Kada vertėtų kreiptis į periodontologą?

Sąvoka „periodontas“ apima dantis supančius audinius: dantenas, žandikaulio kaulą bei periodonto raištį, kuris užtikrina tvirtą danties fiksavimą kaule. Klaidinga manyti, kad netinkama burnos higiena gali pakenkti vien tik dantims – tai taip pat yra pavojinga ir dėl periodonto ligų. Pacientai gali imti skųstis dantenų pabrinkimu ir paraudimu, kraujavimu valant dantis ar kramtant maistą, ir t.t. Tokiais atvejais vertėtų nedelsiant kreiptis į periodontologą, kurio kontaktus galite rasti čia: https://www.dantugydytojas.lt/paslaugos/periodontologas/. Nors kartais gydymas apsiriboja vien tik profesionalia burnos higiena, tačiau tai ne visada yra pakankama. Periodonto ligų yra ganėtinai nemažai, todėl pravartu apžvelgti pačias dažniausias.

Gingivitas

Gingivitas – tai viena dažniausių periodonto ligų, kuri pasireiškia tuomet, jei pacientas dantų priežiūrai skiria nepakankamai dėmesio. Ši liga gali vystytis tada, jei dantys nėra kruopščiai išvalomi arba tai nėra daromi reguliariai, todėl  labai svarbu paisyti burnos priežiūros rekomendacijų. Susidarę dantų akmenys gali imti dirginti dantenas, taigi, pacientas anksčiau ar vėliau ima skųstis nemaloniais simptomais (dantenos ištinsta, juntamas dantenų skausmas, gali atsirasti dantenų kraujavimas, ir t.t.) Vis dėlto, dantų akmenys ne visada yra šio susirgimo priežastis – taip pat tą gali lemti ir pernelyg kieto dantų šepetėlio naudojimas.

Periodontitas

Periodontitas – labai dažnas, tačiau klastingas susirgimas, nes simptomai gali pasirodyti tik tada, kai liga jau yra pažengusi. Pagrindinė šios ligos priežastis – patogeninės bakterijos, kurios sukelia uždegimą. Dėl dantenų pabrinkimo kasdienė dantų priežiūra tampa gerokai sudėtingesnė, todėl bakterijos dauginasi labai sparčiai. Pirmiausia pacientai pastebi, kad dantenos tapo jautresnės nei įprastai, o vėliau gali atsirasti kraujavimas, dantys gali tapti paslankesni, atsiranda prastas burnos kvapas, ir t.t. Blogiausia yra tai, kad šiai ligai pažengus pacientas gali netekti dantų, todėl labai svarbu laiko susirūpinti.

Dantenų recesija

Dantenų recesija  kitaip yra vadinama tiesiog dantenų atsitraukimu. Ilgainiui danties šaknies paviršius tampa apnuogintas, tad pacientas kenčia nuo padidėjusio dantų jautrumo. Taip pat gali būti pastebimi dantų spalvos pokyčiai, dantys su apnuogintomis šaknimis yra lengviau pažeidžiami.

Jei pastebėtumėte, kad dantys tapo jautresni, ar pakito dantenų išvaizda, nedvejokite ir pasikonsultuokite su periodontologu – anksti pradėtas gydymas visuomet yra pats sėkmingiausias.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close