Ieškai neįprastų veislių sodinukų – rasi pas Rasą

Dažnas daržininkas žino – jei nori pasisodinti kokių nors neįprastų veislių pomidorų, agurkų, cukinijų, kopūstų ar kitų daržovių, sodinukų ieškok pas balbieriškietę Rasą Charbakienę.

Vietoj miškų – augalai

Aukštutiniame Balbieriškyje, Gerulių kaime gimusi Rasa Vaičiūnaitė-Charbakienė svajojo tapti miškininke arba chirurge. Tačiau likimas pasisuko taip, kad rūpinasi ne miškais, bet augalais, kurių jos namuose – ir kambaryje, ir kieme, ir šiltnamiuose – nesuskaičiuojama galybė.

Pasak Rasos, auginti ir pardavinėti daržoves pradėjo ištekėjusi ir sulaukusi dukros Lauros – dabar jau dvidešimtmetės Vytauto Didžiojo universiteto studentės.

„Išėjus motinystės atostogų reikėjo užsidirbti pragyvenimui“, – paprastą priežastį įvardijo Rasa.

Tuomet augino bulves, morkas, kopūstus, burokėlius, kitas populiarias daržoves ir jas pardavinėjo turguje. Kaimynai leido naudotis jiems atliekama žeme. Iš viso tuo metu Rasa su vyru dirbo net 1,8 ha žemės, išmėtytos aštuoniuose sklypeliuose.

Pradėjo ir prie kapinių pardavinėti gėles bei puokštes. Į pirmąsias puokštes įkomponuodavo nuostabaus grožio ir dydžio kardelius, kuriuos augino vyro močiutė. Močiutės ir gėlių ryšyje galima įžvelgti ir mistikos – jai mirus, neatsigavo ir gėlės.

O kiekvieną vasarį namai prisipildydavo viščiukų cypsėjimo – tuo laiku įsigydavo apie 100 mėsinių viščiukų.

Užaugino net 420 veislių pomidorų!

Pamažu Rasos auginamų daržovių ir gėlių asortimentas keitėsi – jau seniai neliko bulvių ir morkų, nebesodina ir kaimynų laukuose, bet labai padidėjo pomidorų, agurkų, prieskoninių augalų sodinukų skaičius.

Šiais metais Rasa savo šiltnamiuose pasodino net 420 veislių pomidorų. Ji sako, kad nedaug, nes pernai buvo per 700 veislių.

Šie pomidorai užaugins ne tik įvairiausių spalvų – baltos, geltonos, violetinės, raudonos, žalios, juodos – vaisius, kai kurie bus margaspalviai, kai kurie – pūkuoti, skirsis ir jų forma, dydis, skonis… Kiekvienos veislės pomidorų Rasa užaugina po nedaug – 15–20 sodinukų. Daugumą parduoda, sau pasilieka vos po vieną du – ir valgymui, ir sėkloms užtenka.

Sėklas Rasa renka ir pati, ir, pamačiusi internete, parsisiunčia iš užsienio ar įsigyja iš Lietuvos augintojų. Visos veislės – nehibridinės, todėl ir šių pomidorų unikaliosios savybės išlieka nepakitusios, tad tokias sėklas galima drąsiai pasilikti kitiems metams ir pasisėti.

Stebina ir kitų augalų veislių įvairovė

Šiais metais Rasos šiltnamiuose augo ir maždaug trisdešimties veislių agurkų sodinukai. Be įprastų smulkiavaisių ar ilgavaisių, ji augina ir baltų, kurie nuo įprastų skiriasi tik žievės spalva, ir kekėmis augančių, ir citrina kvepiančių geltona žieve pasidabinusių agurkų. Rasa augina ir iki 1,5 metro ilgio užaugančių agurkų, kurie ne tik neapkarsta, kol užauga, bet ir labai tinka šaldyti.

