„Rožių diena muziejų nakčiai“ (GALERIJA)

Skaisčią ir saulėtą gegužės 17-ąją, Tarptautinės muziejų dienos išvakarėse, Prienų krašto muziejus pakvietė visuomenę į renginius „Rožių diena muziejų nakčiai 2013“. Idėją paminėti Tarptautinę muziejų dieną kitaip, t. y. rožių sodinimo akcija, rankdarbių paroda ir kitais įdomiais renginiais, pasiūlė Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos (LSDMS) narės, sulaukusios Krašto muziejaus pritarimo ir palaikymo.

Nuo ryto Prienų krašto muziejaus kiemelyje įsikūrė mini dirbtuvėlės „Močiutės seklyčia sugrįžta“. Jose galima buvo pasimokyti senųjų amatų. Įvairių amatų mokė audėjos – jiezniškės Bronė Urlikienė, Ona Norkūnienė, Genovaitė Zaparackienė, kiaušinių margintojos – Stasė Bendaravičienė, Eugenija Margelevičienė, muziejininkės Marija Šniokienė, Ernesta Juodsnukytė, Irutė Seselskienė, Jovita Každailienė, Snieguolė Ditkevičienė. Be audimo ir kiaušinių marginimo, norintieji galėjo pasimokyti juostų pynimo, vilnos vėlimo, žvakių liejimo ir kitų amatų.

Jau nebe pirmą kartą Krašto muziejaus lankytojus ir svečius pradžiugina fotografo Jono Paršeliūno darbų parodos. Šįkart muziejuje vieši paroda „Kai bitelė žiede“, kurią autorius skyrė Motinai, Močiutei, Moteriai. Į parodos pristatymą atvyko ir pats fotografijų autorius. Jis padėkojo direktorei Lolitai Batutienei ir vyr. muziejininkei Anelei Razmislavičienei už pasiūlymą parodą eksponuoti Prienų krašto muziejuje.

Fotografijose užfiksuotos akimirkos, kaip bitutės renka nektarą nuo pačių įvairiausių vasaros gėlių žiedų. Reikėjo nemažai pievų išbraidyti, sodų išvaikščioti, gėlių darželių apeiti. Negana to, reikėjo pagauti tą momentinį akimirkos žavesį! „Tai yra maloniausia, ką sutvėrėjas sukūrė mus supančioje aplinkoje“, – pristatydamas spalvingą parodą kalbėjo fotografas.

Parodos pristatymą papuošė Prienų parapijos namų kūrybinis sambūris „Sodelis“ (vad. Regina Danulevičienė). Jaunieji aktoriai ir jų vadovė pasveikino muziejininkus ir visus susirinkusius į šventę Bruno Ferero „Pasaka apie rožę“.

 Tarptautinės muziejų dienos proga Krašto muziejaus darbuotojus sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas, mero patarėjas Raimundas Markūnas, kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Prie sveikinimų prisijungė ir Seimo narys Andrius Palionis.

LSDMS narės pakvietė muziejaus svečius ir renginių dalyvius praleisti kartu akademinę valandą. Jos metu pranešimą apie stresą ir jo valdymo būdus skaitė Prienų visuomenės sveikatos biuro atstovė Justina Miliauskaitė. Prienų krašto kūrėjų klubo vadovė Rasa Zdanevičienė gvildeno temą „Moters dalis ir dalia valstybėje, visuomenėje, šeimoje“. „Šiuolaikinės moterys vis aktyviau dalyvauja politikoje, versle, kultūroje, renkasi savarankišką gyvenimą. Lietuvoje vis dar esame linkę užsidaryti į mąstymo spąstus ir dėlioti akivaizdžius dalykus į pasenusias lentynas, vis dar neišlaisviname savo kūrybinio potencialo. Svarstome, kur geriau atrodo moteris: basa virtuvėje ar su aukštakulniais bėganti į svarbų verslo susitikimą? O juk visa tai vienas kitam neprieštarauja. Moters gyvenimo dalis ir dalia priklauso ir nuo  visuomenės, valstybės raidos, ir nuo pačios moters pasirinkimo. Kita vertus, moteris turi vis daugiau galios ir valstybėje, ir visuomeniniame gyvenime. Šeima – ne tik atsakomybė ir didelis darbas, bet ir stiprybė, džiaugsmas“, – pranešime akcentavo R. Zdanevičienė.

Po teminių pranešimų Krašto muziejaus kiemelyje vyko socialdemokračių inicijuota rožių sodinimo akcija, prie kurios prisijungė ir socialdemokratai vyrai – V. Bujanauskas ir A. Palionis.

Renginiai kiemelyje tęsėsi iki vėlaus vakaro. LSDMS Prienų klubo narės pristatė rankdarbių parodą, šventės dalyvius linksmino Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Jieznelė“, Prienų krašto muziejaus vokalinis ansamblis „Marginys“ ir prieniškis Vidas Simonaitis. „Rožių diena muziejų nakčiai“ baigėsi agapės vaišėmis po kaštonu.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close