Organų donorus ir jų artimuosius globojančiam angelui „Gyvastis“ prašo paramos

Ką turėtume parašyti, kad Jūs iki galo perskaitytumėte šį tekstą? Šis kreipimasis pačia sunkiausia ir pačia jautriausia tema – tai finansinės paramos prašymas organų donorus globojančio angelo projektui paremti.

Šis tekstas apie padėką ir pagarbą mirusiems žmonėms ir jų artimiesiems, kurie paaukojo organus transplantacijai – suteikė galimybę gyventi kitiems. Jei tokių savo aplinkoje neturite, Jums bus sunku suprasti, tačiau pabandykite nors trumpam įsijausti į sunkiai sergančio ar tokį žmogų slaugančiojo situaciją, kai vienintelė galimybė pasveikti – sulaukti organo transplantacijos.

Apie Angelo idėją

Žmonės, gyvenantys su transplantuotu organu, savo gelbėtoją, suteikusį galimybę gyventi, prisimena visada, tačiau iki šiol Lietuvoje nebuvo vietos, kuri simbolizuotų nepaprastus žmones – organų donorus, išgelbėjusius šimtų žmonių gyvybę, kur galima būtų ateiti ir tarsi pabūti su brangiu žmogumi – sukalbėti maldą, padėkoti.

Tokias organų donorų atminties vietas turi ir kitos šalys: žmonės, kurie jaučia dėkingumą savo donorui, ieško būdų, kaip įprasminti žygdarbio vertą poelgį – organų donorystę. Kito būdo padėkoti mirusiems nėra, todėl pagarba ir dėkingumas būtent taip ir išreiškiama – įrengiant atminties vietą.

Organų donorus globojantis angelas jau nusileido Angelų kalvoje, kuri yra Trakų rajone Būdos kaime. Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ nariai džiaugiasi, kad jau yra vieta, įprasminant kilnų žmonių poelgį: „Angelas jau pastatytas, tačiau už šį paminklą vis dar esame skolingi 1400 eurų, suaukota 2320 eurų. Iš viso Angelo projektas kainavo 3720 eurų. Daug darbų, siekiant turėti visiems mūsų nariams šventą vietą, padaryta neatlygintinai. Tačiau yra dalykų, už kuriuos turime sumokėti, – su tokiu prašymu kreipiasi asociacijos prezidentė Aušra Degutytė. – Didžiąją dalį lėšų suaukojo mūsų asociacijos nariai, artimieji, draugai, geraširdžiai, pritariantys donorystės įprasminimui. AČIŪ visiems aukojusiems!“

Pastatyti paminklą mintis kilo kunigui Jonui Sakalauskui, kuriam prieš keletą metų buvo atlikta inksto transplantacija. Vienai iš Angelų kalvos įkūrėjų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentei daktarei Lolitai Jolantai Piličiauskaitei. Šią mintį padėjo įgyvendinti medžio skulptorius Algimantas Sakalauskas – donorus sergintis angelas rado vietą šioje kalvoje. Ąžuolinis Angelas simboliškai globoja visus organų donorus, kurių organai išgelbėjo gyvybę, suteikė sveikatos – ant jo simbolinių sparnų dėkingumo žodžiai išrašyti aštuoniasdešimčia kalbų: „Organų donorystei nėra tautybės, valstybių sienų, nes nėra sienų gerumui, atjautai ir maldai“, – sako „Gyvasties“ prezidentė Aušra Degutytė, primindama, jog ir užsienyje gyvenančių donorų organai transplantuojami mūsų šalies gyventojams. Pagarbos ir padėkos jie taip pat nusipelno.

Angelo atidengimo ceremonijoje dalyvavę gyvastiečiai, jų šeimų nariai dėkojo donorų kilnų darbą įprasminančia vieta. Pacituosime Manigirdą, kurio žmona gyvena su transplantuotu inkstu: „Dėkingumas ir meilė verčia daužytis širdį krūtinėje. Tai patys nuoširdžiausi jausmai, kurie visus užliejo. Vieno žmogaus nutrūkęs kelias davė pradžią kito žmogaus keliui – jo kryžkelėms, vingiams, atsišakojimams. Recipientas, gavęs organą, ne vienas įsijungia į šį kelią – eina juo kartu su savo artimaisiais, draugais, kuriuos pradžiugina didžiulė dovana jų mylimam žmogui. Ačiū donorams ir jų artimiesiems. Netekties skausmą viršija džiaugsmas, kurį suteikia mums mūsų artimieji, galintys džiaugtis gyvenimu“.

Lietuvos asociacija „Gyvastis“ nuoširdžiai prašo prisidėti lėšomis organų donorus ir jų artimuosius globojančio Angelo projektui.

Visų, kuriems priimtina donorystės idėja, „Gyvastis“ prašo prisidėti paremiant Angelo projektą.

Lietuvos asociacijos „Gyvastis” sąskaita – LT847044060001492289, AB SEB bankas.

Mokėjimo paskirtis: ANGELAS

Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ parengta informacija (Danos Buinickaitės nuotrauka)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close