Dantų protezavimas: 10 dažniausiai klaidinančių mitų

Netekus nuosavų dantų gyvenimas gali apkarsti, kadangi ne tik nepavyksta tinkamai sukramtyti maisto, tačiau ir nebesinori šypsotis, atsiranda socialinė distancija. Džiugu, kad šiuo metu dantų susigrąžinimo alternatyvų – daug. Viena iš jų – dantų protezavimas, kuris linksniuojamas vis rečiau. Paprasčiausiai atsiradus implantacijai – protezai tapo atgyvena, tačiau ar tikrai jie tokie turėtų būti? Juk kaina – mažesnė, tačiau dantys atrodo kaip natūralūs.

Pateiksime dažniausiai apie protezus pasitaikančius mitus ir paneigsime juos remdamiesi gydytojų rekomendacijomis.

1 mitas. Dantų protezavimas – skausminga procedūra.

Iki šiol gana gajus mitas, kad protezavimas yra skausminga ir nemaloni procedūra, tad kai kurie žmonės, kuriems būtini protezai – vengia jų. Juk tai tikras mitas! Šiais laikais odontologijos sferos technologijos yra plačiai išpuoselėtos kaip niekada, galiausiai, taikomi nuskausminimo būdai, kurie leidžia mėgautis odontologo paslaugomis tarsi SPA.

Jeigu pacientas pageidauja – papildomai galima tepti dūrio vietą, kur bus suleidžiami nuskausminamieji. Tokiu atveju ne tik pati procedūra, tačiau ir pasiruošimas jai – bus visiškai be jokio diskomforto. Lygiai taip pat ir po procedūros – neteks justi nemalonaus dirginimo, kuris gali sukelti diskomfortą.

2 mitas. Dantų protezavimas trunka labai ilgai.

Kitas gana gajus mitas, kad pati procedūra trunka labai ilgai, tad reikia paskirti nemažai laiko, lankytis nuolatos pas specialistą, net tenka imti neapmokamų atostogų iš darbo. Vėlgi, paneigti geriausiai gali tie, kurie jau naudojosi protezavimo paslaugomis. Sakyti, kad tai reikalauja labai daug laiko – nebūtų tikslu, kadangi kiekvienas gydytojas yra suinteresuotas, kad pacientas kuo greičiau gautų reikalingas paslaugas.

Daugiausia dėmesio reikia skirti pačiam pirmam protezavimo etapui, kadangi jo metu nušlifuojami dantys, o tai reikalauja kruopštumo.

Kadangi protezuojant dantis dirba ne vienas specialistas, tačiau visa komanda – džiugina ne tik rezultatai, tačiau ir efektyvi eiga. Kiekvienas specialistas atsakingas už tam tikrą etapą, jo procedūras, tad ir dirba našiai, kad pacientas galėtų kuo greičiau mėgautis nuostabiais dantukais.

3 mitas. Protezavimo paslaugos reikalingos tik vyresnio amžiaus asmenims.

Verta paminėti ir patį gajausią mitą, kuris yra susijęs su dantų protezavimu – amžių. Taip, tam tikra prasme natūralu, kad jaunesni, kurių dažniausiai finansinės išgalės yra didesnės – renkasi implantaciją, kadangi ji suteikia galimybę džiaugtis kur kas natūralesniais dantukais. Tačiau ir protezai, tikrai, nėra skirti tik seneliams, kaip kad buvo iki šiol.

Reikia suprasti, kad technologijos labai pakito nuo tų laikų, kai seneliai dažnai naktimis išsiimdavo protezus ir laikydavo juos greta lovos stiklinėje. Šiuo metu gaminami iš geros kokybės, natūraliai atrodantys ir fiksuojantys protezai, kurie pateisina ir jaunesnio amžiaus asmenų lūkesčius.

4 mitas. Protezai – tik estetikai.

Dantų netekimas yra didelė problema, kuri aktuali ne tik dėl estetikos, nes šypsotis ir kalbėti dažniausiai norisi mažiau, tačiau ir dėl funkcionalumo. Netinkamas sąkandis, kuris atsiranda netekus dalies dantų, gali sukelti problemas visam žmogaus organizmui. Taip pat tose vietose, kur nėra dantų, dažniausiai kaupiasi daugiau apnašų, tad reikalinga atidesnė dantų higiena. Tinkamai ja nepasirūpinus atsiranda dantenų uždegimai, kurie ne tik kelia skausmus, tačiau ir pavojų likusiems dantims.

Jeigu dar turite dalį dantų – tokiu atveju esantys burnoje turi dirbti „našiau“, kad atliktų kramtymo funkciją ir už tuos, kurių netekote. Tuomet  jie greičiau dėvisi, o ir maistas dažniausiai ne taip gerai sukramtomas.

