Vengrija uždraudė piliečiams teisiškai keisti lytį

Vengrijos parlamentas antradienį priėmė teisės aktą, draudžiantį piliečiams teisiškai pakeisti savo lytį, o šis sprendimas šalies viduje ir užsienyje išprovokavo protestų ir perspėjimų, kad translyčiai piliečiai susidurs su didesne diskriminacija.

Naujojo įstatymo tekste teigiama, kad lytis apibrėžiama kaip „biologinė lytis, pagrįsta pirminiais lyties požymiais ir chromosomomis“.

Įstatymas užkerta kelią pakeisti asmens lytį, užfiksuotą gimus, todėl neleidžiama pakeisti asmens teisiškai pripažįstamos lyties.

Vengrijos LGBT teisių organizacija „Hatter“ šį žingsnį pavadino „liūdnu ir keliančiu pasipiktinimą“ ir teigė, kad teisės aktas ignoruoja „praktines ir žmogaus teisių problemas, kurias iškėlė dešimtys pilietinės visuomenės organizacijų ir tarptautinių organizacijų“.

Kritikai būgštauja, kad nacionalistinių pažiūrų ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė vykdo savo prieštaringai vertinamos socialiai konservatyvios darbotvarkės dalis, kol daugelio dėmesį yra prikausčiusi koronaviruso krizė.

„Mes nepasiduosime kovoje: prašome respublikos prezidento nusiųsti įstatymą peržiūrėti Konstituciniam Teismui“, – teigiama naujienų agentūrai AFP „Hatter“ atsiųstame pranešime. Jame priduriama, kad organizacija aiškinsis, kaip teisiškai galima užkirsti kelią šiam teisės aktui tiek Vengrijoje, tiek užsienyje.

Teisių aktyvistai sako, kad dėl naujojo įstatymo transseksualūs vengrai patirs didesnę diskriminaciją užimtumo, būsto srityse, siekdami įsigyti prekių ir paslaugų bei gauti oficialių procedūrų.

Anksčiau šį mėnesį parlamentas, kuriame dominuoja V. Orbano partija „Fidesz“, atsisakė ratifikuoti sutartį, kuria siekiama kovoti su smurtu prieš moteris.

Vyriausybė prieštarauja vadinamajai Stambulo konvencijai iš dalies dėl to, kad joje propaguojamos „destruktyvios lyties ideologijos“.

2010 metais atėjęs į valdžią, V. Orbanas perrašė šalies konstituciją ir į ją įtraukė santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos, apibrėžimą.

Jo antiimigracinė ir konservatyvi socialinė politika apėmė 2018 metų įsaką, taip pat pasiūlytą krikščionių demokratų, kuriuo iš esmės universitetams buvo uždrausta siūlyti lyčių studijų kursus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close