Pirmą kartą ruošiate žuvį? Štai, ką reikėtų žinoti

Kasmet birželio 27 d. švenčiama Tarptautinė žvejų diena. Tad šia proga „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi keturiais patarimais, padėsiančiais pirmą kartą ruošiantiems žuvį, ir receptais, pagal kuriuos ją skaniai pagaminti galės net virtuvės pirmokas.

Pasak maisto ekspertės, vasarą, kai norisi lengvesnio ir sveikesnio maisto, žuvis gali tapti puikia išeitimi. Dauguma jos rūšių turi Omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat, žuvyje yra daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams, todėl daugelis mitybos ekspertų teigia, kad žuvį reikia valgyti bent kartą per savaitę.

„Norint kuo sveikiau paruošti žuvies filė, rekomenduoju pamiršti tokius apdorojimo būdus kaip kepimą tešloje, gruzdinimą ar skrudinimą. Taip gaminant susidaro kancerogeninės medžiagos, o naudojamas rafinuotas aliejus prideda kalorijų ir didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat, neapsunkinkite žuvies riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau rinkitės lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių“, – pataria V. Juodkazienė.

1. Rinkitės lengvai paruošiamą žuvį

V. Juodkazienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokią žuvį norite gaminti. Pirmam kartui verčiau rinktis lengviau apdorojamą ir paruošiamą žuvį.

„Savo pažintį su žuvimi siūlyčiau pradėti nuo Lietuvoje populiarios šviežios lašišos arba karpio. Rinkitės jau išskrostą lašišą ar karpį arba jų pjausnius, taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuvies apdorojimui. Taip pat, galite išbandyti ir įvairias šaldytos žuvies rūšis, pavyzdžiui, tilapijų filė arba atlantinę menkę. Šaldyta žuvis dažnai turi mažiau kaulų, būna švariai išskrosta ir be žvynų, todėl vos ją atšildžius, galėsite iš karto gaminti“, – sako V. Juodkazienė.

2. Saikingai naudokite prieskonius

Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, reikėtų nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus.

„Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius arba aštresnius pipirus. Taip pat, kaip prieskonius galima naudoti ir darže augančius svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V. Juodkazienė.

3. Kepkite orkaitėje

Vienas populiariausių ir lengviausių žuvies paruošimo būdų – iškepti ją orkaitėje. Tai ypač paprastas būdas, kuris nereikalaus daug žinių ir pastangų, tačiau užtikrins, kad greičiau nei per pusvalandį galėtumėte mėgautis gardžiu patiekalu.

„Norėdami skaniai paruošti žuvį orkaitėje, supjaustykite ją didesniais gabalėliais. Taip būsite tikri, kad žuvis bus nesausa. Taip pat, svarbu nepamiršti, kad filė gabalėlius reikėtų dėti odelėmis į apačią ant kepimo popieriaus arba sviestu išteptos skardos. Kepimo trukmė visuomet priklauso nuo gabalėlių storio. Jei jie siekia tik 4 centimetrus – užteks vos 15 minučių, o jei gabalėliai yra maždaug 6 centimetrų storio – kepkite apie 25 minutes“, – patarimais dalijasi V. Juodkazienė.

4. Derinkite su įvairiais garnyrais

Prie žuvies patiekiami garnyrai gali būti patys įvairiausi. Jei norisi kažko sotesnio – rinkitės ryžius, kuskusą, pastarnokų ar bulvių košę, o mėgstantiems lengvesnius patiekalus maisto ekspertė siūlo rinktis įvairias daržoves ar salotas.

„Daugelis žuvies rūšių yra pakankamai riebios, todėl prie jų ypač dera rūgštūs vaisiai ir daržovės. Drąsiai rinkitės sezonines gėrybes, pavyzdžiui, pomidorus ar špinatus ir derinkite juos su citrinų sultimis ar granatų sėklomis. Taip pat, nebijokite eksperimentuoti, nes prie žuvies puikiai dera ir rūgštesni obuoliai ar kiviai“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi skaniais, paprastais ir greitai paruošiamais žuvies receptais:

Lašišos kepsniai su garstyčiomis ir medumi

Jums reikės (2 asm.):

200 g lašišos filė

1 citrinos

2 skiltelių česnako

2 v. š. alyvuogių aliejaus

2 a. š. žuvies prieskonių

1 a. š. grūdėtųjų garstyčių

1 a. š. skysto medaus

Druskos, pipirų

Paruošimas:

Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su medumi, garstyčiomis, susmulkintu česnaku ir prieskoniais. Šiuo mišiniu įtrinkite lašišos gabalėlius ir pagardinkite druska. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 15 minučių, 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lašiša truputėlį apskrus.

Aštrūs karpio gabalėliai

Jums reikės (2 asm.)

 1 kg išskrosto karpio

 3 v. š. citrinų sulčių

 2 v. š. alyvuogių aliejaus

 Čili pipirų prieskonių

 Druskos, pipirų

Paruošimas:

Karpį supjaustykite storais gabalėliais. Juos gerai įtrinkite aliejumi, citrinos sultimis ir prieskoniais. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 30 minučių 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close