Sparčiai kuriamos mokslui imlios įmonės: gautas rekordinis paraiškų skaičius

Lazerinės diodų technologijos,  nuotolinės robotinės sistemos, žvynelinę gydantys pleistrai, inovatyvios pramoninio užteršto vandens valymo technologijos, dronų aptikimo sistemos  ir daugelis kitų naujų idėjų bus artimiausiu metu vystomos Lietuvoje.

Naujų, mokslui imlių įmonių skatinimas sulaukė milžiniško susidomėjimo. Pagal Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbtą Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) rezultatų komercinimo konkursą gautas rekordinis paraiškų skaičius – 58. Šio konkurso metu kuriamos naujos atžalinės įmonės (angl. k. „spin-off”, pumpurinės įmonės) arba startuoliai, kurie įgyvendins mokslo rezultatais paremtus projektus.

„Šia priemone siekiame skatinti verslumą ir inovacijų kūrimą Lietuvos mokslo įstaigose, kuriose yra sukauptas didžiulis teorinių mokslo žinių potencialas. Siekiame įdarbinti mokslo žinias, įdiegti jas į rinką, pritaikyti praktiniams verslo poreikiams, paversti inovatyviais produktais, technologijomis ar paslaugomis. Šiam tikslui numatyta skirti 2,7 mln. eurų ES investicijų“, – sako MITA l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.

Šiame konkurse įmonės pateikė 44 paraiškas, mokslo ir studijų institucijos – 14. Iš mokslo ir studijų institucijų aktyviausiai dalyvavo Fizinių ir technologijos mokslų centras – pateiktos 5 paraiškos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – 2, Klaipėdos universitetas – 2, Vytauto Didžiojo universitetas – 2, Vilniaus dailės akademija – 2, Vilniaus verslo kolegija – 1.

Pagal Sumanios specializacijos prioritetus projektai pasiskirstė taip: Sveikatos technologijos ir biotechnologijos  –  14; Informacinės ir ryšių technologijos  – 12; Nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos – 10; Agroinovacijos ir maisto technologijos – 9; Išmanusis, netaršus ir susietas transportas – 4; Įtrauki ir kūrybinga visuomenė – 6; Energetika ir tvari aplinka – 3.

Sveikatos ir biotechnologijų srityje pateiktos idėjos stebino gausumu ir įvairove, padeda kovoti su įvairiomis ligomis: inovatyvios permatomos filtruojančios kvėpavimo takų apsauginės kaukės, daugiakomponentės dantų kaukės, funkciniai kūdikių čiulptukai nuo  burnos pienligės, daugiafunkcinis kilimėlis praguloms gydyti, žvynelinę gydantys pleistrai, medicinos prietaisų komercinimas gydant periodontitą, prieširdžių aritmijos stebėjimui skirtos sistemos; veidos odos priežiūros priemonės; jutikliai viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms ir kt.

Naujų  medžiagų ir technologijų srityje vyrauja perspektyvūs ateities technologiniai sprendimai, reikalaujantys specialių techninių žinių:  nuotolinių robotinių sistemų programavimas, naujos gintaro šlifavimo technologijos, naujos lazerių diodų technologijos, inovatyvios užteršto vandens valymo technologijos pasitelkiant automatizuotus sprendimus, inovatyvūs jutikliai baldų pramonei, antimikrobinė termoplastinė kaukė spindulinei terapijai, optinių principu pagrįstos dronų aptikimo sistemos ir kt.

Informacinių ir ryšių technologijų srityje daugiausiai vystomi dirbtinio intelekto sprendimai įvairiems sektoriams ir verslo poreikiams: pažangios verslo sistemos žemės ūkiui, trimačių modelių projektavimas,  valiutos keitimų sistemos, video neuroreklamos metodai ir kt.

Agroinovacijų srityje vyrauja praktiški sprendimai rinkai: naujų trąšų technologijos, biologiškai vertingi produktai, inovatyvūs maisto produktai, inovatyvūs augaliniai ekstraktai, savaiminės fermentacijos gėrimai, drenažo sistemos ir kt.

Išmanaus transporto srityje siūlomos praktines problemas sprendžiančios idėjos: išmaniosios technologijos, perspėjančios vairuotojus nuo susidūrimo su laukiniais gyvūnais, išmaniosios krovinių gabenimo planavimo sistemos, išmaniosios eismo kontrolės sistemos, šiukšlių matavimo lygio nustatymas ir kt.

Įtraukios ir kūrybingos visuomenės srityje vyrauja tarpdisciplininės idėjos, integruojančios IRT sprendimus, meną, švietimą: simuliaciniai mokymosi sprendimai, preciziškos mikro filmavimo technologijos, paraleliniai robotai (judėjimo platformos) ir kt.

Energetikos srityje pateiktos skirtingos idėjos: inovatyvios naftos teršalų biologinio valymo technologijos, daugiapakopio baterijų elementų parametrų įvertinimo įrenginys personalizuotam naudojimui, sausos fermentacijos biodujų reaktorius.

Konkurse buvo kviečiami dalyvauti mokslininkai, tyrėjai, mokslo vadybininkai ir  studentai, kurie skatinami burtis į verslo komandas bei įdarbinti mokslo žinias.

MITA projektų atranką konkursui atlieka 2 etapais. Paraiškos pirmajam etapui buvo teikiamos iki 2020 m. liepos 7 d. Šiuo metu visi projektai yra vertinami. Atrinkti konkurso dalyviai į antrąjį etapą bus pakviesti teikti paraiškas iki 2020 m. rugsėjo 21 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close