąsyk suplevėsavo visų keturių pajėgų vėliavos

Lapkričio 23-iąją dieną minime Lietuvos kariuomenės dieną, kuri šiemet paminėta kiek kitaip nei įprasta. Dėl šiuo metu Lietuvoje, kaip ir didžiojoje dalyje pasaulio, koronaviruso pandemijos valdymo – įvestos įvairaus pobūdžio prevencinės priemonės keičia tradicines Lietuvos kariuomenės dienos minėjimo programas ir šventines ceremonijas.

Ryte Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, Kaune, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys prie Nežinomo kareivio kapo ir liepsnojančios ugnies padėjo gėlių. Vilniuje Lietuvos kariuomenės Ordinariato pagrindinėje šv. Ignoto bažnyčioje Lietuvos kariuomenės ordinaras arkivyspukas Gintaras Grušas aukojo Šv. Mišias.

Po pietų Vilniuje dislokuotame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione (GŠB) surengtoje iškilmingoje vėliavų pakėlimo ceremonijoje oficialiai buvo pristatyta Specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) vėliava. GŠB pokario partizanų uniforma apsirengęs karys SOP vėliavą pristatė Lietuvos kariuomenės vadui, kuris vėliavą perdavė SOP vadui plk. Mindaugui Mažonui, o pastarasis – dabarties uniformą vilkinčiam SOP kariui. Po šio simbolinio gesto pirmąsyk oficialiai iškeltos keturių pagrindinių – Sausumos, Jūrų, Oro bei Specialiųjų operacijų – Lietuvos kariuomenės pajėgų vėliavos.

„Šiandieninė kariuomenė, atkurta lygiai prieš 30 metų, puoselėja tarpukario Lietuvos kariuomenės tradicijas, mokosi iš pokario partizanų patirties, semiasi jėgų iš istorinių pergalių ir mokosi iš pralaimėjimų. Lietuvos kariuomenė yra aktyvi NATO stipriausio pasaulyje gynybinio karinio aljanso dalis, Europos sąjungos karinių pajėgų dalis, dalyvauja NATO ir Europos sąjungos karinėse operacijose sausumoje, ore ir jūroje. Lietuvos kariuomenė taip pat aktyviai dalyvauja įvairiuose kariniuose formatuose, kurie stiprina regiono, Europos ir pasaulio saugumą“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas, dėkodamas kariams, šiuo metu atliekantiems Taikos meto užduotis Lietuvoje, vykdantiems tarptautines misijas operacijų rajonuose bei kantriai tobulinantiems įgūdžius kariniame rengime.

Ceremonija metu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa atliko parodomąją programą su dedikuotomis Lietuvos valstybei, kariuomenei ir laisvę mylintiems Lietuvos žmonėms salvėmis. Karinės technikos ekspozicijoje buvo pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“. Rikiuotės dalyvius ir visus Lietuvos karius bei Laisvės kovotojus pasveikino Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. V. Rupšys.Vėliau tylos minute buvo pagerbti Laisvės kovotojai ir kariai, išneštos gėlės ant karių ir žuvusiųjų už Tėvynę kapų Antakalnio ir Rasų kapinėse.

„Didžiuojuosi Lietuvos kariais, jų atsidavimu pareigai, dėkoju šauktiniams kariams, kurie suprasdami apribojimus dėl pandemijos kantriai atlieka pilietinę pareigą daliniuose, didžiuojuosi ir dėkoju mūsų sąjungininkams, kad jie negailėdami savęs padeda užtikrinti Lietuvos saugumą. Didžiuojuosi veteranais, atsargos ir dimisijos kariais, Lietuvos kariuomenės kūrėjais, kurie tokią kariuomenę padėjo sukurti“,– kalbėjo gen. ltn. V. Rupšys.

SOP vėliava (autorius – Darius Čekanauskas) buvo patvirtinta krašto apsaugos ministro š. m. lapkričio 6 d. Įprasmindami Laisvės kovotojų atminimą, SOP kariai tęsia pirmtakų pradėtą misiją, kurios tikslas – saugoti ir ginti aukščiausią tautos vertybę – Tėvynės laisvę. SOP buvo pradėtos formuoti 1995 m., o 2008 m. balandžio 3 d. (de jure) tapo ketvirtąja Lietuvos kariuomenės pajėgų rūšimi.

Šiais metais neįvyko Lietuvos kariuomenės dienos ir kariuomenės atkūrimo proga Vilniaus katedros aikštėje tradiciškai rengiama iškilminga karių rikiuotė ir paradas Gedimino prospektu, daugelis tradicinių renginių įvairiose Lietuvos kariuomenės įgulose neįvyko arba buvo pakeisti į pandemijos metu leidžiamus minėjimo būdus, laikantis kariuomenėje taikomų viruso prevencijos priemonių ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų.

Lietuvos kariuomenės diena minima lapkričio 23-iąją dieną. Ši diena siejama su Lietuvos Vyriausybės 1918 m. lapkričio 23 d. priimtu pirmuoju įsakymu dėl Lietuvos kariuomenės organizavimo. Šiais metais minime jau 102-ąsias Lietuvos kariuomenės, kurios ištakos siekia Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kariaunas, įsteigimo metines.

Lietuvos kariuomenės informacija.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės ir Alfredo Pliadžio nuotraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close