Pavasario linksmybės Birštone

Liaudiškos muzikos garsų kviečiami į Birštono vasaros estradą penktadienio vidurdienį rinkosi jaunimas ne tik iš kurorto gimnazijos, bet ir dar iš septynių Vilkaviškio ir Marijampolės savivaldybių mokyklų. Moksleivius ir mokytojus bendriems renginiams subūrė projektas „Donelaičio Lietuva“, kuris įgyvendinamas pasitinkant Kristijono Donelaičio 300- ąsias gimimo metines.

Birštone vyko respublikinio projekto literatūrinė-muzikinė kompozicija „Pavasario linksmybės Birštone“.

Į Birštoną atvyko Suvalkijos mokyklų: Marijampolės Mokolų, Alvito, Keturvalakių pagrindinių mokyklų, Igliaukos A. Matučio ir Virbalio ir Liudvinavo  vidurinių mokyklų, Pilviškių „Santakos“ gimnazijos komandos.

Bendras birštoniečių ir Suvalkijos mokyklų projektas „Donelaičio Lietuva“ startavo praėjusių metų spalio 19 dieną Keturvalakių bendruomenės namuose renginiu „Rudens gėrybės“. Aptarti „Žiemos rūpesčių“ visų  projekte dalyvaujančių mokyklų komandos susirinko į Pilviškių „Santakos“ gimnaziją. Na, o pasidžiaugti atėjusiu pavasariu neatsitiktinai buvo pasirinktas Birštono kurortas.

K. Donelaičio eilėmis renginį pradėjo Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Ferevičienė ir lietuvių klabos mokytoja Iveta Montvydienė.

Netrukus įplasnojo tautinių šokių kolektyvas, šokdamas šokį „Garnys, garnys“, po jų Toliamos Ragienės vadovaujami mažieji dainininkai dainuodami mėgdžiojo paukščius ir reikėjo atspėti, koks tai paukštelis.

Birštono kultūros centro folkloro ansamblio vadovė Roma Ruočkienė uždainavo „Lėk, gervele, į gojų“, ir visi projekto dalyviai šoko, vaizduodami gerves.

Po gražaus renginio, jame skambėjusių dainų, eilėraščių posmų ir šokių, kalbėjo Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius, Vilkaviškio rajono Keturvalakių pagrindinės mokyklos mokytoja Violeta Šaukščiūnienė. Jie  pasidžiaugė, kad apie K. Donelaitį galima kalbėti patrauklesne forma, pasitelkiant dainas, šokius ir eiles.

Keturvalakių pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, šio projekto sumanytoja ir iniciatorė Virginija Tabarienė sakė, kad projektą rengti paskatino pažintis su Berlyne gyvenančiu žymiu lietuvių ir vokiečių žurnalistu Leonu Stepanausku, kuris žavisi K. Donelaičio kūryba ir jo asmenybe. Vokietijos baltistų moksliniam susivienijimui atstovaujantis mūsų garbus kraštietis džiaugiasi, kad K. Donelaitis yra svarbus ne tik Lietuvai, bet ir kitoms tautoms. Mokytoja perskaitė L. Stepanausko sveikinimo laišką, kuriame jis išreiškė pasitenkinimą vykstančiais renginiais pagal K. Donelaičio „Metus“, o naujasis „Metų“ vertimas bus puiki dovana jo gimtadieniui, kuris bus švenčiamas 2014 metais Tolminkiemyje.

Renginiu džiaugėsi ir LTV laidų vedėja Žemyna Baravykienė, ir K. Donelaičio draugijos pirmininkė Vida Mickuvienė. V. Mickuvienė Birštono gimnazijos direktoriui įteikė Kazio Šapalo knygą „Žiburio“ draugija ir jos mokyklos“ su užrašytu poetės laureatės mokytojos Stefanijos Navickienės tekstu.

Renginyje dalyvavo Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Rasa Zdanevičienė, kuri kalbėjo, kad išsaugoti lietuvių kalbą ir kultūrą yra kilni misija, o Seimo narys bei Juozo Palionio labdaros ir paramos fondas džiaugiasi, galėdami prisidėti prie šio projekto.

Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius neslėpė susižavėjimo renginiu. Jis padėkojo visiems dalyviams, brandinantiems lietuvybės idėjas.

Už šventę, padėjusią nusikratyti slogių žiemos nuotaikų ir smagiai sveikinti pavasarį, dėkojo ir viena iš renginio vedėjų A. Ferevičienė.

Birštono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė įteikė padėkas visų dalyvavusių mokyklų mokytojams.

Padėkas gavo ir renginio rėmėjai: Birštono informacijos centras, J. Palionio labdaros ir paramos fondas, Nemuno kilpų regioninis parkas, svečių namai „Audenis“, viešbutis „Sonata“, UAB „Mineraliniai vandenys“, Birštono VVG, Meno mokykla, UAB „Ernas“.

Šventės dalyviams buvo surengta ekskursija po Birštoną, o vėliau vyko aptarimas gimnazijoje.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close