Ką turi žinoti miško lankytojai

Vasarą šylant orams daugiau ir daugiau žmonių lankosi miške. Vieni uogauja, grybauja, riešutauja, kiti tiesiog poilsiauja. Tačiau svarbu nepamiršti, kad mišką reikia tausoti ir tinkamai jame elgtis. Visiems miško lankytojams miške privalu laikytis Taisyklių, Lietuvos Respublikos miškų įstatymo, Aplinkos apsaugos, Saugomų teritorijų ir kitų įstatymų, Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatų, Miškų priešgaisrinės apsaugos ir Lankymosi miške taisyklių, savivaldybių vykdomųjų institucijų sprendimų, kitų teisės aktų reikalavimų.

              Lietuvoje visų miškų lankymas yra laisvas nepriklausomai nuo jo nuosavybės formų. Išimtys taikomos rezervatų ir specialios paskirties objektų miškus ir miškus, kuriuose lankymąsi ribija kiti teisės aktai. Paprastai miško lankymas ribojamas ten, kur vyksta medienos ruošos darbai, naudojamos biologinės, cheminės ar kitos miško apsaugos priemonės.

              Reikia nepamiršti, kad miške bet kur stovyklauti negalima. Pagal dabar galiojančią tvarką poilsiui apsistoti miškuose galima tik įrengtuose viešojo naudojimo poilsio objektuose: poilsiavietėse, atokvėpio vietose, stovyklavietėse, kempinguose ir pan.

              Automobiliais, motorinėmis transporto priemonėmis, kinkomuoju transportu įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį galima tik keliais. Statyti transporto priemones miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinus galimybę keliu pravažiuoti kitoms transporto priemonėms.

          Miško lankytojams primename, kad miške draudžiama: kirsti ar kitaip žaloti medžius, krūmus, kitus augalus ir grybus, ardyti miško paklotę; gaudyti, naikinti laukinius gyvūnus, juos gabenti, rinkti kiaušinius, ardyti gyvūnų būstus (olas, dreves, lizdus, skruzdėlynus, inkilus ir pan.); gadinti želdinių apsaugos priemones, poilsiaviečių ir kitą rekreacinę įrangą, informacinius (įspėjamuosius) ženklus, kvartalinių linijų stulpus, geodezinius ženklus, riboženklius ar kitus įrenginius; paleisti miške šunį be antsnukio (antsnukis nebūtinas, kai šuo vedamas už pavadėlio); triukšmauti ar kitaip trikdyti laukinius gyvūnus; trukdyti asmenų, besilankančių miške, poilsį; plauti transporto priemones miške; teršti ar šiukšlinti mišką.

          Lankymosi miške taisyklėse numatyta, kad miško lankytojai privalo, pastebėję gaisrą, nedelsdami pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 ar VĮ Valstybinių miškų urėdijai.

          Taisyklių reikalavimų laikymąsi kontroliuoja įgalioti pareigūnai. Asmenys, pažeidę Taisyklių reikalavimus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų numatyta tvarka. Valstybinės miškų tarnybos

 

 

Valstybinės miškų tarnybos

Miškų ūkio priežiūros skyriaus

Vyriausiasis specialistas Ričardas Guobys

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close