Gegužės mėnesį keletą savaičių Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centre vyko EBRU meno terapijos užsiėmimai suaugusiesiems ir vaikams. Juos vedė centro užimtumo specialistė Laura Bisikirskienė.

Ebru – viena iš tradicinių islamo-turkų meno rūšių. Tai piešinys, specialiais dažais kuriamas ant jūros dumbliais sutirštinto vandens, po to jis perkeliamas ant popieriaus. Meno terapijos užsiėmimus vedusi Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centro užimtumo specialistė Laura Bisikirskienė teigia, kad ebru – ne vien menas. Šiame metode susitinka trys stiprūs sielos gydytojai – vanduo, spalvos ir judesys. Vanduo žmogų veikia raminamai, o abstraktūs, tarsi savaime gimstantys spalvoti kūriniai pašalina piešti nepratusiųjų nerimą suklysti. Tai viena iš pagrindinių sąlygų, leidžiančių šią techniką naudoti kaip terapiją įvairioms amžiaus grupėms.

Stebėdama savo klientų reakcijas, susižavėjimą Laura sako supratusi, jog tai gali būti puiki terapijos priemonė bet kam: ir žmonėms, norintiems tiesiog atsipalaiduoti, ir kamuojamiems dvasinių ar savivertės problemų, ir vaikams, turintiems dėmesio sutelkimo, išlaikymo ar elgesio sunkumų.

Dviejuose meno terapijos užsiėmimuose dalyvavo Prienų bendruomenės klientai, dalyvaujantys integracijos į darbo rinką projekte. Nemokantieji piešti baiminosi, kad jų pastangos bus bergždžios, nieko iš to neišeis. Tačiau pabandę pajuto begalinį norą tapyti vėl ir vėl. Kūrybos dinamiškumas, nuolat besikeičiantis vaizdas juos skatino sužinoti, kas bus toliau, eksperimentuoti. Naudojant tapybos ant vandens techniką, puikus rezultatas visuomet yra garantuotas. Save vertinusieji kaip neturinčius meninių gabumų buvo nustebinti to, ką pamatė piešinį perkėlę ant popieriaus. Be to, jie teigė pajutę didelį malonumą, fizinį ir psichologinį atsipalaidavimą, patyrę kūrybinį džiaugsmą.

Piešimą ant vandens ypač mėgsta vaikai

Bendradarbiaujant „Revuonos“ vidurinei mokyklai ir Prienų bendruomenei, Vaikų dienos užimtumo centre buvo organizuota socialinio gerumo akcija – meno terapijos užsiėmimai „Revuonos“ vidurinės mokyklos specialiojo ugdymo skyriaus mokiniams, taikant ebru meno metodus. Užsiėmimus vedė Vaikų dienos užimtumo centro užimtumo specialistė L. Bisikirskienė ir „Revuonos“ vidurinės mokyklos specialiojo ugdymo skyriaus socialinė pedagogė Auksė Grižaitė.

Per keturis užsiėmimus ebru technika ant vandens turėjo galimybę piešti daugiau nei trisdešimt vaikų. „Kadangi tai yra meno terapijos užsiėmimas, jis prasideda teoriniu įvadu apie šį meną, jo ištakas ir taikymą. Palaipsniui stengiamasi sužadinti vaiko vaizduotę, pokalbiu raginama atsipalaiduoti, išlaisvinti savo jausmus, mintis. Užsiėmimo pabaigoje reflektuojame, pasidaliname savo jausmais“, – pasakojo užimtumo specialistė L. Bisikirskienė.

Anot Lauros, greitai gaunamas rezultatas nesukelia nuobodulio, nereikalauja didelių pastangų, darbas atliekamas iki pabaigos. „Pradžioje dažniausiai vaikas sako: „Nemokėsiu, nieko nebus“. Norėdama padėti, uždedu savo ranką ant jo rankos ir jaučiu, kaip jis tarsi priešinasi, veda savo keliu, net jėgą jaučiu – taip vaikas nori piešti. Pabaigoje visi būna pripildyti dvasingumo“, – teigė pašnekovė.

Ebru menas ir yra unikalus tuo, kad leidžia kiekvienam įsitraukti į kūrybinį procesą, panirti į meditaciją ir visiškai atsipalaiduoti, išlieti savo emocijas.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close