Tokios liūties niekas neatmena

Penktadienio pavakare protarpiais lijo daugelyje šalies vietų, vienur daugiau, kitur mažiau. Vasaros liūtis neaplenkė ir Prienų rajono bei Birštono savivaldybės kai kurių vietovių. Tačiau tokio lietaus, koks buvo Birštono savivaldybės Siponių, Puzonių, Matiešionių ir Žemaitkiemio bei aplinkiniuose kaimuose, net daug metų pragyvenę žmonės neatmena. Išardyti keliai kai kur visai nepravažiuojami, pievose nupjauto šieno pradalgės išplaukę, apsemtos daržovių ežios ir bulvių vagos.

–  Lijo gal kokią valandą. Bet taip lijo, kad atrodė, jog kažkas pila vandenį. Dar šiek tiek nugriaudėjo ir perkūnija. Po to išėjus į lauką pamačiau vos kyšančias iš vandens bulves. Jau pragyvenau daugiau kaip 80 metų, tačiau tokio lietaus dar nebuvau matęs, – pasakojo Siponių gyventojas Vytautas Gečionis, apžiūrinėdamas savo laukus.

Pavažiavus už buvusios Siponių mokyklos, šalia kelio stovintis vienišas stambus ąžuolas negailestingai paženklintas žaibo.

Vanduo nespėjo bėgti pro pralaidą, todėl srovė nuo kalnų ėjo per kelio viršų. Dėl to išsiplovė kelkraštis, liko tik asfaltuota dalis. 

– Siponyse vanduo kelio pralaidą per sudūrimą pramušė po asfaltu, todėl reikėjo imtis priemonių. Su miesto tvarkymo tarnybos direktoriumi Algirdu Kederiu nusprendėme, kad reikia atvežti skaldos ir sutvirtinti. Tą ir padarėme. Manau, kad reikės kviestis rangovus, kurie tiesė šį kelią, kad sutankintų gruntą, kad išvengtume tokių situacijų, – sakė Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, tuoj po liūties apsilankęs Siponyse.

Namuose šeštadienio rytą buvo įkalinta ir Sadauskų šeima – kelias taip išplautas, kad be traktoriaus išvažiuoti vargu ar įmanoma, o su lengvuoju automobiliu –  jokių galimybių…

Situacija miške irgi panaši – kelkraščiais iš aukštesnių vietų dar tebeteka vanduo, kai kurie keliukai išplauti, sunkiai išvažiuojami, žemesnėse vietose esantys plotai apsemti vandens.

Puzonių kelią netrukus ėmė tvarkyti Prienų kelių tarnyba, ir jau šeštadienį apie pietus buvo galima pravažiuoti. Tačiau Siponių kaimo kalnuose gyvenantys žmonės dar turės palaukti, kol bus suteikta pagalba.

Inga Juronytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close