Greitieji kreditai: kada geriau nesiskolinti?

Greitieji kreditai yra tapę viena populiariausių finansinių paslaugų, greta įprastų vartojimo paskolų, lizingo ir kredito kortelių. Viena šią minutę šimtai tūkstančių žmonių turi sudarę vieną ar kelias sutartis su greitųjų kreditų bendrovėmis. Bendras skaičius žmonių, kada nors turėjusių įsipareigojimų šioms įmonėms, be abejo yra nepalyginamai didesnis.

Ir visai nenuostabu, kad greitieji kreditai turi tokią didžiulę paklausą: jie yra ko gero patogiausias kada nors egzistavęs būdas pasiskolinti pinigų. Su jų pagalba savo piniginę (o tiksliau banko sąskaitą, nes paskolų grynais beveik niekas nebeišduoda) galima papildyti akimirksniu. Net iki tol neturėjus jokių santykių su bendrove, užsiregistruoti, patvirtinti savo tapatybę ir pateikti prašymą paskolai gauti galima vienos valandos bėgyje. Įprasta, kad per tą patį laiko tarpą sulauksite ir bendrovės atsakymo į jūsų prašymą, o teigiamo atsakymo atveju – netrukus gausite ir pinigus į savo sąskaitą.

Vėliau viskas tampa dar paprasčiau, nes kai kurios bendrovės nuolatiniams savo klientams leidžia pasiskolinti tiesiog telefonu. Tai turėtų pakankamai gerai paaiškinti greitųjų kreditų patrauklumą.

Bet su tokiu patrauklumu ir kreditų išdavimo paprastumu ateina ir tam tikros rizikos. Tinkamai šių rizikų neįvertinę žmonės labai greitai gali paskęsti skolose, kur vieną greitąjį kreditą veja kitas arba juos pakeičia nuolat kapsintys delspinigiai, o šio proceso kulminacija – susitikimas su antstoliais.

Tai pati nemaloniausia situacija, tačiau jos gali nebūti jūsų gyvenime, jei tinkamai įvertinsite rizikas, kurias gali sukurti greitieji kreditai. Nes nepamirškite, kad greitųjų kreditų suteikiami privalumai turi savo kainą: didžiausią palūkanų normą rinkoje. Būtent tai labiausiai nulemia visas finansines negandas, kurios yra susijusios su greitųjų kreditų kontraktais. Norite išvengti tokių neigiamų pasekmių? Tuomet nesiskolinkite, jei esate pastatyti į kurią nors iš žemiau pateiktų padėčių.

Nesiskolinkite, kai neturite stabilaus darbo

Tai nėra visiškai universali taisyklė, nes net ir žmonės, kurie neturi pastovaus darbo savo pajamas gali gauti kitais kanalais: iš verslo, individualios veiklos, rentos ar pan. Tačiau tokios pajamos labai dažnai yra nestabilios, nes yra susijusios su nuolatos besikeičiančiomis sąlygomis. Todėl nebent turite tikrai stabilias ir/arba dideles pajamas, kurios nėra susijusios su nuolatiniais darbo santykiais, bandykite išvengti greitųjų kreditų. Jei pasiskolinti vis tiek yra būtina, pabandykite rinktis mažiau patogias, bet pigesnes alternatyvas.

Nesiskolinkite, kai turite daug skolų

Idealiame pasaulyje šito net nereikėtų aiškinti. Jei turite daug skolų – venkite skolintis papildomai. Tačiau realybė yra tokia, kad tūkstančiai žmonių turi bent kelis įsipareigojimus ir nebūtinai tam pačiam kreditoriui. O susidūrus su problemomis juos dengiant yra bandoma su ugnimi kovoti ugnimi: teikiami prašymai papildomiems kreditams gauti.

Jei tikrai susidūrėte su nepataisomomis problemomis, griebkitės ne daugiau greitųjų kreditų, o jų refinanansavimo. Greituosius kreditus galima nesunkiai refinansuoti: sudarius tokį kontraktą visi jie yra sujungiami į vieną, perkeliami pas refinansavimą teikiantį kreditorių, o jų grąžinimo grafikas yra pritaikomas pagal kliento poreikius, sukuriant kuo geresnes galimybes kreditą grąžinti ir išvengti nemokumo bei sutarties perdavimo antstoliams.

Nesiskolinkite, kai ekonomika nėra stabili

Mūsų gyvenimus labai įtakoja makro veiksniai. Tai yra tokie dalykai, kuriems mes turime mažai įtakos. Šalies ar net globalios ekonomikos būklė yra vienas iš tokių veiksnių. Jei ekonomika nėra stabili ir įvairūs rodikliai rodo nuosmūkį, recesiją ar net krizę, turėkite omenyje, kad tai gali tiesiogiai paveikti ir jus. Net ir pastovi darbo vieta ar stabilios pajamos negali būti garantuotos, kai svyruoja ekonomika.

Apie ekonomikos stabilumą galite spręsti iš ekspertų komentarų, akcijų biržos rodiklių ar kitų šalių ekonominės padėties. Jei matote, kad egzistuoja tikimybė ekonomikos sulėtėjimui artimiausiu metu – venkite sudaryti bet kokius kontraktus, kurie jus finansiškai įpareigotų.

Nesiskolinkite, jei nesate tikri dėl savo sugebėjimų valdyti finansus

Net ir visiems makro rodikliams esant puikioje padėtyje ir jums gaunant stabilias pajamas iš pastovios darbo vietos, greitasis kreditas vis tiek gali būti netinkamas sprendimas. Net ir prie tokių sąlygų jis gali padaryti didelės žalos, jei nemokėsite valdyti savo finansų ir tinkamai jų susiplanuoti.

Galima ignoruoti savo nemokėjimą valdyti savo pinigus, kai neturite įsipareigojimų. Tuomet jūsų gebėjimų trūkumas nepadarys didelės neigiamos įtakos jūsų finansams. Tačiau greitasis kreditas yra įsipareigojimas, kurį reikia vykdyti nuolatos, o tai reikalauja gebėjimo planuoti savo pinigų srautus. Neturit šio gebėjimo, net ir prie geriausių sąlygų gali kilti keblumų dengiant savo skolas.

Viena iš gerų jūsų gebėjimų valdyti finansus indikacijų yra asmeninė kredito istorija, kuri parodo kaip gerai jums lig šiol sekasi tvarkytis su įvairiais įsipareigojimais: sąskaitomis, mokesčiais ir pan. Venkite greitųjų kreditų, kai jūsų kredito istorija yra bloga arba kai nesate užtikrinti dėl savo gebėjimų planuoti finansus (pvz. jei niekada nesiseka sukaupti bent kiek santaupų).

Įvertinę savo finansinę situaciją, pajamų stabilumų, makroekonominę padėtį bei išmokę bent šiek tiek planuoti ir valdyti savo finansus, labai ženkliai sumažinsite tikimybę, kad greitieji kreditai jums taps našta ar net pavirs įsiskolinimais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close