Galiausiai, tose vietose, kur nėra dantų – irsta žandikaulio kaulas. Tai dažniausiai paskatina kur kas greitesnį veido formos „nykimą“ – jis atrodo tarsi apkritęs.

5 mitas. Tai tik laikinas dantų netekimo sprendimas.

Vėlgi, dažniausiai nuomonė apie protezų laikinumą dažniausiai siejama su senojo modelio dantimis, kurie tarnavo kur kas trumpiau. Šiuo metu technologijos labai pažengusios į priekį, tad net ir protezai atrodo natūraliai kaip kad tikri dantys. Protezavimas gali būti viso gyvenimo procedūra, kuri leis Jums be jokio papildomo vargo džiaugtis nuostabiais dantimis, kurie tinkamai atlieka jiems skirtą funkciją.

6 mitas. Teks atsisakyti dalies maisto produktų.

Aukštos kokybės technologijos padeda pagaminti labai geros kokybės dirbtinius dantis, kurie užtikrins patogų kramtymą ir tuo pačiu stabilumą. Nebijokite, net ir su šio tipo dirbtiniais dantimis kasdieninis patiekalų valgymas nebus komplikuotas, svarbiausia, kad įkasite ir tokius produktus, kurie atrodo labai kieti. Valgykite drąsiai riešutus, žalias bulves, kitus produktus, kurie pasižymi kietumu. Dantims tai – netenka.

7 mitas. Protezams reikalinga didelė priežiūra.

Dantų protezavimas džiugina ne tik natūraliai atrodančiais dantimis, tačiau tokiais, kurie nereikalauja jokios ypatingos priežiūros. Valykite du kartus per dieną, kaip ir nuosavus dantis, žinoma, būtinai naudokite burnos skalavimo skystį, kuris yra skirtis minkštųjų apnašų pašalinimui. Kuo daugiau dėmesio dantukams skirsite – tuo jie bus gražesni.

Taip pat nepamirškite, kad reikalingas apnašų valymas ne tik nuo dantukų, tačiau taip pat ir liežuvio, žandukų.

8 mitas. Protezai atrodo nenatūraliai.

Net kelis kartus minėjome, kad protezavimas suteikia galimybę džiaugtis natūraliai atrodančiais dantimis, kurie beveik nesiskiria nuo tų, kurie yra iki šiol buvo žmogaus burnoje. Žinoma, protezų tipų yra daug, tad kol vieni atrodo natūraliau, kiti, savo išvaizdoje, yra išlaikę šiek tiek dirbtinumo. Čia jau kiekvieno asmens pasirinkimas rinktis tai, kas jam labiausiai tinka.

9 mitas. Protezavimas – tik dantų grupei.

Kadangi daugeliui žmonių protezavimas neatrodo labai aiškus, natūralu,  kad iki šiol dažnai galvojama, kad tai tik visam dantų grupės atkūrimui reikalinga procedūra. Tai nėra tiesa. Dantų protezavimas puikiai tinka tiek grupėms, tiek pavieniams dantims. Iš specialios keramikos masės gaminami dantys puikiai prisitaiko prie kitų, burnoje dar esančių dantukų, nekelia jokio diskomforto – atrodo natūraliai. Nesvarbu, kiek Jums dantų trūksta – protezavimas yra puikus pasirinkimas funkcionalios dantų ertmės susigrąžinimui.

10 mitas. Dantų protezai – išimama plokštelė.

Dantų protezavimo paslauga dažniausiai rekomenduojama asmenims, kurių dantų audiniai yra pažeisti. Žinoma, ir tokiu atveju, kai natūralūs dantys jau nebėra funkcionalūs, jų nebeverta tvarkyti plombos pagalba. Tuomet ši procedūra – puikiai pasiteisina, juolab, tinka bet kurių dantų sugrąžinimui: priekinių, šoninių ir krūminių (tiesa, ne protinių, kadangi jie ir taip dažnai specialiai išraunami, nes kelia dažnas burnos ertmės problemas).

Tai nėra tik paprasta plokštelė, dantys tikrai neiškris tuomet, kai kalbate arba šypsotės. Tai yra Jūsų naujieji dantys ir, patikėkite, džiaugsitės, kad nusprendėte protezuoti dantis, kadangi jie Jums tarnaus daugelį metų, o atrodys – tarsi nuosavi.

Tai yra dažniausiai pasitaikantys mitai, tačiau siūlome jais netikėti. Geriausia kreiptis į kliniką, kurioje Jums bus atsakyta į visus klausimus, galėsite ramiai ruoštis procedūrai, kuri padės susigrąžinti nuostabią šypseną.

Daugiau informacijos: https://privatipraktika.lt/paslaugos/protezavimas/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close