Šiltnamiuose užaugo ir daugiau nei dvidešimties veislių moliūgų daigai – įvairių formų, dydžių, spalvos. Bene unikaliausias – ilgamoliūgis. Jis ne tik, pateisindamas savo vardą, gali užaugti iki 3 metrų ilgio, bet norint pasigaminti pietus ir vakarienę nereikia jo viso nuskinti – atsipjovei, kiek reikia, o likusį palieki augti. Galas greitai užsitraukia ir moliūgas ilgėja toliau.

Ar žinojote, kad šparaginių pupelių ankštys gali užaugti iki 1 metro ilgio? Rasa pasakojo, kad žinantys „Vigna“ veislės savybes, šias pupeles sodina kaip dekoratyvinę tvorą – ir skanu, ir gražu!

Baltagūžiai, raudongūžiai, ankstyvieji, vėlyvieji, kalafiorai, brokoliai, Briuselio – šiuos kopūstų pavadinimus, skonį ir išvaizdą žino daugelis. Bet kad naują Briuselio kopūstų derlių galima nuimti pavasarį, turbūt naujiena. Rasa pataria rudenį neišrauti Briuselio kopūsto, bet, nuskabius jo kopūstėlius, palikti žiemoti. Pavasarį kopūstas pradžiugins ankstyvu derliumi. Deja, taupiųjų liūdesiui, trečio derliaus jau nebeužaugins.

Rasa augina ir net trylikos skirtingų veislių bazilikus, o mėtos kvepia šokoladu, obuoliais, ananasais ar kramtomąja guma. Mėgstantiems kukurūzus Rasa, be įprastų, gali pasiūlyti ir juodmargiais grūdais, ir raudonais, geltonais bei žaliais lapais.

Valgomosios okros, dar vadinamos ybiške, ankštys pasižymi daugeliu išskirtinių savybių, naudojamos ir kaip prieskonis, ir kaip patiekalų tirštiklis.

Mažai kam žinoma ir valgomoji viksvuolė, kuri iki rudens žemėje užaugina riešutų skonio gumbelius.

Užtenka vietos ir augalams, ir paukščiams

Ukrainietiškų šaknų turintis, Balbieriškyje pas močiutę augęs Rasos vyras Nikolajus visą savaitę dirba miškuose, o savaitgalį padeda sodinukais prekiauti turguje. Jis taip pat puikiausiai gali papasakoti apie kiekvieno augalo gerąsias savybes ir auginimo ypatumus. Prienų turguje nuolatiniai pirkėjai jį turbūt net geriau pažįsta nei Rasą ir net pravardę Egzotika „prilipdė“, nes dažniausias jų klausimas: „Ką, Egzotika, šįkart naujo pasiūlysi?“

Pirkėjai užsuka ir tiesiai į Charbakų namus, nemažai sodinukų užsisako ir internetu.

Tris vaikus auginanti šeima gyvena palaikiame Nikolajaus močiutės namelyje, kurio vieną sieną puošia ir nuostabiais žiedais džiugina vijoklinė visterija. Kieme auga ir daugiau dekoratyvinių augalų: magnolija, tulpmedis, migdolas, sakura, kėnis, dekoratyvinė obelis, žydrasis bandrenis, daugiamečiai linai ir kiti.

O šiltnamiuose šiuo metu veši ne tik augalai. Viename įkurdintas ir būrys viščiukų, kalakučiukų. Kol reikės nuolatiniam auginimui sodinti augalus, paukščiukai paaugs, jiems nebereikės tiek daug šilumos ir bus perkelti kitur.

Viščiukai, kalakučiukai, suaugusios vištos, antys, žąsys – keturiolikmečio Manto rūpestis. Vien vištų veislių ne viena: maranai, viandotai, šilkaplunksnės …

Keturmetė Ugnė taip pat, kiek sugeba, prisideda prie šeimos ūkio priežiūros, tačiau mieliausia jai – triušiukė Rabika.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close