Konservuotos daržovių mišrainės – naudingos ir maistingos: 2 idėjos daržo gėrybėmis mėgautis visus metus

Jars with variety of pickled vegetables. Preserved food

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių neįsivaizduojamas tradicinis lietuviškas stalas. Tačiau prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo mėgautis ne tik šviežių daržo gėrybių salotomis, bet ir išbandyti konservavimo privalumus. Šis mišrainių gamybos būdas – naudingas bei maistingas, o rezultatas stebina skoniu. Todėl B. Baratinskaitė dalijasi pora tokių patiekalų gamybos idėjų, kurios ilgai leis gardžiuotis rudens derliumi.

Gausu ir vitaminų, ir mineralų

Konservavimas apsaugo daržoves nuo gedimo, o netgi termiškai apdorotos jos nepraranda savo maistingumo bei naudos sveikatai. Tačiau apie tai kalbanti B. Baratinskaitė pabrėžia: norint tokio teigiamo rezultato, svarbu daržo gėrybes tinkamai konservuoti.

„Neretai konservavimas neįsivaizduojamas be acto marinatų, didelio kiekio cukraus ar druskos. Tačiau šiuos produktus reiktų rinktis saikingai ir atsakingai. Cukrų bei druską naudoti mažais kiekiais, įprastą actą keisti sveikesniu obuolių ar pagamintu iš kitų vaisių. Taip pat patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves. Taip jos išsaugos gerąsias savybes, o daržo gerybes pakaitinus iki aukštos temperatūros, žus didžioji dalis žalingų mikroorganizmų“, – apie konservavimo ypatumus kalba B. Baratinskaitė.

Pasakodama apie termiško apdorojimo privalumus, maisto gamybos ekspertė nesutinka su dažnai girdima nuomone, esą konservuojamos daržovės praranda visus vitaminus ir turimas naudingas medžiagas. Šis įsitikinimas, anot B. Baratinskaitės, tėra mitas. 

„Nors kaitinimas sumažina C vitamino kiekį daržovėse du kartus, šio elemento visgi išlieka ir pakanka. Iš kitos pusės, morkų ir pomidorų naudingosios savybės po terminio apdorojimo tik pagerėja. Organizmui reikalingas medžiagas pasisaviname šias daržoves valgydami konservuotas, o ne šviežias. Konservuojant nekinta ir naudingų mineralų, kurių rudens derlius gausus, savybės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Ligų prevencijos bei sveikatos šaltinis

Konservavimą B. Baratinskaitė vadina puikia kulinarine tradicija, kuriai Lietuvoje sudarytos pačios palankiausios sąlygos. Anot pašnekovės, rudenį derlius – gausus ir įvairus, o daržuose auga vitaminų, mineralų, antioksidantų bei kitų organizmui naudingų medžiagų turtingos daržovės.

Savo ruožtu „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, jog šių gėrybių net nebūtina auginti savarankiškai.

„Šviežių bei skanių daržovių, kurių auginimu kruopščiai rūpinamasi, galima rasti „Maximoje“ visus metus. Skiriame didžiulį dėmesį bendradarbiavimui su ūkininkais bei tiekėjais, todėl mūsų parduotuves pasieka tik atsakingai prižiūrėtas, atrinktas ir kokybiškas rudens derlius. Savo klientams taip pat siūlome įsigyti jau paruoštų gardžių konservuotų mišrainių, kurios tapo neatsiejama tradicinio lietuvių stalo dalimi“, – teigia E. Dapkienė.

Tuo metu B. Baratinskaitė, paklausta, kokios daržovės pačios maistingiausios savos gamybos minėtam patiekalui, tikina, jog pasirinkimas – ypač platus.

„Be populiarių morkų ir pomidorų konservuotų mišrainių galima rinktis burokėlius. Tai sveikatai ypač naudinga daržovė, turinti daugybę vitaminų, valanti inkstus, gerinanti smegenų veiklą bei nuotaiką, širdies darbą, mažinanti viršsvorį. Dauguma gerųjų savybių pasižymi ir cukinijos, kurios ne tik reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, bet ir saugo regėjimą. Kita daržo pažiba – paprikos: šios daržovės ir be galo skanios, ir reguliariai valgomos mažina vėžio bei širdies ligų riziką“, – naudingąsias savybes vardija maisto gamybos ekspertė.

Gardžios ir lengvai pagaminamos mišrainės

Ieškantiems konservuotų daržovių mišrainių idėjų, B. Baratinskaitė siūlo itin lengvus receptus. Jais vadovaujantis galima pagaminti tiek gardžius užkandžius, tiek garnyrus, tiek ir kitų patiekalų ingredientus.

Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 700 g įvairių spalvų paprikų, 2 kg nedidelių cukinijų, 500 g aštraus pomidorų padažo, 150 g cukraus, 250 ml aliejaus, 120 ml obuolių acto, 2 valgomųjų šaukštų druskos.

Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį. Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais. Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps. Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

„Šis patiekalas – tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Tradicinė morkų ir obuolių mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 2 kg morkų, 1 kg obuolių, 500 g svogūnų, 400 ml aliejaus, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos.

Morkas nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą su vandeniu. Į jį įberkite šaukštą cukraus, išmaišykite, užvirinkite ir paverkite apie 5–7 minutes. Morkas nusunkite, nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti. Pakepinkite svogūnus, sudėkite stambiai tarkuotus obuolius, patroškinkite 5 min. Į puodą sudėkite morkas, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų, troškinkite iki 15 min. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius bei sandariai uždarykite.

„Šis garnyras puikiai tiks prie žuvies, todėl artėjančios žiemos šventės – puikus metas atidaryti indelius ir mėgautis mišraine. Tačiau ją galima valgyti net nelaukiant ypatingos progos. Mišrainė, pavyzdžiui, puikiai tinka tepti ant duonos ir gardžiuotis“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.

Jars with variety of pickled vegetables. Preserved food

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close