Ar tarp NŽT ir ūkininkų įsivyraus pagarba ir pasitikėjimas?

Praėjusį penktadienį Prienų r. savivaldybės tarybos Kaimo reikalų komiteto nario Jono Vilionio ir Prienų ūkininkų sąjungos pirmininko Martyno Butkevičiaus iniciatyva buvo surengta spaudos konferencija dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prie Žemės ūkio ministerijos Prienų ir Birštono skyriuje susidariusios kritinės situacijos, susijusios su žemės savininkais.

Spaudos konferencijoje dalyvavo LR žemės ūkio ministras Andrius Palionis, NŽT direktoriaus pavaduotojas Saulius Mocevičius, NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vadovė Vilma Aleknavičienė, Seimo narys Kazys Starkevičius, žemės savininkai ar jų atstovai, teisininkai bei kiti suinteresuoti asmenys.

Reikia tikėtis, kad prieš kelerius metus Veiverių krašte prasidėjusi istorija dėl lopinėlio žemės pagaliau baigsis, nes NŽT direktoriaus pavaduotojas S. Mocevičius susirinkusiems pažadėjo, kad Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos sprendimas, kurį paliko galioti ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, bus įvykdytas.

Į 5,5 metų trunkančią istoriją, prasidėjusią konfliktu tarp dviejų sklypų savininkų, buvo įtraukta daugiau nei dešimt gretimų sklypų savininkų, tose pačiose žemėse ūkininkaujančių daugiau nei du dešimtmečius. Ji prasidėjo tuomet, kai vienam savininkui, kuris pirmasis patikslino savo turimos žemės ribas, natūroje pritrūko pagal dokumentus jam priklausančios žemės. Laisvos valstybinės žemės nėra, tuomet buvo „pastumta“ gretimam savininkui priklausanti žemė, o vėliau, prasidėjus grandininei reakcijai, šis stumdymasis palietė ir tolimesnių sklypų savininkų žemės ribas. O viena šeima liko įkalinta savo sodyboje tarp geležinkelio ir kaimynų laukų be privažiavimo keliuko.

Savo istorijas pasakojo ir emocijomis su susirinkusiais dalinosi ne vienas.

„Šita tarnyba – NŽT Prienų–Birštono skyriumi – negalima pasitikėti! Tai valdininkų korupcijos traukinio pavyzdys“, – spaudos konferencijos esmę nusakė M. Butkevičius.

Žemės savininko, nuo kurio ir prasidėjo ši istorija, teigimu, jis net nebuvo informuotas apie į šį renginį, o atvyko atsitiktinai sužinojęs. Jis pažėrė ir pluoštą kaltinimų M. Butkevičiui. Belieka tikėtis, kad nauji teismai dėl to neprasidės.

Žemės ūkio ministras A. Palionis šią Veiverių krašte susidariusią situaciją žino nuo pat pradžių, nes jam teko dalyvauti ir ne vienos komisijos darbe. Jo teigimu, NŽT privalo pripažinti savo klaidas ir jas taisyti, o ne siekti, kad sprendimą priimtų teismas. Ministro nuomone, NŽT trūksta vidinės kontrolės, todėl planuojama, kad šios bei kitų Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų vidaus audito skyriai pereis į ministerijos priklausomybę. Jis taip pat priminė, kad Lietuvoje teisingumą vykdo teismai ir reikia siekti, kad bet kokiam sprendimui kuo mažiau įtakos turėtų žmogiškasis faktorius.

NŽT direktoriaus pavaduotojas S. Mocevičius stebėjosi, kodėl visų pasisakymuose tiek daug negatyvo, kad net nemalonu klausyti. Jo teigimu, ko ne kiekvieno seniau nei prieš du dešimtmečius suformuoto sklypo savininkas turi kitokią nuomonę nei kaimynas, dėl to ir teismai priėmė skirtingus sprendimus. Jis pripažino, kad situacija turi būti valdoma, o kritiką reikia priimti kaip paskatą tobulėti.

„Teismo sprendimas yra ir mes jį įvykdysime 100 procentų“, – pažadėjo S. Mocevičius.

Buvo sutarta, kad kitas žemės savininkų ir NŽT vadovų susitikimas įvyks po mėnesio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close