Kazlų Rūdos kultūrinio turizmo vizijoje – unikalios „Slow city“ idėjos

Praėjusį šeštadienį Kazlų Rūdoje vyko unikalios kūrybinės dirbtuvės, organizuojamos asociacijos „Jaunoji Sūduva“, kuriose dalyvavo krašto bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir kultūros sektoriaus atstovai. Šios kūrybinės dirbtuvės yra neatsiejama „Jaunosios Sūduvos“ įgyvendinamo projekto „Kazlų Rūdos kutūrinio identiteto formavimas „Slow city“ kontekste“ dalis, iš dalies finansuojama Lietuvos kultūros tarybos bei Kazlų Rūdos savivaldybės lėšomis.

Šiuolaikinė visuomenė yra neabejotinai pavargusi nuo spartaus gyvenimo tempo, nuolatinio streso ir technologijų gausos, visame pasaulyje jau kurį laiką ieškoma būdų, kaip atitrūkti nuo skaitmeninio pasaulio, sustoti, lavinti visas penkias jusles ir tiesiog neskubėti. Kūrybinių dirbtuvių metu buvo gilinamąsi į pačios „Slow city“ idėjos esmę, nagrinėjama kultūrinio identiteto reikšmė, apibrėžtos Kazlų Rūdos krašto stiprybės, darančios ją išskirtinę Lietuvos ir pasaulio kontekste. Vėliau, vykstant darbui grupėse buvo dalinamsi idėjomis, kokiomis konkrečiomis priemonėmis vertėtų įgyvendinti lėtojo miesto idėją Kazlų Rūdos krašte. Mokymus vedė lektorė Henrieta Miliauskienė – aktyvi lėtojo judėjimo Lietuvoje propaguotoja, dirbanti žiniasklaidos, turizmo srityje, skaitanti pranešimus turizmo konferencijose, šalies pristatymo renginiuose Lietuvoje ir užsienyje.

Lėtasis judėjimas – Lietuvoje tai dar mažai girdėtas terminas, tačiau Europoje jau keletą dešimtmečių gyvuoja lėtojo maitinimo, lėtų pinigų, lėtojo vaikų auklėjimo, lėtojo miesto, lėtojo gyvenimo būdo idėjos ir jų koncepcijų įgyvendinimas. Visa lėtojo judėjimo esmė – vartoti tik tai, kas užaugo tame krašte, maistą gaminti iš to, kas žaliuoja tuo metu darže, prekes pirkti tik iš vietos ūkininkų ir paslaugų teikėjų, vaikus auklėti pagal natūralius jų poreikius, tiesiog gyventi ir mėgautis gyvenimu. Lėtojo turizmo ir keliavimo šalininkai ieško dar nepatirtų patirčių, dar negirdėtų istorijų, todėl jų žemėlapiuose atsiranda nauji maršrutai ir objektai. Juos domina to krašto, į kurį jie keliauja, savitumai. Jie nori patys viską išbandyti, pajusti, patirti. Lėtojo judėjimo šalininkai vadovaujasi keliomis pamatinėmis taisyklėmis, kurios gali būti artimos mums patiems, kurios gali padėti atrasti harmoniją kasdienybėje ir kūrybiškumą versle.

Kodėl lėtasis judėjimas svarbus Kazlų Rūdai? Kazlų Rūda išsiskiria savo autentika bei ramiu gyvenimo būdu, lyginant su didžiaisiais miestais. Čia puikus kraštovaizdis, daug gamtos ramybės, unikalių amatų bei smulkiųjų verslininkų. Taipogi, savivaldybės geografinė padėtis patogi turizmo plėtojimui – mažas atstumas nuo didžiųjų miestų, o geležinkelis Rail Baltica yra jungiamoji trąsa tarp rytų ir vakarų Europos: iš čia galima pasiekti net Krasnojarską rytuose ar Lisaboną vakaruose. Turime vieną didžiausių girių savo teritorijoje, o mūsų miškai tinkami pramoginei poilsinei rekreacijai ir turizmui. Aptinkamas retas karinis paveldas – karinis aerodromas, Brežnevo bunkeris, sovietų generolų vila bei kareivinės, partizanų bunkeris. Savivaldybė išsiskiria ir netradicinio švietimo sistema – Kardokų gamtos mokykla bei Valdorfo progimnazija. Čia taip gausi vietos produktų pasiūla bei gerai išvystytas kaimo turizmo sodybų tinklas.

Po mokymų vyko suvalkietiškų patiekalų degustacija – ragauti tradiciniai suvalkietiški patiekalai: duonos sriuba, kropeliai, dalyviai vaišinosi vietos šeimininkių kepta duona bei spaustais sūriais, skanavo suvalkietiškus mėsos gaminius.

Kazlų Rūdos verslininkų klubo pirmininkė Lina Brusokienė mielai dalinosi įspūdžiais apie įvykusias dirbtuves: „Jei reikėtų rasti žodį, kuris apibūdintų mano gyvenimo būdą – tai būtų greitis. Lėtumas man yra prabanga: reta, sunkiai prieinama ir labai branginama. Iki šiol neteko girdėti, kas yra  Slow city filosofija. Džiugu, kad ši idėja gvildenama mūsų mieste. Tai nebus lengvas kelias, bet prabangą kuriame mes patys“, šypsojosi verslininkė.

Po visą dieną trukusių mokymų, buvo nuspręsta, jog šios kūrybinės dirbtuvės – tai tik gražaus kelio ir bendrystės pradžia, kuriant vieningą bei kryptingą Kazlų Rūdos krašto identitetą, todėl neabejotinai visuomenė bus kviečiama ir į tolimesnius darbinius susitikimus, siekiant kurti patrauklų Kazlų Rūdos veidą ne tik čia gyvenančiam, bet ir atkeliaujančiam asmeniui.

Asociacijos „Jaunoji Sūduva“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close