Apsauga nuo kenksmingo saulės poveikio reikalinga visiems – svarbu nepamiršti 5 taisyklių

Pasiilgę saulės, dažnai vos atšilus orams imame svajoti apie įdegį. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad pirmiausiai turėtume saugoti sveikatą, o tik po to galvoti apie bronzinę odą. „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė Aušra Vareikienė sako, kad apsaugos nuo saulės priemones dažnai naudojame nepakankamai.

Nors dalis žmonių vis dar vadovaujasi tuo, kad papildoma apsauga nuo saulės reikalinga tik vykstant į šiltuosius kraštus, A. Vareikienė ragina pamiršti tokias mintis ir apsaugos nuo saulės priemones naudoti visada leidžiant laiką gryname ore.

Šiandien galima rasti daugybę priemonių, kurios saugo nuo kenksmingo saulės poveikio, tačiau „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė sako, kad populiariausios išlieka purškiamos apsaugos nuo saulės priemonės. „Taip pat labai mėgstamos yra purškiamos dulksnos, nes jos pasižymi aukšta apsauga ir visiškai nesijaučia ant kūno, akimirksniu dingsta, bet apsaugo odą“, – sako specialistė. Svarbu purškiamų priemonių nenaudoti esant dideliam vėjui, nes priemonę gali išsklaidyti ir jos nepavyks tolygiai padengti.

Apsauga reikalinga visiems

Vis dar neįprantantiems naudoti apsaugos nuo saulės priemonių, grožio vaistinių vadovė, sako, kad svarbu prisiminti, jog kartą nudegusi oda to niekada nepamirš, todėl net ir vienas kartas palieka įspaudus.

Grožio specialistė taip pat pastebi, kad vyrai rečiau naudoja apsaugos nuo saulės priemones, tačiau ji pabrėžia, kad jiems jos taip pat labai reikalingos, nes vyrų oda dar greičiau reaguoja į saulės spindulius.

Taip pat vykstant į gamtą rekomenduojama pasirūpinti ne tik apsauginėmis priemonėmis nuo saulės, bet ir galvos apdangalais, pavyzdžiui, skrybelėmis, kurios apsaugos ne tik veidą, bet ir plaukus.

A. Vareikienė rekomenduoja apsaugą nuo saulės naudoti tik vaikams nuo 3 metų, tačiau būtina atkreipti dėmesį, ar jūsų naudojama priemonė yra tinkanti jiems, apie tai informuoja šeimos ženkliukas. Pasak specialistės, nors galima rasti priemonių ir jaunesniems vaikams, tačiau vietoje jų geriau vaikus apskritai saugoti nuo saulės.

„Jaunesnius vaikus verčiau pridenkite rūbeliais arba su jais būkite šešėlyje, o odą saugokite tik emolientais“, – sako A. Vareikienė.

Daugiau nei kartą

Nors pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams, odą saugančių priemonių pirmiausiai ieškoma namie, pasak A. Vareikienės, visų nuo praėjusios vasaros atostogų likusių priemonių vieta yra šiukšliadėžėje. „Svarbu naudoti šiais metais įsigytą priemonę, nes įsivaizduokite, jas turėjote paplūdimyje, karštyje, galbūt pateko ir jūros vandens, todėl priemonės netinkamos naudoti“, – sako ji.

A. Vareikienė sako pastebinti, kad dažnai daroma apsaugos priemonių nuo saulės naudojimo klaida yra ta, kad jos naudojamos per retai. „Žmonės dažnai išsitepa ir mano, kad to pakanka visai dienai. Svarbu prisiminti, kad net ir vandeniui atsparias priemones po maudynių geriausia patepti iš naujo, nes vanduo, prakaitas mažina apsaugą. Joks kremas nėra efektyvus ilgiau nei dvi valandas“, – pabrėžia „Eurovaistinės“ specialistė.

Dar viena daroma klaida – priemonės naudojama per mažai. Pasak A. Vareikienės, visam kūnui reikia maždaug šešių arbatinių šaukštelių kremo.

5 taisyklės, saugantis nuo kenksmingo saulės poveikio:

Apsaugos priemones naudoti visada leidžiant laiką gamtoje;

– Priemone pasitepti iš naudojo maždaug kas dvi valandas;

– Svarbu naudoti pakankamą priemonės kiekį;

– Nenaudoti praėjusių metų priemonių;

– Dėvėti galvos apdangalus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close