EP patvirtino reikalavimus nuotekų vandens naudojimui žemės ūkyje

Siekdamas užkirsti kelią vandens trūkumui, Europos Parlamentas (EP) trečiadienį patvirtino reglamentą dėl pakartotinio nuotekų vandens naudojimo žemės ūkyje.
Pirmą kartą ES lygmeniu nustatyti saugos reikalavimai pakartotiniam nuotekų vandens naudojimui žemės ūkio laukams drėkinti. Naujomis taisyklėmis siekiama paskatinti daugiau naudoti išvalytas nuotekas, o ne tik telkinių ar gruntinį vandenį. Kaip rodo Europos Komisijos ataskaita, gruntinio vandens mažėjimas dėl laukų drėkinimo, pramonės ir miestų plėtros didina vandens trūkumo pavojų. Mažiausiai 11 proc. ES gyventojų ir 17 proc. teritorijos nukentėjo nuo vandens trūkumo, o vasarą dėl to nuostolių patiria daugiau nei pusė Viduržemio jūros regiono gyventojų.

„Tai dar vienas svarbus žingsnis kuriant žiedinę ekonomiką. Skaičiuojama, kad pakartotinio vandens panaudojimo potencialas iki 2025 m. sudaro apie 6,6 mlrd. kubinių metrų per metus, o dabar iš naujo panaudojama tik 1,1 mlrd. kubinių metrų vandens. Šiam tikslui turėtų būti skirta mažiau nei 700 mln. eurų investicijų. Tai leis mums sumažinti vandens išgavimą iš telkinių ir požeminių šaltinių daugiau nei 5 proc.“, – pažymėjo EP pranešėja Simona Bonafè (Socialistai ir demokratai, Italija).

Šios taisyklės įsigalios artimiausiomis dienomis ir bus pradėtos taikyti po trejų metų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close