VRK primena: politinė reklama turi būti skleidžiama teisėtai

Artėjant Seimo rinkimų išankstinio balsavimo laikotarpiui Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sulaukia vis daugiau pranešimų apie pastebėtus galimus neteisingai skleidžiamos politinės reklamos atvejus.

Informuojame, kad vadovaujantis Seimo rinkimų įstatymu, rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu ir balsavimo iš anksto metu jokių vaizdinių ir garsinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.  

VRK ragina atkreipti dėmesį, kad šiemet, stengiantis išvengti koronaviruso pandemijos plitimo, Lietuvos miestų savivaldybės įrengė papildomas balsavimo vietas ne tik savivaldybių pastatuose, todėl minėto įstatymo nuostatos galioja ir išorinei rinkimų agitacijai šalia papildomų balsavimo vietų. Jokios išimtys rinkimų agitacijos draudimui nenumatytos.

Visą balsavimo iš anksto vietų sąrašą galite rasti čia – https://bit.ly/3iiltQU

VRK primena, kad politinė reklama turi būti teisės aktų nustatyta tvarka pažymėta, nurodant lėšų šaltinį, ir aiškiai atskirta nuo kitos skleidžiamos informacijos. Draudžiama skleisti politinę reklamą pirmame periodinio spaudos leidinio puslapyje. Taip pat politinė reklama yra draudžiama, jeigu jos skleidimas prieštarauja Konstitucijai ir kitiems įstatymams.

Pagrindinis rinkimų organizatorius įspėja, kad įrengti ir skleisti išorinę politinę reklamą draudžiama:

 ant statinių, kuriuose veikia valstybės valdžios, teisėsaugos, kitos valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos;

 valstybės ar savivaldybių įmonėms priklausančiose viešojo transporto priemonėse ir ant jų, išskyrus atvejus, kai reklamos plotai ar vaizdo transliavimo įrenginiai priklauso ar yra perduoti naudotis tretiesiems asmenims, kuriems valstybės ar savivaldybių įmonės negali daryti tiesioginio ar netiesioginio lemiamo poveikio;

 automobilių keliuose ir jų sanitarinės apsaugos zonose, taip pat gatvėse ir prie jų, jeigu ji gali užstoti technines eismo reguliavimo priemones, kelio ženklus, pabloginti matomumą, akinti eismo dalyvius, atitraukti jų dėmesį ir taip kelti pavojų eismo dalyviams, taip pat draudžiama naudoti reklamą, imituojančią kelio ženklus;

 ant skulptūrų ir paminklų;

 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa;

 neturint žemės, statinių ar kitų objektų, ant kurių ar kuriuose ji įrengiama, savininko sutikimo.

Išorinė politinė reklama saugomose teritorijose ir nekilnojamosiose kultūros vertybėse, taip pat jų teritorijose leidžiama tik suderinus su valstybės įstaiga, atsakinga už kultūros vertybių apsaugą, ir saugomos teritorijos steigėjo įgaliota įstaiga.

Pareiga nuimti išorinę politinę reklamą iki prasidedant įstatymų nustatytam laikui, kai rinkimų agitacija draudžiama, tenka išorinę politinę reklamą paskelbusiam asmeniui.

Asmenys, pažeidę nustatytus išorinės politinės reklamos įrengimo ir skleidimo tvarkos reikalavimus, atsako įstatymų nustatyta tvarka.

VRK primena, kad rinkimų agitacija, nepaisant jos būdų, formų ir priemonių, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios, t. y. nuo 2020 m. spalio 10 d. 1 val., ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, kuri iškabinta iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui ir kurios pašalinimas susijęs su sudėtingais veiksmais.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu ir balsavimo iš anksto metu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido VRK) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa, ir pastate, kuriame balsuojama tik balsavimui sudarytuose specialiuose balsavimo.

VRK ragina pilietiškus žmones, pastebėjusius galimus rinkimų įstatymų pažeidimus, pranešti trumpuoju numeriu 1855, el. paštu rinkim@vrk.lt arba bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close